Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Welke fietsroutes zijn leuk met de elektrische fiets?

Sommige fietsroutes zijn extra leuk met de elektrische fiets. Deze speciale fietsroutes zijn namelijk lekker lang, hebben oplaadpunten en hebben een fijn wegdek. Zin in een fietstocht met je elektrische fiets? Met deze 5 routes kun je optimaal genieten van je e-bike!   

Speciaal voor elektrische fietsen hebben wij lange fietsroutes tussen de 40 en 50 kilometer geselecteerd. Deze vijf fietsroutes door; Noord-Holland, Friesland, Overijssel, Drenthe en Gelderland zijn fietsroutes die je zeker een keer gefietst moet hebben. 

1.    Bloembollen, zee en duinen in Noord-Holland (46 km)

Deze fietsroute met je electrische fiets is aan te raden in het bloemenseizoen, ongeveer tussen maart en mei. In het voorjaar kleurt deze regio tot een van de meest kleurrijke regio’s van Nederland, vanwege de prachtige bloemenvelden. Je ziet ze bijna overal; roze, rood, geel, allemaal even mooi. Je vindt hier bijna alle kleuren bloemen die je maar bedenken kan.

Je start in Egmond aan den Hoef, waarna je Bergen passeert. Bergen staat bekend om zijn historische en luxe uitstraling, de prachtige bossen en uitgestrekte duinen. Na het passeren van het prachtige landschap, fiets je richting Alkmaar, waar je heerlijk cultuur kunt snuiven. Bezoek de kaasmarkt of neem een kijkje in een van de vele hofjes die Alkmaar te bieden heeft. Na deze unieke fietstocht kun je lekker uitwaaien (of rusten) in Egmond aan Zee. 

2.    Coulisselandschap, ervaren van rust en vogels kijken in Friesland (43 km)

Deze fietsroute is eigenlijk een vogelkijkroute. Wij raden daarom aan om deze fietsroute te fietsen in de lente. In de lente hoor je hier gedurende de hele route vogels fluiten. Terwijl de vogeltjes hun partner vinden en hun territorium verdedigen, fiets jij met je electrische fiets langs twee uitgestrekte meren en diverse schattige oud-Hollandse dorpjes. De route voert je ook door een zogenoemd coulisselandschap.

Een coulisselandschap is een halfopen landschap met het karakter van een toneel met coulissen, vanwege de beplanting. Open gebieden worden hier afgewisseld door weelderige bossen en zo ontstaan er prachtige doorkijkjes. Stap op je fiets en maak je klaar voor mooie uitzichten bij iedere bocht die je omgaat. Je kunt deze natuurlijke route afsluiten in een vogelhut bij Burgum-Soestpolder. 

3.    Uitgestrekte heidegebieden, bossen, stilte in Overijssel (80 km)

Het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug is uniek. Hier vind je één van de grootste aaneengesloten heidegebieden van Europa. Als fietser waan je jezelf soms even in het buitenland, dankzij de uitgestrekte heidegebieden, bossen, stilte en een indrukwekkend reliëf. Deze route is erg heuvelachtig en het kan soms even duren voordat je de ‘top’ bereikt. Maar eenmaal boven op de zoveelste heuvel aangekomen, geniet je van prachtige vergezichten, van een landschap dat 200.000 jaar geleden werd gevormd door gletsjers uit Scandinavië.

De Sallandse Heuvelrug is een heuvelachtig natuurgebied dat zich kenmerkt door bossen, heidevelden, jeneverbesstruiken, vossenbessen en baltsende korhoenders in het voorjaar. Je start de route in Nijverdal en fietst een grote ronde door het gebied. Stop onderweg even in het gezellige Holten, waar je heerlijk kunt genieten van een kopje koffie. 

4.    Hunebedden, bos en heide in Drenthe (52 km)

De fietsroute Assen-Drouwenerveld brengt je naar Drenthe. Je fietst door zwemplas Gasselterveld, natuurgebied Drouwenerveld en boswachterij Grollo. Deze fietsroute laat je het mooiste van Drenthe zien. Drenthe telt maar liefst drie Nationale Parken en heeft prachtige natuurgebieden. Grote bosgebieden, uitgestreken heidevelden en kronkelende beekjes. Drenthe staat ook bekend om haar idyllische brink- en esdorens. Deze kom je ook vaak tijdens deze route tegen. Leuk om te vermelden, halverwege de route passeer je de twee bekendste hunebedden van Nederland.

5.    Koninklijke bossen, stuwwallandschap en heide in Gelderland (41 km) 

Deze prachtige fietsroute laat je fietsen door de bossen van de Koninklijke Houtvesterij Het Loo, langs de kroondomeinen en door het glooiende, bosrijke stuwwallandschap. De kans is erg groot dat je tijdens deze route wilde dieren tegenkomt. Wanneer je vroeg in de ochtend óf laat in de avond langst fietst, is de kans groot dat je een everzwijn of hert tegenkomt. Halverwege de route vindt je kasteel Cannenburgh, een prachtige plek voor een pauze. Ook leuk om hier even een rondje te lopen, want Cannenburgh heeft een rijke historie. De bewoners zullen je met alle liefde te woord staan.

De mooiste fietsroutes vinden? Ontdek heel eenvoudig de omgeving met de fietsroutes van Fietsnetwerk.nl

Lees ook:

Bronnen: Fietsen123.nl, Nederlandfietsland.nl, Fietsnetwerk.nl  

Auteur: Ilse Bloemendal