Ga naar de inhoud

Bier stuk duurder, alsnog veel verkocht

Update:

Bierdrinkers lijken ondanks de hogere bierprijzen niet op zoek te gaan naar alternatieven. In plaats daarvan zag Heineken het afgelopen jaar een stijging van 30% in omzet en een verkoop van bijna 7% meer liters bier. Deze omzet bedroeg ruim 34,6 miljard euro. En dan is carnaval nog niet eens geweest! Lees hier waarom de bierprijzen zo zijn gestegen én nog hoger worden. 

Bier is afgelopen jaar 10% duurder geworden

Aan het begin van de coronacrisis had Heineken het zwaar. In 2020 werd er verlies geleden omdat cafés wereldwijd gesloten waren vanwege lockdowns. Gelukkig is de bierverkoop inmiddels hersteld en verkoopt het bedrijf meer liters bier dan in 2019, het jaar vóór de coronacrisis. In Europa is een stijging van 4,6% van de bierverkoop waargenomen. De bierbrouwer heeft afgelopen jaar ook verschillende prijsverhogingen doorgevoerd vanwege hogere grondstof- en productiekosten en voert deze hogere kosten vrijwel volledig door in de prijzen van de bieren. Uit CBS-cijfers blijkt dat bier in 1 jaar tijd maar liefst 10% in prijs is gestegen.

Waarom bierprijzen blijven stijgen

Heineken heeft aangekondigd dat klanten in 2023 opnieuw te maken krijgen met hogere prijzen, nadat cafés al op 1 januari geconfronteerd werden met prijsstijgingen. Ondanks de prijsverhogingen van afgelopen jaar is de winstmarge op het verkochte bier nagenoeg gelijk gebleven. In totaal heeft het bedrijf een winst behaald van 2,7 miljard euro, wat  19% lager is dan het voorgaande jaar. Dat jaar was er echter sprake van een eenmalige meevaller van ruim een miljard door een waardestijging van een dochteronderneming.

Hoeveel liter bier drinkt een Nederlander gemiddeld?

Volgens recente statistieken drinkt een Nederlander gemiddeld ongeveer 75 liter bier per jaar. Dit komt neer op ongeveer 220 flesjes bier van 33 cl per jaar, ofwel bijna 2 flesjes per week. Het is echter belangrijk op te merken dat dit een gemiddelde is en dat het bierverbruik per persoon sterk kan verschillen.

Carnaval: zoveel drinken we gemiddeld tijdens deze feestdagen

Ga jij carnavallen dit jaar? Ervaren carnavalsgangers weten als geen ander dat er dan een hoop gedronken wordt. Feestkleding 365 deed hier onderzoek naar. Hun conclusie? Tijdens het carnavalsfeest drinken feestvierders over het algemeen aanzienlijk meer alcohol dan normaal. Jongeren drinken vaak sterke drank en shotjes, terwijl ouderen eerder kiezen voor bier, frisdrank of water. Carnavalsvierders zijn niet terughoudend in hun alcoholconsumptie. Meer dan de helft (52,6%) van de respondenten geeft aan dat ze gemiddeld meer dan 15 glazen alcohol drinken gedurende de carnaval, wat een groot verschil is met de rest van het jaar. In vergelijking hiermee gaf de meerderheid van de mensen (67,12%) aan dat ze doordeweeks tussen 0 en 5 biertjes drinken.

Proost alvast dan maar, helemaal als je dit weekend gaat carnavallen!

Meer over: