Ga naar de inhoud

Verdwijnt onze rookworst uit de winkel door verbod op rookaroma’s?

Update:
rookworst

Verdwijnt de rookworst uit de winkel nu er mogelijk een verbod komt op de kunstmatige smaak van rook. Uit onderzoek blijkt dat die rookaroma’s gevaarlijke stoffen bevatten. Dat kan een probleem zijn voor sommige rookworsten.  

Niet alleen verbod op rookworst

Een comité van de Europese Commissie stemt over een mogelijk verbod op de aroma’s. Het verbod geldt dan niet alleen voor de rookworsten. Het aroma dat bestaat uit vloeibare rook, wordt ook gebruikt voor salami, bierworstjes, barbecuesaus, pulled pork en gerookte amandelen.

Lees verder onder het bericht >>

Behoorlijk wat troep

Het verbod heeft te maken met de manier waarop het rookaroma wordt gemaakt. De rook die vrijkomt door hout te verbranden, wordt opgevangen en omgezet in de vloeibare substantie.

Als je de gifstoffen eruit haalt, houd je alleen water over. Daarin zit behoorlijk wat troep.

zegt voedingsmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer

Kanker, erfelijke aandoeningen en onvruchtbaarheid

Dat concludeert ook de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). De giftige stoffen zijn genotoxisch, wat betekent dat ze je DNA kunnen aantasten en kunnen leiden tot kanker, erfelijke aandoeningen en onvruchtbaarheid.

De Europese Commissie werd 10 jaar geleden om toestemming gevraagd om de rookaroma’s toe te staan voor gebruik bij voedsel. “Toen is al gezegd: let goed op de hoeveelheid die je binnenkrijgt”, zegt voedingswetenschapper Alie de Boer van de universiteit Maastricht tegen RTL Nieuws.

Er werd toen een vergunning voor 10 jaar afgegeven, maar die wordt nu mogelijk niet verlengd. Het verbod zou dan per 1 juli 2024 ingaan.

Roken met hout levert ongewenste milieueffecten op

Unilever, producent van de Unox-worst, gaat uit van een overgangstermijn, mocht het verbod er komen. Die periode moet dan lang genoeg zijn om alternatieve rookaroma’s te ontwikkelen, of andere oplossingen te bedenken om de huidige smaak te behouden.

Het roken van de worsten met hout staat bij Unilever niet bovenaan de lijst met alternatieven. “Het traditionele roken is niet de kant die Unox op wilt. Dat brengt ongewenste milieu- en gezondheidseffecten met zich mee”, zegt een woordvoerder.

Lees onder de video verder >>

‘Geen aroma’s in HEMA rookworst’

Volgens HEMA worden hun rookworsten wél gerookt. “HEMA rookworst roken ze op traditionele manier en bevat géén rookaroma’s”, laat woordvoerder Claudia Metz weten.

“De kwaliteit en smaak van onze rookworst heeft onze hoogste prioriteit en dit houden we daarom ook continu in de gaten. Onze rookworsten roken ze indirect met rook van eiken- en beukenhout, waarbij het smeulende hout, zich buiten de rookkamer bevindt. Het roken gebeurt via een gecontroleerd proces.”

Gekke verhalen over rookworst

Johan Derksen en René van der Gijp vertellen anekdotes over HEMA rookworst.

Lees verder onder de video >>>

Nooit meer rookworst?

Wie regelmatig een rookworst naar binnen werkt, hoeft niet meteen in paniek te raken. Het risico op ziektes en aandoeningen door rookaroma’s is klein. Als consument krijg je slechts kleine hoeveelheden binnen. Dat geldt ook voor gewoon gerookt voedsel. Van oudsher deden ze dit om eten langer houdbaar te maken.

‘Niet direct heel schadelijk’

De Boer: “Vaak is de hoeveelheid giftige stoffen relatief klein, het is niet direct heel schadelijk. Maar je kunt beter voorkomen dat je ze binnenkrijgt. Ik zou me niet direct erg zorgen maken. Het is een goede stap dat er weer kritisch naar wordt gekeken.”

Bronnen: RTL Nieuws, Metro
Foto Avalon-Studio (Canva)

Meer over: