Draai voor klassieke weergave

4 manieren om vitamines en mineralen in je voeding te behouden

Vitamines zijn een belangrijke bouwstof voor een goede gezondheid. Ook als je genoeg vitaminerijke groenten, fruit en andere gezonde voedingsmiddelen eet, kun je ongemerkt toch behoorlijk wat vitamines mislopen. Dit kan bijvoorbeeld komen door een verkeerde bereiding van deze voedingsmiddelen.

Om elke dag voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen is het uiteraard belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Wil jij écht het maximale uit je voeding halen? Margriet.nl geeft je vier tips om zoveel mogelijk vitamines in je voedingsmiddelen te behouden.

1. Zo vers mogelijk eten

Allereerst is het belangrijk om je groenten en fruit zo vers mogelijk te eten. Het beste is om deze producten op de dag zelf te kopen en ze niet te lang te bewaren. Ook voedingsmiddelen die je lang kunt bewaren, zoals bijvoorbeeld aardappelen. Na drie maanden is de hoeveelheid vitamine C in een aardappel namelijk gehalveerd. Kies je er toch voor om ze even een dagje te laten liggen? Let er dan op dat je dat in een donkere ruimte doet. Veel vitamines kunnen namelijk niet goed tegen (zon)licht. Wanneer je het eten hebt bereid kun je alles het beste zo snel mogelijk eten. Want ook na bereiding geldt: hoe langer je de voeding laat liggen, hoe meer voedingsstoffen en vitamines er verloren gaan.

2. Groente wassen en snijden

Heb je groente die nog eerst gewassen moet worden? Doe dit dan vlak voor het koken. Wanneer je ze na het wassen een tijdje laat liggen, kunnen er namelijk veel vitamines en mineralen verloren gaan. Ook de mate waarin je de groente aan gort snijd is van belang. Om de maximale hoeveelheid vitamine te behouden is het belangrijk om de groenten niet te fijn te snijden. Bovendien: Wanneer je grove stukken groentes aan je gerecht toevoegt, behoud je meer smaak!

3. Stomen of wokken

In Nederland zijn we gewend om onze groenten te garen door ze te koken in water of bouillon. Maar wist je dat deze bereidingswijze ervoor zorgt dat er veel vitamines en mineralen in het kookvocht verloren gaan? Dat betekent niet dat je alle groenten rauw moet gaan eten. Door te stomen behoud je bijvoorbeeld ook alle goede voedingsstoffen. Te veel gedoe? Ga dan eens voor wokken. Wanneer je dit niet te lang doet blijven de groentes lekker krokant en zorg je ervoor dat er géén essentiële voedingsstoffen verloren gaan.

4. Bereiding van vlees en vis

Niet alleen groente en fruit, ook zuivel, vlees, vis en noten zijn rijk aan vitaminen en mineralen. Bij het bakken van vlees en vis gaan er ook vaak veel vitaminen verloren. Wil je toch een lekker biefstukje grillen? Probeer de buitenkant dan zo snel mogelijk dicht te schroeien op hoog vuur. Zo kunnen er zo min mogelijk vitamines en mineralen ontsnappen.

Heb je na het koken last van geurtjes in huis? Lees dan hier de tips en trucs om vieze luchtjes uit de keuken te verwijderen

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Margriet.nl.