Ga naar de inhoud

Wat gebeurt er als je de verkeerde brandstof tankt?

tanken

Het kan iedereen gebeuren, je huurt of leent een auto die op een ander soort brandstof loopt. Je gooit de tank vol met de verkeerde brandstof. Onoplettendheid is ook een oorzaak of oververmoeidheid kan een rol spelen. Wat zijn de gevolgen van verkeerd tanken en hoe vaak komt het voor?

In Nederland overkomt het circa 15.000 automobilisten per jaar. Het overkomt mannen tweemaal zo vaak als dat het vrouwen overkomt. De voornaamste reden is dat ze een andere auto rijden, dan ze gewend zijn en uit gewoonte de brandstof tanken die ze in hun eigen auto doen. 

Je kunt op verschillende manieren verkeerd tanken. Wij hebben het uitgezocht en leggen je uit wat je moet doen, zodra je de verkeerde brandstof hebt getankt.

Hoe kan je de verkeerde brandstof tanken?

Een vraag die iedereen zich wel eens afvraagt: hoe kan je de verkeerde brandstof tanken ? Met name diesel in een benzineauto is een onmogelijke opgave. Het dikkere vulpistool van een dieselpomp past namelijk niet in de smallere tankopening van een benzineauto. Dat mensen dit toch voor elkaar krijgen, komt vaak door haast, vermoeidheid of gewoonte. Tegenwoordig komt het verkeerd tanken wel steeds minder voor, vanwege de verbeterde aanduidingen van de brandstoffen bij de pomp, etiketten aan de binnenkant van de tankklep en andere maatregelen. 

Dit betekenen de aanduidingen: De E staat voor benzine en de B voor diesel: Euro 95 (E10), Super Plus 98 (E5), Diesel (B7) en LPG.

Wat is de schade aan je auto na het tanken van de verkeerde brandstof? 

Dit verschilt. De gevolgen van het tanken van benzine in een dieselauto, zijn anders dan het tanken van diesel in een benzineauto. Hoe dit precies zit, leggen we je hieronder uit. Wel geldt: hoe nieuwer de auto, hoe groter de kans op schade is. Bij oudere auto’s is – door de grotere toleranties van de motor – de kans groot dat je je auto weer aan de gang krijgt door grote hoeveelheden van de juiste vloeistof toe te voegen. Voordat je dit doet, is het aan te raden om contact op te nemen met een autodealer. Ook kan je ervoor kiezen om pechhulp in te schakelen. De schade wil je natuurlijk zoveel mogelijk beperken. Het krijgen van professioneel advies is hierbij cruciaal.

Wat gebeurt er als je benzine in je dieselauto tankt?

Diesel heeft een smerende functie. Benzine is daarentegen veel schraler en smeert niet. Als je benzine in een dieselauto tankt kan de motor flinke schade oplopen. Er ontstaat schade aan het brandstofsysteem, omdat de smerende werking van benzine onvoldoende is. Als je ter plekke ontdekt dat je benzine in een dieselauto hebt getankt, start dan de motor niet en schakel het contact niet in. Als je dit wel doet, begint de brandstofpomp al te werken, waardoor er druk in het injectiesysteem opgebouwd wordt. Hierdoor wordt je motor onbruikbaar. Je kunt dan helaas niets anders dan pechhulp inschakelen. Zij zullen je tank leegzuigen, het brandstofsysteem aftappen, schoonspoelen en voorzien van een nieuw brandstoffilter.

Kom je er pas later achter dat je de verkeerde brandstof hebt getankt? Waarschijnlijk heb je dan net honderd meter gereden en is je motor uitgevallen. Ook in deze situatie dien je pechhulp in te schakelen. Probeer dan zoveel mogelijk van je auto af te blijven. De schade aan je auto is na doorrijden wat groter en moet de autodealer waarschijnlijk ook je motorschade repareren. Hoe groot de motorschade is, verschilt per automerk en model.

Wat gebeurt er als je diesel in een benzineauto tankt?

Als je diesel in een benzineauto tankt, zal de motor niet optimaal meer lopen. Diesel ontbrandt namelijk veel slechter dan benzine en zal ervoor zorgen dat het oliepeil stijgt. De onverbrande diesel loopt dan langs de zuigerveren direct het carter in. Hierdoor wordt je auto onbruikbaar. Wat je het beste kunt doen als je diesel in een benzineauto hebt getankt, hangt af van de hoeveelheid diesel. Als je benzinetank helemaal vol is gegooid met diesel, zal de motor niet meer starten. Je hoort eerst een hoop gepruttel, wat er helaas voor zorgt dat je auto niet meer start.

Je kan in dat geval alleen maar pechhulp inschakelen. Zij zullen je tank leegpompen en je bougies vervangen. Als je maar een paar liter diesel in een benzinetank hebt getankt, hoef je geen pechhulp in te schakelen. Dit kan je gelukkig zelf oplossen door zoveel mogelijk benzine erbij te gooien. Hoe minder diesel in het benzinemengsel zit, hoe beter de motor loopt. De uitlaat zal een klein beetje roken, maar na twee tankbeurten is dit voorbij.

De verkeerde brandstof tanken staat in de top tien van acute autoproblemen die het meest voorkomen. Dit zijn de overige problemen: 

Top tien oorzaken van autoproblemen

  1. Accuproblemen;
  2. Lekke band;
  3. Kapotte dynamo;
  4. Elektronische storing;
  5. Auto ontgrendelt niet;
  6. Startmotor defect;
  7. Verkeerde brandstof getankt;
  8. ‘Autopech’ door kapotte lamp;
  9. Defecte kabels of leidingen;
  10. Brandstofpomp kapot. 

Lees ook

Ga je toch liever met de fiets? Lees dan deze tips om veilig te fietsen met een e-bike! Nu je weet hoe je veilig kan fietsen, is het tijd voor de route. Sommige fietsroutes zijn extra leuk met de elektrische fiets. Deze speciale fietsroutes zijn namelijk lekker lang, hebben oplaadpunten en hebben een fijn wegdek. 

Bron: ANWB, BNR

Meer over: