Ga naar de inhoud

10 lekkerste variaties op warme chocolademelk


Kan jij ook zo genieten van een heerlijke kop chocolademelk (met slagroom!) op een gure winterdag? Maak jouw warme chocolademelk nóg lekkerder door wat extra’s toe te voegen. Van kokos tot speculaas: dit zijn de 10 lekkerste warme chocolademelk variaties. 

Een goede basis: zo maak je zelf de allerlekkerste chocolademelk

Je kunt natuurlijk een pak kant-en-klare chocolademelk kopen, maar chocolademelk zelf maken, is het allerlekkerst. Dit doe je met stukjes echte chocola. Voor 4 koppen heb je 1 liter volle melk nodig, 250 gram chocolade (kies je favoriet maar uit!), een theelepel bruine suiker en een snufje zout. Verwarm de melk in een pan, voeg alle ingrediënten toe en roeren maar. Maak deze overheerlijke chocolademelk nog lekkerder met deze 10 variaties.  

1. Met een scheutje sterke drank is een kop warme choco nog lekkerder

Het is heerlijk om een beetje sterke drank bij je chocomel te doen. Vrijwel alle soorten likeur zijn goed te combineren met chocolademelk. Met rum, hazelnootlikeur, sinaasappellikeur, Tia Maria, Baileys, Cointreau en Licor 43 is chocolademelk het allerlekkerst. 

2. Een hartverwarmend kop warme chocomel 

Pittig eten is goed voor je. Het verlaagt je bloeddruk, vermindert stress, gaat ontstekingen tegen, helpt tegen hoofdpijn, geeft je stofwisseling een boost én is goed voor je stoelgang. Voeg daarom een snufje chilipoeder (en een beetje kaneel) toe en geniet van een pittig kopje warme choco. Maak hem eventueel af met een toef slagroom met schuddebuikjes. Zeker een aanrader voor liefhebbers van pittig eten. 

3. Zoetekauw? Dan is een choco-karamel écht wat voor jou!

Kan het nooit zoet genoeg zijn? Dan is de choco-karamel wat voor jou. Maak je kop chocolademelk goed warm en gooi er een toffee met karamelsmaak in. Laat goed oplossen en je hebt een heerlijke zoete kop chocomelk. Geen toffee in huis? Een scheutje karamelsiroop volstaat ook! 

4. Voor je kleinkinderen: een chococcino of een eigen creatie 

Kinderen willen het liefst alles doen wat hun (groot)ouders ook doen. Zo ook het drinken van koffie. Doe voortaan ook met je kleinkinderen een bakkie en maak een chococcino. Deze kinderkoffie is heel makkelijk te maken: giet over de warme chocolademelk een flinke laag geschuimde melk. Koekje erbij? 

Gaan je kleinkinderen liever zelf aan de slag? Dat kan ook! Eierkoeken versieren is voor kinderen echt fantastisch. In de wintermaanden is het leuk om met het kleine grut hun kop warme chocolademelk op te leuken. Van (mini) marshmallows en spikkels tot chocoladesaus en Oreo’s – je kunt het zo gek niet bedenken. “Oma, mag ik nog een kopje?” 

5. Voor de kokosliefhebber: hot choco met kokosmelk 

Is de Bounty jouw favoriete snoepje en begrijp je maar niet dat mensen liever kokos in hun haar smeren dan het op te eten? Maak dan je warme choco niet met normale melk, maar met kokosmelk! Het heeft wel wat weg van een warme Bounty. Doe er als laatste wat slagroom met geraspte kokos op, hmmm. 

Chocolademelk-warm-variaties

6. Verras je visite met karamel-zeezout chocolademelk

De karamel-zeezout chocoladereep van Tony Chocolonely is de meest verkochte chocoladereep aller tijden. Wanneer je visite krijgt, is het leuk om hen te verrassen met een unieke kop chocolademelk. Deze variatie is heel makkelijk te maken. Voor 4 personen heb je 200 ml volle melk nodig en 75 gram karamel-zeezout chocolade. Maak de melk warm in de pan, hak de chocolade in kleine stukjes en voeg deze al roerend toe. Klop tot de chocolade is opgelost en serveer het in vrolijke mokken. Deze variatie maak je natuurlijk af met een dikke toef (verse) slagroom. 

7. Chocolademelk met popcorn voor bij de film 

Van een ouderwetse filmavond in de winter kan je intens genieten. Waarschijnlijk haal je hiervoor standaard popcorn in huis. Wist je dat popcorn ook heerlijk is met warme chocolademelk? Warm je chocolademelk op, spuit er een flinke dot slagroom op en maak het af met gekarameliseerde popcorn. Dol op zoet? Voeg dan nog een scheut karamelsiroop toe over de popcorn.

8. Voor als het heerlijk avondje is gekomen: chocolademelk met speculaas 

Tijdens Sinterklaastijd kunnen pepernoten niet ontbreken. En laat er nou net speculaas in pepernoten zitten… Maak daarom je (klein)kinderen blij met een warme kop choco met slagroom en pepernoten of verkruimelde speculaasjes. 

9. Warme chocolademelk met kaneel-sinaasappelroom

Sinaasappel en chocolade zijn een perfecte combinatie. Voeg daar een beetje kaneel aan toe en je ervaart het ultieme herfst- of wintergevoel in je kopje warme chocolademelk. Maak de chocolademelk warm en voeg hier 1 theelepel kaneel en een eetlepel met geraspte sinaasappelschil toe. Roer dit even door en maak het af met een toef slagroom met kaneelpoeder. 

10. Warme chocolademelk met munt

Liefhebber van After Eight? Chocolade en munt zijn een uitstekende combinatie. Deze variant is het lekkerst als je de chocolademelk zelf ook maakt. Voor 2 koppen heb je 125 ml slagroom, 1 eetlepel suiker, 250 ml melk, 60 gram chocolade en 2 zakjes muntthee nodig. Klop de helft van de slagroom met de suiker stijf en zet het een half uur in de koelkast. Verwarm vervolgens de melk met de theezakjes met de rest van de slagroom. Haal de theezakjes uit de melk, voeg de chocolade toe en roer tot het helemaal gesmolten is. Oók op deze variatie is een grote toef slagroom de kers op de taart! 

Meer over: