Ga naar de inhoud

Steeds vaker noodzaak voedselhulp in Nederland


Er is in Nederland steeds vaker behoefte aan voedselhulp, dat meldt het Rode Kruis. Door een combinatie van factoren komen steeds meer gezinnen in de problemen. Volgens woordvoerder Nicole van Batenburg blijft de vraag aan noodhulp door de hoge inflatie en een toename in vaste lasten toenemen.

Sinds de coronaperiode schiet het Rode Kruis in Nederland te hulp bij nijpende voedseltekorten. Lees in dit artikel hoe het zit.

Boodschappenkaarten en ontbijttassen

Van Batenburg legt uit dat het Rode kruis via wijkcentra en buurthuizen hoort welke families ernstig in de problemen komen. Van Batenburg: “We krijgen erg schrijnende verhalen te horen van ouders die niet genoeg te eten hebben voor de kinderen en zichzelf. We werken steeds nauwer samen met onze partners die precies weten wat er in die gezinnen speelt. Van daaruit kunnen wij verder handelen. We fungeren dus echt als een tussenschakel.” Het Rode Kruis helpt de burgers die het nodig hebben op deze manier aan boodschappenkaarten van € 17,50, die ze bij supermarkten kunnen besteden. Ook levert het Rode Kruis steeds vaker ontbijttassen.

Donaties noodzakelijk voor het Rode Kruis 

Volgens het Rode Kruis wordt de financiële nood steeds groter. Het Rode Kruis roept mensen daarom op om vooral te doneren. Op de website van het Rode Kruis kan specifiek worden gekozen een donatie voor voedselhulp te doen door op voedselhulp te klikken*. Het Rode Kruis benadrukt dat er internationaal wordt gekeken waar de nood het grootste is. Zo is ook de nood in Pakistan en Oekraïne deze winter hoog.

Voedselbank 30 procent toename

Guido van Alphen, waarnemend bestuurslid communicatie van Voedselbanken Nederland, herkent de toenemende financiële problemen van Nederlandse burgers. “In Nederland hebben ruim 400.000 mensen niet voldoende inkomen voor een dagelijkse warme maaltijd. Zij kunnen niet in hun basisbehoeften voorzien. Voedselbanken Nederland helpt ruim 120.000 mensen wekelijks met voedselhulp. Dit doen we vanuit onze 172 lokale voedselbanken met onze 130.000 vrijwilligers.”

Van Alphen geeft aan de armoede in Nederland snel toeneemt. “We zien dit jaar een toename van 30 procent aan huishoudens die gebruik maken van onze wekelijkse voedselpakketten, dat is een ongekende groei. Het is nog lastig te voorspellen hoe de situatie in 2023 eruit zal zien, mede ook omdat er vanuit de overheid een aantal nieuwe maatregelen komt in het kader van de armoedebestrijding, zoals de verhoging van minimumloon en uitkeringen en het prijsplafond van de energie. Het is duidelijk dat nu alle hulp welkom is. We zijn daarom blij met alle extra hulp van andere partijen en organisaties. Minister Schouten van Armoedebeleid heeft opgeroepen tot samenwerking in de armoedebestrijding. We kunnen burgers in deze situaties het beste helpen als we allemaal iets bijdragen.”

Werkende armen

Nicole van Batenburg benadrukt dat je aan veel criteria moet voldoen om in aanmerking te komen voor hulp van de voedselbank. “De groep die hulp nodig heeft bij voedselvoorziening wordt steeds groter. Er is ook een grote groep werkende armen.” Van Batenburg laat weten dat de telefoon bij het Rode kruis de afgelopen weken roodgloeiend stond en dat het probleem naar alle waarschijnlijkheid nog groter is dan nu gemeld wordt. “Schaamte speelt een grote rol bij deze problematiek.” Ook Van Batenburg benadrukt dat samenwerking in de preventie van armoede essentieel is.

*Wie het Rode Kruis wil steunen kan geld overmaken t.n.v.: Rode Kruis in Den Haag op rekeningnummer: NL33INGB0000000881.

Ook interessant om te lezen:

Meer over: