Het lijkt erop dat je gebruik maakt van een verouderde browser, niet alle functies van Startpagina zullen hiermee werken. Update je browser om sneller en veiliger te browsen.

Draai voor klassieke weergave

Indian Summer: maak de nazomer onvergetelijk op de fiets

Wie wil genieten van een weidse blik over kleurrijke bossen in het warme licht hoeft geen verre reis te boeken. Ook in Nederland kan je genieten van de prachtige lage zon die zorgt voor adembenemende panorama’s. Tijdens de nazomer, ook wel de 'Indian Summer' periode genoemd, is de perfecte tijd om op de fiets te stappen. Het is ook nog eens rustiger op de fietsroutes. Met deze tips maak je de nazomer onvergetelijk op de fiets!

Kies een rustige en landelijke fietsroute

De échte Indian Summer openbaart zich eigenlijk alleen in de natuur. Het zachte zonlicht op de herfstkleurige bladeren, de rode aarde van de kale akkers, het constant veranderende landschap. Of je nou op de racefiets stapt of liever een rustig toertochtje maakt, je ervaart de schoonheid van de nazomer het beste op de fiets, buiten de bebouwde kom. Een overzicht van websites met de mooiste fietsroutes voor de nazomer vind je hier.

Kies voor de juiste kleding

Als je op de racefiets of tourfiets stapt: besteed wat extra aandacht aan je kleding. In deze tijd van het jaar behoren zowel een goede zonnebril als een stevige poncho of regenjas tot je standaard fietsuitrusting. Je kunt zomaar overvallen worden door een stevige najaarsbui. Daardoor koelt het soms ineens snel af, dus een extra laag fietskleding is ook geen overbodige luxe. Denk bijvoorbeeld aan een warme fleecetrui of een fijn wielerjack. 

Wees voorzichtig én zichtbaar

In de nazomer wordt het weer wat eerder donker. Vaak sneller dan je denkt. Begin september gaat de zon nog om 20.30 uur onder. Half november kan het al om 16.45 uur donker zijn! Zorg daarom goed voor reflecterende elementen in je fietskleding en check je verlichting voor je vertrekt. Een andere reden om goed zichtbaar (en extra voorzichtig) te zijn is de laagstaande zon, die tegenliggers kan verblinden. Mooi, maar wel een beetje gevaarlijk. 

Zorg voor goede navigatie op de fiets

Altijd belangrijk natuurlijk. Maar met de vroeg invallende duisternis is betrouwbare navigatie helemaal onmisbaar. Je kunt uiteraard vertrouwen op de ouderwetse fietskaart, maar met de huidige technologie is een fietsnavigatie app op je smartphone of speciale fietsnavigatie een heel stuk makkelijker. Afhankelijk van het model kun je fietskaarten downloaden voor Nederland, Europa en de rest van de wereld.

Zin om de Indian Summer te beleven op de fiets? Bekijk hiernaast het aanbod.

Fietsnetwerk.nl

De mooiste fietsroutes vinden? Ontdek heel eenvoudig de omgeving met de fietsroutes van Fietsnetwerk.nl. Je hebt het vast wel eens meegemaakt: je gaat een dagje uit of een weekendje weg en hebt geen idee wat er in de omgeving te zien en te doen is. Gelukkig ontdek je dit heel eenvoudig met de website en app van Fietsnetwerk. Hier zijn verschillende fietsroutes te vinden die je op een makkelijke en leuke manier langs de fietsknooppunten laten fietsen. Extra leuk: de app is uitgebreid met verschillende leuke afstap-momenten. Zo weet je zeker dat je niets mist onderweg! Fietsnetwerk heeft met zorg de mooiste plekjes geselecteerd om jouw dagje uit onvergetelijk te maken!