Ga naar de inhoud

Helpt inenten tegen gordelroos? Zo zit het

Update:

Vaccinatie tegen de griep is al gemeengoed, binnenkort geldt dat voor gordelroos – voor 60-plussers – ook. Eerst zullen mensen van 60 jaar oud gevaccineerd worden, gevolgd door personen van 60 jaar en ouder. Het is momenteel onzeker of de campagne zoals gepland volgend voorjaar van start kan gaan vanwege de nog niet afgeronde financiering. Lees hier alles over inenten tegen gordelroos.

Gordelroosvaccinatie hoog op politieke agenda, inenten tegen gordelroos

De Tweede Kamer gaat donderdag 23 februari debatteren over medische preventie. Gordelroos is 1 van de onderwerpen. In 2020 nam de Kamer een motie over de inenting aan. Toen is er nog niet besloten of de gordelrooscampagne landelijk wordt. Als de vaccinatie in het vaccinatieprogramma wordt opgenomen, wordt er een hoop leed bespaard. Het is echter wel een flink kostenplaatje, je moet veel mensen vaccineren om een relatief kleine groep te behoeden voor gruwelijke zenuwpijn. Als alternatief wordt er gesproken over ‘vaccineren op maat’. Momenteel kunnen 50+’ers zich op eigen kosten laten inenten tegen gordelroos. De vaccinatie kost ongeveer 350 euro. Ga jij je inenten tegen gordelroos?

Is het de moeite waard om een vaccin tegen gordelroos te nemen? 

Het nieuwe vaccin voorkomt gordelroos in 9 van de 10 gevallen. De inenting wordt momenteel op grote schaal gedaan in Duitsland en de Verenigde Staten. Er zijn verschillende redenen waarom het de moeite waard kan zijn om het vaccin tegen gordelroos te nemen. Ten eerste vermindert het vaccin de kans dat je gordelroos krijgt. Het kan de kans op het ontwikkelen van gordelroos met ongeveer 50% tot 70% verminderen. Als je toch gordelroos krijgt na vaccinatie, is de kans groter dat de infectie milder verloopt en minder lang duurt dan bij mensen die niet zijn gevaccineerd. Hierdoor vermindert ook de kans op complicaties, zoals postherpetische neuralgie.

Gordelroos kan pijnlijk en hinderlijk zijn, en het kan de dagelijkse activiteiten verstoren. Het vaccin kan de ernst van de symptomen verminderen en daarmee de kwaliteit van leven verbeteren. Door het vaccin te nemen, bescherm je anderen die een hoog risico lopen op gordelroos. Als je gordelroos krijgt, kan je het virus doorgeven aan anderen die nog nooit waterpokken hebben gehad of niet zijn gevaccineerd tegen waterpokken. Tot slot biedt het vaccin langdurige bescherming tegen gordelroos. Het is daarom een goede investering in de gezondheid op de lange termijn.

Dat inenten tegen gordelroos, waarom krijgen ouderen het vaccin eerst?

Preventie van gordelroos omvat het krijgen van een vaccin dat de kans op het ontwikkelen van de infectie vermindert. Mensen die een hoog risico lopen op gordelroos, zoals ouderen of mensen met een verzwakt immuunsysteem, krijgen daarom als eerst de oproep voor een vaccin. Hierover volgt later meer informatie. 

Wat is gordelroos? 

Gordelroos, ook bekend als herpes zoster, is een virale infectie die wordt veroorzaakt door het varicella-zoster-virus. Dit is hetzelfde virus dat waterpokken veroorzaakt. Nadat iemand waterpokken heeft gehad, blijft het virus sluimeren in de zenuwcellen van het lichaam. Het kan later in het leven reactiveren en gordelroos veroorzaken. De landelijke gordelroosvaccinatie staat momenteel hoog op politieke agenda. Hoogste tijd om de 3 meestgestelde vragen over gordelroos onder de loep te nemen.

1. Wat zijn de symptomen van gordelroos?

1 op de 4 personen krijgt ooit te maken met gordelroos. De ziekte neemt vooral ouderen te grazen en veroorzaakt ‘gekmakende’ pijn en jeuk. 1 van de symptomen van gordelroos is een pijnlijke uitslag, die meestal in een band of ‘gordel’ aan één kant van het lichaam voorkomt. De uitslag begint als kleine, rode bultjes die snel veranderen in met vocht gevulde blaasjes. Na enkele dagen barsten de blaasjes open en vormen zich korstjes. De uitslag kan gepaard gaan met jeuk, pijn en gevoeligheid van de huid.

2. Bij wie komt gordelroos voor?

Gordelroos komt het meest voor bij oudere volwassenen en mensen met een verzwakt immuunsysteem. Het  kan ook optreden bij mensen die nooit waterpokken hebben gehad en in contact zijn gekomen met iemand die gordelroos heeft. 

3. Hoe behandel je gordelroos?

Behandeling van gordelroos bestaat meestal uit antivirale medicijnen om de duur en ernst van de infectie te verminderen. Pijnstillers en corticosteroïden kunnen ook worden voorgeschreven door de huisarts om de symptomen te verlichten. Meer weten hoe je gordelroos herkent en hoe je er vanaf komt? Lees dan dit artikel. 

Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts

Meer over: