Ga naar de inhoud

Verbod op vuurwerk rukt op, roep om landelijke richtlijnen

Update:
Vuurwerkverbod

Steeds meer gemeenten stellen een vuurwerkverbod in. De komende jaarwisseling mag je in 16 gemeenten nergens vuurwerk afsteken. Bijna overal waar dat vuurwerkverbod geldt, worden centrale vuurwerkshows georganiseerd. 

Vorig jaar waren er nog 12 gemeenten waar geen pijl de lucht in mocht en ze geen knal wilden horen. Tilburg, Arnhem, Amersfoort en Eindhoven hebben dit jaar voor het eerst een verbod ingesteld. De gemeente Ede, Zwolle en Zutphen melden waarschijnlijk vanaf 2024/2025 een vuurwerkverbod in te stellen. Dit blijkt uit navraag door RTL Nieuws.

Toch vuurwerk ondanks verbod

In 12 gemeenten, zoals Amsterdam, Rotterdam en Nijmegen, gold vorig jaar al een vuurwerkverbod. In de praktijk bleek dat ook daar gewoon vuurwerk afgestoken werd. Toch hebben al die gemeenten dit jaar opnieuw een verbod ingesteld. 

Handhaving vuurwerkverbod is een probleem

Het handhaven van een vuurwerkverbod vormt voor de overgrote meerderheid van de 342 gemeenten een probleem. Daarom zien ze er van af. De gemeente Bunnik zegt een verbod een te grote uitdaging mede omdat gemeenten er verschillend mee omgaan. Hoorn laat weten dat handhaven lastig is omdat je daders op heterdaad moet betrappen. 

Illegaal vuurwerk zorgt voor meeste overlast

Vooral zwaar illegaal vuurwerk, dat sowieso verboden is, en het vuurwerk dat afgestoken wordt vóór Oudejaarsdag zorgen voor de meeste overlast. Een vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling biedt dan geen oplossing, zo wordt er in veel gemeenten gedacht. 

Draagvlak voor verbod ontbreekt

Tientallen gemeenten zien de noodzaak van een verbod niet in omdat er nauwelijks overlast en incidenten zijn. Bovendien is er niet in alle plaatsen een draagvlak voor onder de inwoners. Zoals in Velsen waaruit een peiling blijkt dat een meerderheid van de inwoners geen voorstander is van een algeheel verbod.

Pleidooi voor landelijk en zelfs Europees vuurwerkbeleid

Gemeenten gaan verschillend om met het afsteken van vuurwerk omdat landelijk een duidelijke strategie ontbreekt. Er zijn gemeenten die pleiten voor een landelijk verbod op het afsteken maar ook op het verkopen van vuurwerk. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten roept ook al langer op tot landelijk beleid, maar tot op heden is er in de Tweede Kamer geen meerderheid voor een landelijk verbod te vinden. Een aantal gemeenten dringen zelfs aan op een Europese richtlijn. 

Vuurwerkvrije zones

Tientallen gemeenten stellen vuurwerkvrije zones in bij hertenkampen of verzorgingstehuizen. Sommige plaatsen bieden inwoners de mogelijkheid zelf zo’n zone in te stellen. Omwonenden zijn dan zelf verantwoordelijk voor het vuurwerkvrij houden van de zone. De politie komt niet langs om dit te controleren.

Verschillende redenen om vuurwerkverbod in te stellen

Gemeenten overwegen om verschillende redenen een vuurwerkverbod in te stellen. Daarbij zoeken ze naar een balans tussen traditie, veiligheid en milieubelangen. Vuurwerk leidt tot ongelukken, branden en verwondingen bij particulieren en hulpverleners. Het voert tijdens de feestdagen de druk op bij artsen en in ziekenhuizen.

Vuurwerk zorgt voor stress bij dieren en milieuvervuiling

Ook het welzijn van dieren is een overweging om vuurwerk te verbieden. Huisdieren, maar ook boerderijdieren ervaren stress en angst door het luide geknal en de felheid van vuurwerk.

Milieukwesties wegen ook zwaar mee zwaar mee. Vuurwerk zorgt voor lucht- en bodemverontreiniging door de uitstoot van schadelijke stoffen. Dit heeft negatieve gevolgen voor de luchtkwaliteit en het milieu.

Hoge kosten vuurwerkschade

Gemeenten moeten vaak veel geld uitgeven om het afsteken van vuurwerk in goede banen te leiden. Ook de opruimwerkzaamheden en het schadeherstel na vuurwerkincidenten drukken op de gemeentekas.

Meer over: