Draai voor klassieke weergave

De Indian Summer beleef je op de fiets

De ‘Indian Summer’ is de perfecte tijd om op de fiets te stappen: het is rustiger op de fietsroutes en het zachte licht van de lage zon zorgt voor adembenemende panorama’s. Met deze tips maak je de nazomer onvergetelijk op de fiets!

Let op je kleding

Als je op de racefiets of tourfiets stapt: besteed wat extra aandacht aan je kleding. In deze tijd van het jaar behoren zowel een goede zonnebril als een stevige poncho of regenjas tot je standaard fietsuitrusting. Je kunt zomaar overvallen worden door een stevige najaarsbui. Daardoor kan het soms ineens snel afkoelen, dus een extra laag fietskleding is ook geen overbodige luxe. Denk bijvoorbeeld aan een fleecetrui of een wielerjack.

Wees voorzichtig en zichtbaar

Het wordt in deze periode vroeger donker en dat gaat best snel. Begin september gaat de zon nog om half negen onder, half november is het al om kwart voor vijf donker! Zorg dus voor reflecterende elementen in je fietskleding en check je verlichting voor je vertrekt. Een andere reden om goed zichtbaar (en extra voorzichtig) te zijn is de laagstaande zon, die tegenliggers kan verblinden.

Kies rustige landelijke fietsroutes

De échte Indian Summer openbaart zich eigenlijk alleen in de natuur. Het zachte zonlicht op de herfstkleurige bladeren, de rode aarde van de kale akkers, het constant veranderende landschap. Of je nou op de racefiets stapt of liever een rustig toertochtje maakt, je ervaart de schoonheid van de nazomer het beste op de fiets, buiten de bebouwde kom. Een overzicht van websites met de mooiste fietsroutes voor de nazomer vind je hier.

Zorg voor goede navigatie op de fiets

Altijd belangrijk natuurlijk. Maar met de vroeg invallende duisternis is betrouwbare navigatie helemaal onmisbaar. Je kunt uiteraard vertrouwen op de ouderwetse fietskaart, maar met de huidige technologie is een fietsnavigatie app op je smartphone of speciale fietsnavigatie een heel stuk makkelijker. Afhankelijk van het model kun je fietskaarten downloaden voor Nederland, Europa en de rest van de wereld.

Zin om de Indian Summer te beleven op de fiets? Bekijk hiernaast het aanbod.