Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Top 5 de meest frisse, smaakvolle en eenvoudige lente gerechten

Het weer is lente en dat betekent dat het buiten langer licht is, dat stamppot plaatsmaakt voor salade én de bloesems beginnen te bloeien en dieren ontwaken uit hun winterslaap. Heerlijk om ook buiten te eten. Dit doe je natuurlijk het best met een lekker fris gerecht. Dit zijn de 5 meest frisse en smaakvolle lente gerechten – inclusief boodschappenlijstje en bereidingswijze – die niet kunnen wachten om vanuit jou binnen- óf buitenkeuken te worden geserveerd. 

Top 5 lente gerechten

  1. Lente lasagne met witte asperges en dille
  2. Pasta met pesto en ricotta
  3. Lente courgettesoep
  4. Groene asperges met aardappels en ei
  5. Lente salade met gerookte kip en appel

1. Lente lasagne met witte asperges en dille

Als er één groente is waar we in de lente naar verlangen, is het de asperge wel. Vanaf april tot juni is het tijd voor ‘het witte goud’, oftewel krakend verse, witte asperges. Maak je keuken klaar voor de lente lasagne met witte asperges en dille.

Ingrediënten voor twee personen

  • 6 lasagnevellen 
  • 8 witte asperges
  • Een zak verse doperwten
  • Zout
  • Eetlepel olijfolie
  • 125 g crème fraîche
  • 1 citroen (sap)
  • 3 takjes dille
  • Zout en peper
  • Een handjevol alfalfa (kiemgroenten)
  • 15 gram geroosterde pijnboompitten

Recept

Schil de witte asperges, snijd ze doormidden en snijd de onderkant van elke asperge af. Kook of stoom de asperges in een paar minuten gaar. Kook vervolgens de doperwten en verwarm de crème fraîche in een steelpannetje. Voeg de dille en het sap van de citroen aan de crème fraîche toe en breng de saus op smaak met zout en peper. Laat de saus in zijn geheel een paar minuten koken en voeg extra smaak toe met wat kookvocht van de asperges en/of doperwten. Kook de lasagnevellen één voor één in een ruime pan met water en voeg een flinke scheut zout en olijfolie toe. Laat de vellen vervolgens drogen op een schone thee- of handdoek. Pak de borden erbij en begin met de opmaak. Eerst een lasagnevel, dan een laagje saus, opnieuw een lasagnevel en weer een laagje saus, dan een deel van de groenten, opnieuw een lasagnevel en een laagje saus, weer een deel van de groenten en een lasagnevel. Klinkt eenvoudig, toch? Verdeel de laatste groenten over de lasagne en maak gebruik van je garneringen.

2. Pasta met pesto en ricotta

Hoewel pasta eigenlijk altijd goed is, sluit deze variant haarfijn aan op het seizoen.

Ingrediënten voor twee personen

  • 175 gram pasta
  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 1 paprika
  • 200 gram ricotta kaas
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • 3 eetlepels pesto
  • 1 teen knoflook
  • 50 gram basilicum
  • Zout en peper

Recept

Snijd alle groenten in blokjes en bak de gesneden groenten in een pan met olie en knoflook. Kook ondertussen de pasta gaar. Giet de pasta af, maar giet niet al het water door de gootsteen. Bewaar ongeveer drie eetlepels kookvocht. Voeg de gekookte pasta aan de groenten toe en roer de pesto en het kookvocht door het mengsel. Laat nog enkele minuten op laag vuur staan en breng het geheel op smaak met zout en peper. Bestrooi met Parmezaanse kaas, basilicumblaadjes en een schep ricotta kaas. Je zult niemand horen zeggen dat alleen Italianen goede pasta’s serveren.

TIP: wil je uitpakken? Maak dan een zelfgemaakte pesto.

3. Lente courgettesoep

Zelf soep maken is iets dat steeds vaker wordt gedaan, nu we de eenvoud ervan inzien De basis is: groenten in de pan en pureren met een staafmixer. Aangezien courgette tot lente groenten behoort, is dit een ideaal recept om de lente in je soepkom te krijgen.

Ingrediënten voor vier personen 

  • 2 courgettes
  • 1 ui
  • 2 knoflookteentjes 
  • 1 groentebouillonblokje
  • 125 ml slagroom
  • 3 takjes munt
  • Zout en peper
  • Olijfolie

Recept

Snijd de ui in blokjes en de knoflook fijn. Verhit olijfolie in een soeppan en fruit de ui en knoflook. Snijd de courgette in blokjes en bak dit een aantal minuten mee. Voeg 850 ml water en de bouillonblokjes toe en breng aan de kook. Voeg vervolgens de muntblaadjes toe aan het mengsel. Zet het vuur uit en pak er een staafmixer bij. Luister je muziek of een Podcast tijdens het koken? Dan is het tijd voor de pauzeknop, aangezien je staafmixer flink wat lawaai gaat maken. Pureer de soep en roer de slagroom erdoorheen. Breng op smaak met zout en peper. Heb je wat soep over? Bewaar het dan in de koelkast (maximaal 3 dagen) of vries het in.

4. Groene asperges met aardappels en ei

Naast witte asperges, hebben we nog de groene variant. Dit is hoogstwaarschijnlijk het meest eenvoudige recept uit het rijtje.

Ingrediënten voor twee personen

  • 300 gram krieltjes
  • 5 groene asperges
  • 2 eieren
  • 100 gram veldsla
  • Handje geroosterde pijnboompitten
  • 30 gram basilicum
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden

Recept 

Bak de krieltjes met wat Italiaanse kruiden en kook de eieren 7 tot 8 minuten voor een hardgekookte variant. Grill de groene asperges in een grillpan of in een oven met grillstand. Spoel de eieren af onder een koude kraan en pel ze. Bedek de borden met veldsla en leg hier wat groene asperges en aardappeltjes op. Bestrooi de aardappelsalade met pijnboompitten, Parmezaanse kaas, basilicum en peper en zout en je hebt een volwaardig hoofdgerecht. 

5. Lente salade met gerookte kip en appel

Tot slot kan een eenvoudige, frisse lentesalade met gerookte kip niet ontbreken aan deze top 5.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 krop eikenbladsla
  • Pijnboompitten
  • 2 appels
  • 200 gram gerookte kip
  • Gebakken uitjes
  • 75 ml balsamico crema
  • Peper

Recept

Was de sla goed schoon. Rooster in een koekenpan zonder olie de pijnboompitten tot deze lichtbruin zijn. Snijd de appels in dunne partjes. Bedek de borden met sla en bedek de bladeren met stukjes gerookte kip en appel. Gebruik de gebakken uitjes en de pijnboompitten als topping en breng de salade op smaak met de balsamico crema en een beetje peper.

Eet smakelijk!

Lees ook:

Bronnen: De Hippe Vegetariër, Leuke Recepten

Auteur: Anouk Bruel