Ga naar de inhoud

Is het gebruik van bloempotkachels verstandig?


Terracotta potten vliegen als warme broodjes over de toonbank. Mensen gebruiken ze om er bloempotkachels van te maken, die als alternatieve warmtebron in huis dienen. Internet staat vol met filmpjes dat mensen er met deze zelfgemaakte kachels warmpjes bijzitten.

Slim, zou je denken. Daar is de brandweer het absoluut niet mee eens én dit is waarom. 

Een kachel maken met een terracotta pot 

Om dure stookkosten te voorkomen, gaan veel mensen op zoek naar alternatieve manieren om het huis te verwarmen. Een kachel gemaakt van een pot en een schaal is er hier 1 van. Het is eigenlijk heel simpel: Koop een terracotta pot en een bijpassende onderschotel. Zet op de schotel 3 waxinelichtjes en steek ze aan. Plaats langs de rand van schotel op drie plekken een stukje hout of iets anders. Dit is noodzekelijk want bij de volgende stap schuif je de bloempot ondersteboven over de schotel. De houtjes zorgen ervoor dat de pot iets hoger staat, waardoor er aan de onderkant wat ruimte is en zuurstoftoevoer mogelijk blijft. Dicht het gat in de pot af met een platgedrukt aluminium hulsje van een oud waxinelichtje. Zo geeft de bloempot een heerlijke stralingswarmte af.

Risico op koolmonoxidevergiftiging bloempotkachels

Klinkt als muziek in de oren, tocht? Voor minder dan 3 euro zit jij er warmpjes bij. Toch doe je er goed aan om dit niet te doen. Er zijn brandrisico’s en bovendien is er een groot risico op koolmonoxidevergiftiging, zo waarschuwt de brandweer. De brandweer houdt zijn hart vast voor de komende winter, want de afgelopen maanden zijn er veel branden ontstaan en ongelukken gebeurd doordat mensen op een creatieve manier hun huis ‘slim’ wilden verwarmen. Niet doen dus! 

Meer over: