Ga naar de inhoud

Vis op het menu? Deze groenten passen erbij!


Vis eten heeft veel gezondheidsvoordelen, geen slecht idee om dat vaker op het menu te zetten! Welke groenten smaken nou het lekkerst bij vis? Een gebruiker van GoeieVraag merkte op dat peentjes vaak met vis geserveerd worden, maar waarom? En welke groenten kunnen nog meer goed? 

Waarom peentjes?

Dat peentjes gezien worden als dé groente om bij vis te serveren, heeft te maken met nitraat. In vis zit nitraat: een stof die van nature in drinkwater zit, maar ook in bepaalde groenten en fruit. In groenten, en dan met name groene bladgroenten, zit het meeste nitraat. Lang werd gedacht dat het schadelijk was om te veel nitraatrijke voeding te eten. Omdat vis al nitraat bevat, werd daarom geadviseerd om nitraatarme groenten bij de vis te eten. Peentjes zijn zeer nitraatarm, vandaar dat deze vaak bij vis geserveerd wordt.

Inmiddels is bekend dat het niet schadelijk is om meerdere keren per week vis én nitraatrijke groenten te eten. Het is waar dat een teveel aan nitraat schadelijk is voor de gezondheid, maar met de hoeveelheid die je via voeding binnenkrijgt is dat effect te verwaarlozen. De gezondheidsvoordelen van vis en groenten wegen veel zwaarder. Dat je alleen peentjes bij de vis kunt eten, is dus een achterhaald idee. Kom maar op met alle verschillende visrecepten!

Welke groenten zijn lekker bij vis?

In principe kun je dus elke groente die je wil bij vis serveren. Maar sommige combinaties zullen je gerecht nét even naar een volgend niveau tillen, omdat de smaak van bepaalde groentes nu eenmaal heel goed samengaat met bepaalde vissoorten. Er is zelfs een hele wetenschap omheen, waarin ontdekt is dat bepaalde vissoorten aromatische componenten gemeen hebben met bepaalde groentes. Welke dat zijn, hebben we voor je op een rij gezet.

De lekkerste vis-groente combinaties

  • Ansjovis: asperge, bloemkool, broccoli, courgette, paprika, tomaten. Forel: asperge, citroen, paprika, prei, snijbonen, wortelen.
  • Gamba’s: artisjok, bloemkool, broccoli, courgette, champignons, knolselderij, komkommer, paksoi, paprika, tomaten, wortelen.
  • Haring: uien, augurken, rode biet, courgette, doperwten, sperziebonen, paksoi, tomaten.
  • Kabeljauw: aubergine, broccoli, courgette, doperwten, knolselderij, koolrabi, prei, schorseneren, shiitake, paksoi, pompoen, tomaten, witlof, wortelen.
  • Krab: kool, knolselderij, prei, salade, spinazie, paksoi, tomaten, waterkers, rauwe witlof, wortel.
  • Kreeft: asperges, andijvie, prei, salade, paksoi, tomaten, venkel.
  • Makreel: aubergine, Romeinse sla, sperziebonen, spinazie, paksoi, tomaten, wortel. Mosselen: paksoi, prei, spinazie, tomaten, venkel, wortel.
  • Paling: champignons, prei, sperziebonen, schorseneren.
  • Sliptong: bloemkool, broccoli, champignons, doperwten, knolselderij, schorseneren, paksoi, paprika, pompoen, prei, sperziebonen, tomaten, venkel.
  • Tonijn: aubergine, artisjok, bieten, snijbonen, sperziebonen, paksoi, tomaten, wortelen.
  • Zalm: artisjok, bloemkool, broccoli, champignons, komkommer, knolselderij, paprika’s, prei, sperziebonen, spinazie, paksoi, tomaten, venkel, witlof, waterkers.
  • Zeebaars: courgette, doperwten, knolselderij, prei, paksoi, tomaten, venkel, witlof, wortelen.

Meer over: