Draai voor klassieke weergave

Tips voor feestelijk tafelen met kerst

Vier jij kerst dit jaar bij jou thuis? Dan wil je er natuurlijk een onvergetelijk feest van maken. Het kerstdiner wordt extra bijzonder als je niet alleen aandacht aan het menu, maar ook aan de aankleding besteedt. We geven tips voor feestelijk tafelen tijdens de kerstdagen

Plannen van het kerstdiner

Wanneer je het kerstdiner voorbereidt, is het ten eerste belangrijk dat je weet wat je gasten wel en niet lusten, en of ze eventueel vegetarisch zijn of allergieën hebben. Op basis van deze informatie, kun je een menu samenstellen. Bepaal eerst hoeveel gangen je wilt maken. Kies voor gerechten die je al eens eerder hebt gemaakt, of die je van tevoren kunt oefenen. Kies bij het hoofdgerecht voor één pronkstuk zoals; kalkoen, ossenhaas, varkenshaas, of vis en maak hier drie tot vijf bijgerechten bij. Zo is er voldoende keuze voor iedere gast. 

Tips om diner-stress te voorkomen

Weet je wat voor gerechten je wilt maken? Bedenk dan of er gerechten zijn die je van tevoren al kunt maken en bewaren. Dat scheelt je een heleboel tijd en stress op de dag zelf. Zelfs als je de gerechten nog niet klaar kunt maken, kun je wel een heleboel andere voorbereidingen treffen om ‘kerststress’ te voorkomen. 

Doe de boodschappen ruim een week eerder om de drukte in de supermarkt te vermijden. Haal alleen de verse ingrediënten één of twee dagen van te voren in huis. Of misschien kun je het al online bestellen en hoef je het alleen op te pikken. 

Snijd de dag voor het diner alvast de ingrediënten in stukjes, en bewaar deze in bakjes in de koelkast. Zo kun je op de dag zelf meteen aan de slag.

Regels voor een formele tafelindeling

Wanneer je in een chic restaurant eet, dan wordt de tafel gedekt volgens bepaalde etiquette regels. Dit kun je thuis heel gemakkelijk nabootsen. De vuistregels zijn als volgt: 

 • Je eet van klein naar groot, en van buiten naar binnen. Oftewel: het kleine bestek, voor het voorgerecht, ligt aan de buitenzijde. Het grote bestek, voor het hoofdgerecht, moet aan de binnenzijde liggen.
 • De verschillende soorten borden worden gestapeld, het hoofdgerecht bord onderop, en het kleinere voorgerecht bord bovenop.
 • Eventueel kun je hier – afhankelijk van het aantal gangen – nog borden voor een amuse of tussengerecht tussen plaatsen. Zo lang ze maar op de goede volgorde liggen, in combinatie met het bijbehorende bestek. 

Accessoires voor een feestelijke tafel

Voor een feestelijk aangeklede tafel zijn er een paar dingen die je in huis moet hebben. Je kunt bij de tafelaccessoires ook kiezen voor een bepaald kleurenthema. Als je het klassieke rood-groen een beetje zat bent, zijn zwart-goud of blauw-zilver een mooi alternatief. 

Checklist tafelversiering:

 1. Een feestelijk tafelkleed en eventueel een tafelloper
 2. Servetten
 3. Servethouders of -ringen
 4. Kandelaren met kaarsen of een lichtsnoer
 5. Een mooi bloem- of kerststuk
 6. Eventueel wat kerstballen of kerstdecoratie
 7. Eventueel een karaf voor water
 8. Eventueel een uitgeprint menu 
 9. Eventueel naamkaartjes met mooie letters
 10. En natuurlijk bestek, borden, schaaltjes, glazen, en wijnglazen

Cadeautips voor kerst nodig? Bekijk dan de cadeautips voor hem en cadeautips voor haar

Auteur: Quirine Brouwer