Ga naar de inhoud

Overspel goed voor je relatie? 5 voordelen van overspel

Update:

Het overkomt minstens 1 op de 4 mensen in een relatie: hun partner gaat vreemd. Vaak gebeurt dit volkomen onverwacht en is de schade erg groot. In sommige relaties worden er afspraken gemaakt over een tweede liefde. En je verwacht het niet, maar er zitten wel degelijk voordelen aan overspel. 

Redenen van overspel

Over het algemeen betekent vreemdgaan: seksueel contact hebben met iemand anders dan je partner, tenzij hier andere afspraken over zijn gemaakt. Vreemdgaan wordt vaak gezien als immoreel gedrag. De meeste mensen denken dat het missen van seksuele bevrediging de grootste oorzaak is van overspel. Dit is echter niet het geval, het belangrijkste motief van overspel is de ontevredenheid op sociaal-emotioneel niveau. Dit is te wijden aan het gebrek aan het tonen van affectie. Denk bijvoorbeeld aan een compliment, een bedankje of een bevestiging. Als je geen bevestigingen meer krijgt van je partner, ben je vaak geneigd om deze ergens anders te zoeken. Er zijn verschillende situaties waarin deze bevestiging extra snel bij een ander gezocht wordt.

Wanneer is de kans op vreemdgaan het grootst?

  • De kans dat mensen vreemdgaan, is het grootst na de eerste 2 jaar van een relatie. In het begin van de relatie hebben verliefde mensen vaak alleen oog voor elkaar. Als de verliefdheid overgaat in houden-van, valt de spanning meestal weg. Deze spanning wordt dan vaak gezocht bij een ander.
  • Vrouwen gaan tijdens hun ovulatie het meest vreemd. Tijdens hun ovulatie doen vrouwen meer hun best om zichzelf aantrekkelijker te maken. Ook voelen vrouwen zich in deze periode sneller seksueel aangetrokken tot anderen en flirten meer dan normaal.
  • Mannen zijn sneller ontrouw als hun vrouw zwanger is. Dit is waarschijnlijk te wijten aan het hebben van minder seks tijdens de zwangerschap of de stress en paniek over het aanstaande ouderschap.
  • Als men vermoedt dat hun partner vreemdgaat, zijn mensen sneller geneigd om zelf vreemd te gaan. Dit wordt meestal gedaan om wraak te nemen.
  • De kans op vreemdgaan wordt vergroot als er alcohol of verdovende middelen in het spel zijn. Alcohol maakt je impulsiever en laat je dingen doen die je normaliter niet durft, zoals vreemdgaan.

5 voordelen van overspel

1. Slippertje doet je beseffen dat je geen ander wil 

Sommige relatietherapeuten stellen namelijk dat je relatie er beter van wordt als je partner is vreemdgegaan. Als je na overspel je partner nog steeds niet kwijt wil, steek je meer energie in je relatie. Je doet meer je best voor de ander dan dat je voorheen deed, omdat je weet dat dit nodig is. Hierdoor wordt de band met je partner al snel hechter en krijg je een betere relatie dan voorheen.

2. Vreemdgaan houdt je relatie levendig

Als overspel openlijk wordt besproken, kan ontrouw juist helpen om je relatie in stand te houden. In de meeste relaties ben je zo gehecht aan je eigen partner, dat je deze emotionele verbondenheid niet zo snel ergens anders vindt – of wilt vinden. Dit gaat helaas niet op voor seks. Seks hebben met een andere partner kan ervoor zorgen dat ook je behoeftes op het seksuele vlak worden bevredigd, waardoor je gelukkiger wordt in je huidige relatie. 

3. Vrouwen worden intelligenter

Vrouwen ontwikkelen vaak een hogere emotionele intelligentie als hun partner is vreemdgegaan. Ze herkennen namelijk sneller ontrouw en merken ook beter op hoe andere vrouwen zich gedragen ten opzichte van hun partner. Op lange termijn heeft vreemdgaan hierop dus zeker voordelen. 

4. Creatieve geest door overspel

Bij flirten, daten en dus ook vreemdgaan komen er 2 stoffen vrij, namelijk dopamine en oxytocin. Deze stoffen zorgen voor een creatieve geest. Dit is voornamelijk bij mannen het geval, omdat zij deze 2 stoffen in een hogere mate aanmaken. 

5. Een vrouw wordt sneller vruchtbaar 

Seksualiteit en vruchtbaarheid zijn met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar. Hoe meer seks je hebt, hoe groter de kans is dat je als vrouw vruchtbaarder wordt. Dit is te wijden aan een verandering in het immuunsysteem. Door veel seks maakt het vrouwelijke lichaam volgens de onderzoekers minder antistoffen aan ter voorbereiding op een mogelijke zwangerschap. Die stoffen zorgen er onder meer voor dat spermacellen niet worden aangevallen door het lichaam en dat is goed nieuws als een vrouw zwanger wil worden. 

Meer over: