Ga naar de inhoud

Delen en verkopen van zelf opgewekte energie

Update:

Ons leven wordt steeds duurder, bevestigt onderzoek van het Centraal Bureau van Statistiek. Besparen was in 2022 al heel belangrijk thema. Wat heeft 2023 voor ons in petto? Het delen, verkopen en inkopen van energie wordt steeds belangrijker. Zo kan je binnenkort energie geven of verkopen aan je buren. Lees hier meer over deze nieuwe vorm van besparing. 

Deel of verkoop de elektriciteit die je produceert

Als je tegenwoordig een overschot hebt van zelf opgewekte groene stroom, wordt het aan het net geïnjecteerd of aan je energieleverancier verkocht. Hiervoor ontvang je dan een injectietarief. Het wordt dit jaar eindelijk mogelijk om zelf een actieve rol te spelen op de energiemarkt. Dit kan door jouw overschot aan groene stroom met andere te delen of aan hen te verkopen. Dit fenomeen wordt ook wel ‘energiedelen’ genoemd en is momenteel al mogelijk in België.

Deze nieuwe manier van besparing vereist voor Nederland nog de nodige reglementering op gewestelijk niveau om dit technisch en administratief mogelijk te maken. Ook de digitale meters om alle transfers te kunnen meten moeten worden ingesteld. Bijna overal in België is het ‘energiedelen’ nu al mogelijk. Energiedelen is perfect voor mensen die willen bijdragen aan de energietransitie en minder afhankelijk willen zijn van commerciële energieleveranciers. Er bestaan verschillende manieren om dit te doen. Belgen hebben (afhankelijk van waar ze wonen) 3 keuzes:

1. Persoon-aan-persoonverkoop

Je kunt je eigen overschot aan groene energie aan iemand anders in de buurt te verkopen. In Vlaanderen wordt dit ook wel ‘persoon-aan-persoonverkoop’ genoemd, ook wel bekend als peer-to-peerhandel. In dit geval kan je jouw overschot aan zelfgeproduceerde groene stroom rechtstreeks aan 1 andere persoon verkopen of schenken. Dit kan aan een buur, vriendin of familielid.

Van deze persoon-aan-persoonverkoop hebben beide partijen voordelen. De producent die zijn overschot aan energie verkoopt, kan een hoger bedrag aan kWh vragen aan de koper. Dit is altijd hoger dan de lage injectietarieven die zij krijgen als terugleveringsvergoeding van zijn energieleverancier. De koper heeft er ook baat bij, want hij betaalt nog steeds een lagere prijs voor deze energie dan dat hij dat bij zijn of haar eigen leverancier zou betalen. Let op, hier wordt gesproken over de energiekosten zelf, niet over de taksen, bijdragen en distributiekosten.

2. Energiedelen met jezelf 

Momenteel zijn er 2 vormen van energiedelen mogelijk. Onder het delen van energie wordt een gratis verdeling, dus zonder verkoop bedoeld. Dit is ten eerste mogelijk met jezelf. Als je nog een andere verblijfplaats hebt of nog een ander gebouw bezit, kan je op elk van die adressen genieten van jouw eigen opgewekte zonnestroom. Zo kan je je thuis opgewekte stroom delen met je tweede huis. 

3. Energiedelen in een energiegemeenschap

Een bedrijf, organisatie of lokaal bestuur kan zijn groen opgewerkte energie delen tussen verschillende vestigingen. Ook is het verdelen van energie tussen bewoners van een appartementsgebouw of tussen bedrijven in een kantorencomplex mogelijk. Zij kunnen de stroom die zij samen opwekken (door bijvoorbeeld zonnepanelen) onderling verdelen. Hoeveel energie elke partij ontvangt, hangt af van de deelname in de oorspronkelijke investering. Deze manier van energiedelen wordt ook wel het ‘energiedelen in een energiegemeenschap’ genoemd. 

Onder een energiegemeenschap wordt een groep burgers, lokale overheden of ondernemingen verstaan, die zich verenigen en samen bepaalde activiteiten uitoefenen. Zo kan het bedrijf zijn oplaadpalen voor elektrische voertuigen delen en hier gratis stroom van het ander bedrijf voor terugkrijgen. 

Voorwaarden energiedelen België

  • Alle personen en rechtspersonen mogen meedoen
  • Bedrijven en ondernemingen mogen ook meedoen, zolang het energiedelen niet de belangrijkste commerciële of professionele activiteit is
  • Elke betrokkene is aangesloten op het elektriciteitsnet en beschikt over een digitale meter
  • Er wordt standaard gewerkt met een tijdskwartierbasis
  • Er is alleen effect op de energiecomponent
  • Kwartierwaarden moeten uit te lezen zijn
  • Energiedeler moet zich aanmelden via een online klantenportaal

Het delen van energie, hoe zit het in Nederland?

In Brussel is energiedelen sinds mei 2022 mogelijk. Er is gratis begeleiding beschikbaar voor inwoners. In Vlaanderen is het sinds 1 juli 2022 mogelijk om energie te delen en te verkopen tussen personen die bij dezelfde energieleverancier aangesloten zijn. Vanaf januari 2023 is dit ook mogelijk tussen personen die bij verschillende energieleveranciers zijn aangesloten en wordt ook het energiedelen in een gemeenschap mogelijk. Kortom: energiedelen staat nog in de kinderschoenen. Wanneer en op wat voor manier dit naar Nederland komt, is nog niet duidelijk. Maar een ding is zeker: het is het wachten waard

Meer over: