Ga naar de inhoud

15x olijfolie gebruiken én niet om te koken

Update:

In vrijwel elk huishouden is wel een fles olijfolie te vinden. Het wordt vaak gebruikt tijdens het koken. Startpagina kent echter 15 ongewone manieren waarop je olijfolie de volgende keer kunt gebruiken. Van haarverzorging tot het laten verdwijnen van verfvlekken! Lees hier wat je allemaal met olijfolie kunt doen. 

1. Kaarsenhouder invetten

Verwijderen van een kaars uit een kaarsenhouder kan moeilijk zijn, vooral als de kaars veel gelekt heeft. Door de kaarsenhouder vooraf in te smeren met olijfolie, krijg je grip op een kaars die heel erg gelekt heeft.

2. Leer insmeren

Olijfolie houdt het leer van leren schoenen en andere leren voorwerpen soepel en voorkomt scheuren. Breng een beetje olie aan op een keukenpapiertje en smeer hier voorzichtig je schoenen mee in. Olijfolie helpt dus bij het onderhouden van je spullen. Zo zie je maar weer, olijfolie is ontzettend veelzijdig! 

3. Verfvlekken verwijderen

Het verwijderen van verfvlekken op je handen is niet altijd eenvoudig. De oplossing? Maak een mengsel van olijfolie en zout. Met deze scrub verwijder je snel verfvlekken van je handen. Was na gebruik grondig met water en zeep. Simpel én effectief!

4. Toilet ontstoppen

Om een verstopt toilet met olijfolie te ontstoppen, volg je deze stappen:

  1. Giet een halve kop tot een kop olijfolie in het toilet.
  2. Laat de olie een half uur tot een uur in het toilet zitten zodat het de verstopping kan oplossen.
  3. Giet vervolgens heet water in het toilet om de olie en verstopping weg te spoelen.
  4. Als het water nog steeds niet wegloopt, gebruik dan een ontstoppingsmiddel of giet nog meer heet water in het toilet.

Let op: Gebruik niet te veel olie, want dit kan het riool verder verstoppen en het milieu vervuilen.

5. Make-up weghalen met olijfolie

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: je hebt make-up aangebracht, maar je make-up remover is op. Wat nu? Doe dan wat olijfolie op een wattenschijfje, leg het een paar seconden op de make-up en trek het vervolgens af. Make-up van je gezicht verwijderen was nog nooit zo makkelijk. Had jij dat verwacht?

6. Kauwgomvlekken verwijderen

Kauwgom onder je schoenen is vervelend en moeilijk te verwijderen. Geen nood, gebruik olijfolie op een stukje keukenpapier en wrijf het over de plakkerige kauwgom. Het vergt wat tijd, maar het resultaat is het waard en je hebt weer schone schoenen.

7. Harsvlekken verwijderen 

Na het harsen kan er soms hars achterblijven. Dit is moeilijk te verwijderen is. Tot overmaat van ramp kan het tot huidproblemen leiden als het te lang blijft zitten. Gebruik een doekje met olijfolie om de hars vlot en zonder pijn van je huid te verwijderen. Een tip om door te geven, ladies!

8. Houten meubels invetten voor bescherming en verzorging

Invetten van je houten meubels met olijfolie is een eenvoudige en effectieve manier om het te beschermen en te verzorgen. Hier volgen de stappen om het te doen:

  1. Zorg dat het oppervlak dat je wilt invetten schoon en stofvrij is
  2. Verwarm een kleine hoeveelheid olijfolie in een pan of in de magnetron
  3. Breng de verwarmde olijfolie met een doek of een zachte borstel op het oppervlak aan en wrijf het zacht in met een zachte, ronde beweging.
  4. Laat de olie enkele minuten intrekken.
  5. Verwijder eventuele overtollige olie met een schone, droge doek

Door dit regelmatig te doen bescherm je je meubels tegen uitdroging en verleng je de levensduur.

9. Verzorg je huid met olijfolie 

Olijfolie bevat veel gezonde vetzuren en antioxidanten, die gunstig zijn voor de huid. Gebruik olijfolie als huidverzorgingsproduct, door het op je huid aan te brengen of te mengen met andere producten. Olijfolie wordt gebruikt om de huid te hydrateren en te voeden. Breng het op de huid aan na het douchen of baden. Doe dit als de huid nog vochtig is voor een super zachte huid.

10. Olijfolie als haarverzorging 

Olijfolie kan worden gebruikt als haarmasker om het haar te voeden en te beschermen. Breng een beetje olijfolie aan op het haar en de hoofdhuid en laat het een paar uur of een nacht intrekken. Vervolgens grondig uitspoelen met shampoo. Olijfolie laat ook pluis en knopen uit het haar verdwijnen.

11. Krakende deuren en ramen smeren

Dat piepende kastdeurtje of de wc-deur is erg irritant. Wie dat wel eens heeft meegemaakt, weet dat je er helemaal gek van wordt. Maar gelukkig hoef je geen moeilijke oplossing te vinden, want een beetje olijfolie van het aanrecht kan helpen! Piepende scharnieren kunnen altijd baat hebben bij een beetje olijfolie.

12. Rits soepel maken met olijfolie

Maak een stroeve rits weer soepel door een beetje olie op te smeren. Voorkom beschadiging en beweeg de rits dankzij een paar druppels olijfolie soepel als nooit tevoren.

13. Oorbellen schoonmaken en polijsten

Je kunt oorbellen schoonmaken en polijsten door ze te bedekken met een kleine hoeveelheid olijfolie en ze vervolgens zachtjes te wrijven met een zachte doek of zeem. Dit zal helpen om eventuele vlekken of aanslag te verwijderen en de glans van de oorbellen te herstellen. Laat de oorbellen vervolgens even in de olijfolie zitten en veeg het vervolgens af met een schone doek om te polijsten. Herhaal dit proces indien nodig totdat de oorbellen weer glanzen zoals je wilt.

14. Roestvrijstaal schoonmaken

Wist je dat je met olijfolie ook eenvoudig roestvrijstalen oppervlakken schoonmaakt? Om roestvrijstalen oppervlakken schoon te maken en te polijsten met olijfolie, volg deze stappen:

  1. Maak het oppervlak eerst schoon met water en zeep
  2. Dep het oppervlak droog met een zachte doek
  3. Breng een kleine hoeveelheid olijfolie aan op het oppervlak
  4. Wrijf het oppervlak grondig schoon met een zachte, schone doek tot het glanst
  5. Herhaal deze stappen indien nodig tot het oppervlak naar wens glimt

Let op: Gebruik niet te veel olie omdat dit kan resulteren in vettige vlekken en plakkerigheid.

15. Olijfolie in je oor

Als je oor verstopt zit, druppel er dan een beetje olie in. Blijf zo’n 5 tot 10 minuten liggen op het andere oor, zodat het goed intrekt. Kom rustig omhoog en dep vervolgens met een tissue of handdoekje je oor. Grote kans dat het oorsmeer op deze manier wordt losgeweekt. Vaak adviseert de huisarts ook om dit drie dagen te doen voordat je oor wordt uitgespoten.

Let op! Het gebruik van wattenstaafjes wordt afgeraden bij het schoonmaken van je oor. Vaak duwt ddit de oorsmeer alleen maar dieper in je oor.  

Meer over: