Ga naar de inhoud

Eet je stress weg zonder troostvoedsel

Update:

Het beste is om stress te vermijden, echter dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Niet alles heb je onder controle, zoals externe omstandigheden. Het goede nieuws is dat je wél volledige controle hebt over wat je in je mond stopt. En er zijn heel veel voedingsmiddelen die stress verminderen. Bekijk er hier 12!

Voeding bij stress en angst

Om te beginnen: Stress zorgt ervoor dat je cortisolspiegel stijgt. Cortisol is een hormoon dat gemaakt wordt in de bijnierschors en het veroorzaakt vreetbuien. De hunkering naar koolhydraten is vooral bij vrouwen sterk. Hoe meer we eten, hoe slechter het met onze gezondheid gaat. Cortisol laat je buikje groeien. Hoe meer stress, hoe dikker je buik, en dat zorgt weer voor een grotere kans op hartaandoeningen en diabetes. Bovendien is gezond eten een goede manier om de situatie te keren en om een depressie voor te zijn of aan te pakken.

Gezonde voeding bij stress

Voeding tegen stress is niet hetzelfde als troosteten. Er zijn voedingsmiddelen die je door hun specifieke opbouw door de hele dag door een stabiele energiebron verschaffen. Wij hebben er 12 voor je uitgelicht:

1. Groente

Ten eerste is spinazie een weldoener om stress aan te pakken. Het zit namelijk vol met magnesium, een mineraal dat een gunstige invloed heeft op je lichaam in tijden van stress. Hierdoor helpt spinazie ook bij ADHD en angst. Dat geldt eveneens voor andere bladgroenten, bietensla en boerenkool. 

2. Volle granen

Koolhydraten zetten de hersenen aan om meer serotonine te produceren. Om te beginnen is serotonine een neurotransmitter met een overwegend stimulerende werking. Het helpt je om je stemming, seksuele verlangens, geheugen, eetlust en slaap in balans te brengen en helpt ook bij de verwerking van pijnprikkels. Je hebt complexe koolhydraten en vezels nodig om je de hele dag energiek te voelen. Complexe koolhydraten hebben een stressreducerend effect. Begin je dag met een bord havermout. Wanneer je gedurende de dag gezond volkorenbrood en volkoren rijst toevoegt aan je dieet helpt dit stress verminderen. 

3. Avocado’s

Avocado’s zijn rijk aan antioxidanten, die je helpen om stress te reduceren. Een halve avocado bevat overigens meer kalium dan een middelgrote banaan en kalium helpt je op natuurlijke wijze je bloeddruk te verlagen. Zo bevat avocado ook veel vitamine B, enkelvoudig onverzadigd vet en vezels. 

4. Zink 

Zink is een mineraal dat het immuunsysteem versterkt. Wanneer je dagelijks rund- of lamsvlees, schelp- of schaaldieren, noten, bladgroenten, pompoen en sesamzaad eet houdt je zinkgehalte op peil.

5. Noten

Noten zijn rijk aan gezonde vetten en bevatten veel vitamines (met name vitamine B en vitamine E), ijzer, en mineralen. Ze geven je immuunsysteem een boost waardoor het je helpt om beter met stress om te gaan. De grootste bron van magnesium zijn noten en zaden. Eet dagelijks paranoten, amandelen, cashewnoten en walnoten om je dagelijkse hoeveelheid magnesium binnen te krijgen.  Noten zijn ook een prima bron van vezels en onverzadigde vetten. 

6. Sinaasappels

Eet regelmatig sinaasappels. Ze zitten boordevol vitamine C. Vitamine C verlaagt bovendien je cortisolniveau en je bloeddruk en geeft het immuunsysteem een boost. Vitamine C leidt verder tot afname van de stressreacties in je lichaam. Grote hoeveelheden vitamine C verbeteren daarnaast zowel je fysieke als mentale reacties op stress.

7. Zalm

Wilde zalm bevat krachtige omega-3 vetzuren. Door het eten van wilde zalm help je te voorkomen dat het niveau van je stresshormonen stijgt. Verder bestrijdt het ook ontstekingen, waardoor zowel je hersenen als je lichaam gezond blijven. Hierdoor blijft je angstniveau beheersbaar. 

8. Asperges

Asperge is erg rijk aan glutathion en zorgt voor afvoer van toxische stoffen, het neutraliseren van vrije radicalen, het versterkt niet alleen je immuunsysteem, het beschermt ook je cellen. En zelfs je DNA. In tijden van stress is je lichaam zelf minder in staat om glutathion aan te maken. Je lichaam is erbij gebaat dat je de giftige stoffen goed af kunt voeren en daarbij helpt het eten van asperges. Verder is asperge ook erg rijk aan folaat (de natuurlijke vorm van foliumzuur). Foliumzuur is een aminozuur dat bijdraagt aan een betere geestelijke gezondheid. Lage foliumzuurgehalten kunnen (deels) de oorzaak zijn van angstgevoelens en een depressief gevoel. 

9. Yoghurt

Een dieet met probiotische voedingsmiddelen (zoals bepaalde soorten yoghurt) verandert de reactie van het lichaam op stress en angst. Maag-darmklachten gaan bijvoorbeeld vaak hand in hand met angst. Probiotica gaan ontstekingen in de darmen tegen en geven zodoende verlichting.

10. Chiazaad en zonnebloempitten

Chiazaad en zonnebloempitten bevatten tryptofaan, een aminozuur dat de afgifte van serotonine in de hersenen triggert. Het bevordert kalmte en daarnaast soms zelfs slaperigheid. Tevens helpt het tegen angst.

11. Donkere chocolade

Chocola bevat fenylethylamine. Dus wanneer je chocolade eet, maken je hersenen de stof endorfine aan. Vooral donkere chocola van 68% of 75% cacao bevordert de aanmaak van endorfine in de hersenen. Hierdoor voel je je gelukkiger. 

12. Groene thee en kamillethee

Als laatste is het het drinken van groene thee en kamillethee verstandig, het verlaagt je stressniveau. Beide soorten thee bevatten namelijk polyfenolen, flavonoïden, catechine en aminozuren waardoor ze een kalmerende werking hebben. 

Samenstelling menu

Tot slot: kies bij het samenstellen van je menu voor pure, verse en onbewerkte voeding. Schrap verder producten met veel E-nummers en synthetische toevoegingen en geraffineerde suikers uit je menu. Die horen niet thuis in een gebalanceerd en gezond eetpatroon. Kortom: Wanneer je dat doet verminder je stress.

Meer over: