Ga naar de inhoud

Het voorjaar begint steeds eerder: zo komt dat en dit zijn de gevolgen


Door de opwarming van de aarde, begint het voorjaar elk jaar steeds eerder. Je ziet vrijwel over het hele noordelijk halfrond dat de lente een paar weken eerder begint dan een eeuw geleden. Hoe is dit te verklaren en wat zijn de gevolgen van deze klimaatverandering?

De lente begint elk jaar steeds eerder

Je hebt een meteorologische en astronomische manier om naar het begin van de lente te kijken. Volgens de meteorologische methode beginnen de seizoenen op vaste dagen in het jaar. Als je het astronomisch bekijkt, hangt het begin van elk seizoen van de stand van de zon af. De astronomische lente begint ongeveer op 20 maart terwijl de meteorologische lente op 1 maart begint. Een oorzaak van een vervroegd voorjaar de laatste jaren is de opwarming van de aarde. Je ziet dat deze trend zich voortzet. Hoe is dit te verklaren?

7 dagen boven de 10 graden

Hoewel er geen officiële definitie van de lente is, is het volgens meteorologen pas écht lente als het een week lang (dag en nacht) warmer is dan 10 graden Celsius. Tot de jaren 1970, was dit vaak rond de 100e dag van het jaar – dit is ongeveer half april. In 2000 was dit vaak 2 weken eerder, nu is het al 4 weken eerder geworden. Gaat best snel! Ook de eerste echte warme dag van het jaar komt steeds eerder.

Het klimaat is altijd in beweging

Het klimaat verandert continu. Dit komt door natuurlijke en menselijke invloeden. De gemiddelde temperatuur is zelfs in de afgelopen 130 jaar met 1 graad Celsius gestegen. Dat klinkt misschien niet heel schokkend, maar als je deze lijn doortrekt, is de temperatuur over 13.000 jaar met 100 graden gestegen. En dat kan helemaal niet, want dat is kokend heet! Naast de oplopende temperaturen is ook de zeespiegel in die 130 jaar, 30 centimeter gestegen. Dit heeft verschillende gevolgen voor mens, natuur en milieu. We kunnen daardoor spreken van een opwarming van de aarde. Wat zijn hier de gevolgen van?

Gevolgen klimaatverandering voor ons in Nederland

Er zitten een hoop voordelen aan zoals: een vervroegd lentezonnetje, het kleurrijke palet met voorjaarsbloemen die nu al de grond uitkomen, hogere temperaturen op het strand en de start van het buiten leven. We kunnen niet wachten.

Er zijn ook nadelige gevolgen, zo is in Nederland de temperatuur zelfs 1.7 graden gestegen. Als de uitstoot van de broeikassen in hetzelfde tempo doorgaat, begint het groei- en bloeiseizoen steeds eerder. Ook leefgebieden van dieren en planten veranderen. Hierdoor sterven steeds meer dieren en planten uit of vertrekken ze uit hun vertrouwde leefgebied, omdat hier de levensomstandigheden niet meer ideaal zijn voor hen. Het kan ook zijn dat het leefgebied door de klimaatverandering steeds groter wordt.

Hiernaast krijgen we vaker last van extreem weer. Denk aan overstromingen, zware regenval, grote stormen, droge en extreem warme en droge perioden. Omdat Nederland onder de zeespiegel ligt, is ons kikkerlandje extra kwetsbaar. De aanleg van hoge dijken is kostbaar, maar wel noodzakelijk. 

Verder kan de klimaatverandering leiden tot een tekort aan drinkwater en voedsel, waardoor veel mensen hun regio en land ontvluchten. Dit heeft gevolgen voor de Nederlandse handel, die heel afhankelijk is van de wereldeconomie. Tot slot kan het veranderde klimaat nadelig zijn voor onze gezondheid. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van luchtwegproblemen door vervuiling of meer allergieën. Door de veranderingen in temperatuur, neerslag en vochtigheid kunnen infectieziekte meer ruimte krijgen. 

Klimaatakkoord gaat ons helpen 

Hoogste tijd om wat aan de gevolgen te doen. Hiervoor is onder andere het Klimaatakkoord in het leven geroepen. Dit is een onderdeel van het Nederlandse klimaatbeleid: een overeenkomst tussen verschillende bedrijven en organisaties in Nederland om de uitstoot van de broeikasgassen tegen te gaan. Zo wordt de opwarming van de aarde hopelijk beperkt. Wil je ook je steentje bijdragen? Probeer dan energie te besparen. Tegenwoordig zijn er allerlei apparaten en technieken die op een handige manier jouw energieverbruik aanzienlijk verlagen. Als je energie wilt besparen, haal dan deze slimme apparaten in huis.

Lees ook:

Bron: KNMI, Rijksoverheid, Klimaatinfo

Meer over: