Draai voor klassieke weergave

Top 5 de meest frisse, smaakvolle en eenvoudige lente gerechten

Het is alweer bijna lente en dat betekent dat het buiten langer licht is, dat stamppot plaatsmaakt voor salade, de bloesems beginnen te bloeien en dieren ontwaken uit hun winterslaap. Omdat we niet kunnen wachten totdat de lente begint, zetten wij nu al de top 5 lente recepten op een rijtje. 

Dit zijn de 5 meest frisse en smaakvolle lente gerechten - inclusief boodschappenlijstje en bereidingswijze - die niet kunnen wachten om vanuit jouw binnen- óf buitenkeuken te worden geserveerd. 

Top 5 lente gerechten

1.    Lente lasagne met witte asperges en dille
2.    Pasta met pesto en ricotta
3.    Lente courgettesoep
4.    Groene asperges met aardappels en ei
5.    Lente salade met gerookte kip en appel

1. Lente lasagne met witte asperges en dille

Als er één groente is waar we in de lente naar verlangen, is het de asperge wel. Vanaf april tot juni is het tijd voor ‘het witte goud’, oftewel krakend verse, witte asperges. Maak je keuken klaar voor de lente lasagne met witte asperges en dille en noteer het volgende boodschappenlijstje voor twee personen:

Benodigdheden lente lasagne
Voor de lasagne 
6 lasagnevellen 
8 witte asperges
Een zak verse doperwten
Zoout
Olijfolie
Voor de saus:
125 g crème fraiche
1 citroen (sap)
3 takjes dille
Zout en peper
Voor de garnering:
Een handjevol alfalfa (kiemgroenten) en geroosterde pijnboompitten

Bereidingswijze lente lasagne
Schil de witte asperges, snijd ze doormidden en snijd de onderkant van elke asperge af. Kook of stoom de asperges in een paar minuten gaar. Kook vervolgens de doperwten en verwarm de crème fraiche in een steelpannetje. Voeg de dille en het sap van de citroen aan de crème fraiche toe en breng de saus op smaak met zout en peper. Laat de saus in zijn geheel een paar minuten koken en voeg extra smaak toe met wat kookvocht van de asperges en/of doperwten. Kook de lasagnevellen één voor één in een ruime pan met water en voeg een flinke scheut zout en olijfolie toe. Laat de vellen vervolgens drogen op een schone thee- of handdoek. Pak de borden erbij en begin met de opmaak. Eerst een lasagnevel, dan een laagje saus, opnieuw een lasagnevel en weer een laagje saus, dan een deel van de groenten, opnieuw een lasagnevel en een laagje saus, weer een deel van de groenten en een lasagnevel. Klinkt eenvoudig, toch? Verdeel de laatste groenten over de lasagne en maak gebruik van je garneringen.

2. Pasta met pesto en ricotta

Hoewel pasta eigenlijk altijd goed is, sluit deze variant haarfijn aan op het seizoen.

Benodigdheden voor lente pasta:
Fusilli
Aubergine
Courgette
Paprika
Ricotta kaas
Parmezaanse kaas
Pesto
Knoflook
Basilicum
Zout en peper.

Bereidingswijze lente pasta
Snijd alle groenten in blokjes en bak de gesneden groenten in een pan met olie en knoflook. Kook ondertussen de pasta gaar. Giet de pasta af, maar giet niet al het water door de gootsteen. Bewaar ongeveer drie eetlepels kookvocht. Voeg de gekookte pasta aan de groenten toe en roer de pesto en het kookvocht door het mengsel. Laat nog enkele minuten op laag vuur staan en breng het geheel op smaak met zout en peper. Bestrooi met Parmezaanse kaas, basilicumblaadjes en een schep ricotta kaas. Je zult niemand horen zeggen dat alleen Italianen goede pasta’s serveren.

TIP: wil je uitpakken? Maak dan een zelfgemaakte pesto.

3. Lente courgettesoep

Zelf soep maken is iets dat steeds vaker wordt gedaan, nu we de eenvoud ervan inzien De basis is: groenten in de pan en pureren met een staafmixer. Aangezien courgette tot lente groenten behoort, is dit een ideaal recept om de lente in je soepkom te krijgen.

De benodigdheden voor lente soep:
2 courgettes
1 ui
2 knoflookteentjes 
1 groentebouillonblokje
125 ml slagroom
3 takjes munt
Zout en peper
Olijfolie

Bereidingswijze lente courgettesoep
Snijd de ui in blokjes en de knoflook fijn. Verhit olijfolie in een soeppan en fruit de ui en knoflook. Snijd de courgette in blokjes en bak dit een aantal minuten mee. Voeg 850 ml water en de bouillonblokjes toe en breng aan de kook. Voeg vervolgens de muntblaadjes toe aan het mengsel. Zet het vuur uit en pak er een staafmixer bij. Luister je muziek of een Podcast tijdens het koken? Dan is het tijd voor de pauzeknop, aangezien je staafmixer flink wat lawaai gaat maken. Pureer de soep en roer de slagroom erdoorheen. Breng op smaak met zout en peper. Met deze hoeveelheid zou je er met vier personen van kunnen eten. Ben je met minder? Bewaar het dan in de koelkast (maximaal 3 dagen) of vries het in.

4. Groene asperges met aardappels en ei

Naast witte asperges, hebben we nog de groene variant. Dit is hoogstwaarschijnlijk het meest eenvoudige recept uit het rijtje.

Benodigdheden groene asperge lente gerecht
Krieltjes
Groene asperges
Eieren
Veldsla
Geroosterde pijnboompitten
Basilicum
Parmezaanse kaas
Italiaanse kruiden

Bereidingswijze groene asperges
Bak de krieltjes met wat Italiaanse kruiden en kook de eieren ongeveer 7 tot 8 minuten voor een hardgekookte variant. Grill de groene asperges in een grillpan of in een oven met grillstand. Spoel de eieren af onder een koude kraan en pel ze. Bedek de borden met veldsla en leg hier wat groene asperges en aardappeltjes op. Bestrooi de aardappelsalade met pijnboompitten, parmezaanse kaas, basilicum en peper en zout en je hebt een volwaardig hoofgerecht. 

5. Lente salade met gerookte kip en appel

Tot slot kan een eenvoudige, frisse lentesalade met gerookte kip niet ontbreken aan deze top 5.

Benodigdheden lente salade voor 4 personen:
1 krop eikenbladsla
Pijnboompitten
2 appels
200 gram gerookte kip
Gebakken uitjes
75 ml balsamico crema
Peper. 

Bereidingswijze lente salade
Was de sla goed schoon. Rooster in een koekenpan zonder olie de pijnboompitten tot deze lichtbruin zijn. Snijd de appels in dunne partjes. Bedek de borden met sla en bedek de bladeren met stukjes gerookte kip en appel. Gebruik de gebakken uitjes en de pijnboompitten als topping en breng de salade op smaak met de balsamico crema en een beetje peper.

Eet smakelijk!

Lees ook

Bronnen: De Hippe Vegetariër, Leuke Recepten
Auteur: Anouk Bruel