Ga naar de inhoud

De Slowcooker: hoe handig is die eigenlijk?


 

Als je lekker en gezond wilt eten, zonder dat het je te veel moeite kost en zonder dat je hiervoor thuis hoeft te blijven, is een slowcooker wat voor jou. Het principe is eigenlijk heel simpel: door voedsel lang te garen, blijven vitamines en smaak optimaal behouden. Daarnaast is het apparaat zeer gebruiksvriendelijk.

Dit zijn de 6 voordelen van een slowcooker:

1. Het is gezonder

Een maaltijd uit een slowcooker is onwijs gezond. Door de manier van garen (lage temperaturen) blijven alle sappen uit het vlees en groenten bewaard. Zo ook de voedingsstoffen, waardoor je maaltijd stukken gezonder is. Tot slot gebruik je geen toegevoegd vet. Het vocht uit het vlees en de groenten is al genoeg. Gezonder kan haast niet, toch?

2. Je hoeft er niet bij te blijven

Stoofpotjes moeten urenlang op het fornuis pruttelen. Het resultaat mag er zijn, maar het is wel veel werk. Je moet er constant bij blijven. Roeren, gasstand verzetten, ingrediënten toevoegen. Door de speciale kooktechniek van een slowcooker kan je dit huishoudelijke apparaat met een gerust gevoel achterlaten. Doe je was, haal je (klein)kinderen van school of blijf gezellig bij je visite zitten. Ideaal! Daarnaast hoef je ook niet bang te zijn dat je eten aanbrandt of droog kookt.

3. Producten behouden beter hun smaak

Door de lagere temperatuur en het lange stoven, blijft vlees lekker mals en smaken groenten lekkerder. Dit is dan ook het grootste voordeel van dit huishoudelijke apparaat: in een slowcooker behouden producten beter hun smaak. Sappen gaan niet verloren, trekken volledig in het product en smelten goed samen. Zo werken de ingrediënten goed op elkaar in, wat zorgt voor een intense smaakexplosie. Een slowcooker is ideaal om vlees te garen. Zelfs goedkoper vlees wordt in de slowcooker botermals!

TIP: Voeg ook van tevoren kruiden of een bouillonblokje toe, zodat de smaken goed in het product kunnen trekken.

4. Eindeloze variatie

Door de manier van koken is een slowcooker in te zetten voor talloze gerechten en producten; variërend van vlees tot groente en wild en gevogelte. Ga voor Mexicaanse pulled pork, traditionele hachee of spaghetti met balletjes. Ook lekker: spareribs. Deze worden zo mals, dat het vlees gegarandeerd van het botje valt. Loopt het water je al in de mond?

5. Makkelijk in gebruik

Een slowcooker is makkelijk in gebruik. Dit huishoudelijke apparaat neemt bijna al het werk uit handen. Je schilt de aardappels, je snijdt de groenten en braad het vlees nog even aan (hoeft niet altijd). Leg alles in het apparaat, selecteer de gewenste stand en zet hem aan. 4 à 8 uur later – afhankelijk van je gerecht – geniet je van een heerlijke maaltijd. Als je dit in de ochtend doet, heb je ’s avonds als je thuiskomt een maaltijd klaar, zonder dat je nog hoeft te koken. 

6. Weinig schoon te maken

Ben je geen fan van schoonmaken? Ook dan is een slowcooker aan te raden. Omdat je maar met 1 pan kookt, hoef je weinig af te wassen en de binnenpan van een slowcooker kan zelfs in de vaatwasser. Het fornuis gebruik je óók niet! Dat is altijd zo’n vervelende klus om schoon te maken. 

Top 10 maaltijden uit de slowcooker 

  1. Hachee uit de slowcooker
  2. Mexicaanse Pulled Pork
  3. Spaghetti met balletjes
  4. Pompoen linzensoep
  5. Kip in tomatensaus
  6. BBQ spareribs
  7. Chili con carne
  8. Indonesische Rendang
  9. Cashew kip 
  10. Hacheebowl met rijst 

Lees ook:

Auteur: Ilse Bloemendal

 

Meer over: