Ga naar de inhoud

Wanneer zijn teken actief en wat kun je ertegen doen?


Het tekenseizoen is gestart: als je regelmatig in de natuur te vinden bent, kan je gebeten worden door een teek. Wat zijn teken eigenlijk, wat zijn de gevolgen van een tekenbeet en hoe haal je een teek weg? Met de volgende 10 tips en informatie verklein je het risico op tekenbeten én de ziekte van Lyme.

1. Wat is een teek?

Teken zijn zwarte insecten van 1 tot 3 millimeter groot die in bosachtige gebieden leven. Teken zijn actief bij een buitentemperatuur van 7 graden Celsius of hoger. Dit is meestal vanaf april tot en met oktober, het welbekende tekenseizoen. In deze maanden bijten teken zich vast in de huid van dieren en mensen. Ruim 1 miljoen Nederlanders worden per jaar gebeten door een teek.

Een vrouwelijke teek zuigt bloed om de eitjes – die ze in zich draagt – te ontwikkelen. Door het zuigen van bloed zwelt een teek op, tot ongeveer de grootte van een erwt!

2. De mogelijke gevolgen en symptomen van een tekenbeet

Een teek kan de multisysteemziekte Lyme overbrengen. Ongeveer één op de vijf teken is drager van Lyme en kan dit overdragen. Als je gestoken bent door een teek die de ziekte bij zich draagt, krijg je meestal een rode of blauwe ringvormige vlek op de plaats van de tekenbeet. Deze vlek verschijnt meestal binnen twee weken, maar de vlek kan ook pas na drie maanden te zien zijn. Het is daarom van groot belang dat als je gestoken bent, je de datum goed noteert. Na een paar maanden ontstaat er meestal een grotere ring op je huid. Verder kan je te maken krijgen met koorts, griepachtige verschijnselen, opgezwollen oorlellen of tepels en gewrichtsontstekingen. Deze klachten ontstaan meestal binnen een paar maanden. De ziekte van Lyme behandel je gelukkig eenvoudig met antibiotica. Hoe eerder je hiermee start, hoe beter de behandeling aanslaat. Wanneer het te lang duurt, voordat de ziekte van Lyme erkendt wordt, kunnen de ziekteverschijnselen blijvend zijn.

3. Hoe controleer je op teken?

Wanneer je gestoken bent, moet je de parasiet zo snel mogelijk verwijderen. Als je in de natuur bent geweest, moet je je daarom altijd controleren op tekenbeten. Teken zijn vanwege hun grootte nauwelijks met het blote oog te zien. Gebruik daarom een vergrootglas om je huid en kleding goed te controleren. Laat iemand anders de plekken bekijken die je zelf niet goed ziet. Besteed wat meer aandacht aan de warme plekken van je lichaam: denk aan je oksels, liezen en knieholten.

4. Een teek? Pak ‘m beet!

Ben je gebeten door een teek, dan is het belangrijk dat je hem zo snel mogelijk weghaalt. Zo verklein je de besmettingskans. De teek moet zo dicht mogelijk op de huid worden verwijderd. Pak de teek met een puntig pincet of een andere tekenverwijderaar op de huid bij de kop vast, zorg dat je niet in het lichaam van de teek knijpt. Trek hem er vervolgens langzaam uit. Geen paniek wanneer er een stukje van de kop achterblijft. Dit is ongevaarlijk. Is de teek uit je huid? Desinfecteer daarna je huid en noteer de datum en plek van de tekenbeet. Houdt tot drie maanden na de tekenbeet het plekje in de gaten. Ontstaan er klachten, ga dan gelijk naar de huisarts. Heb je een teek op je kleding zitten en krijg je die er niet uit? Was het kledingstuk dan op 60 graden. De teek overleeft de warme wasbeurt niet.

Bekijk deze tekentang collectie

5. Hoe voorkom je een tekenbeet?

  1. Bedek je huid zoveel mogelijk met kleding;
  2. Draag dichte schoenen;
  3. Stop je broekspijpen in je sokken;
  4. Draag lichte kleding, dan zijn teken beter te zien;
  5. Spray je sokken, schoenen en kleding in met insectwerend middel als Permetrine;
  6. Smeer je onbedekte huid in met minimaal 30% Deet (let op, dit werkt maximaal zes uur);
  7. Blijf zoveel mogelijk op de paden;
  8. Voorkom direct contact met planten en struiken;
  9. Controleer je huid en kleding elke keer nadat je in het groen bent geweest;
  10. Haal de teek zo snel mogelijk weg

Lees ook:
– Dit zijn de beste tips tegen hooikoorts
Zo maak je jouw tuin klaar voor de lente

Meer over: