Ga naar de inhoud

Stoelgym: goed voor lichaam en geest

Update:
Stoelgym

Ben je graag in beweging maar lukt niet alles meer even soepel? Misschien is stoelgym dan wel een goed idee voor je. Stoelgym is vrijwel voor iedereen geschikt, ook voor mensen die minder mobiel zijn. Het leuke is dat iedereen mee kan doen op zijn eigen niveau. Ontdek de voordelen en de mogelijkheden van stoelgym. Want wat je allemaal kunt doen óp en met een stoel!

Oefeningen voor iedereen

Stoelgym staat bekend als een uiterst toegankelijke vorm van beweging, perfect voor iedereen die op zoek is naar een veilige en laagdrempelige manier om in beweging te blijven. Deze vorm van lichaamsbeweging biedt talloze voordelen en is bijzonder geschikt voor een breed publiek, van senioren tot mensen met een beperkte mobiliteit. Hieronder verkennen we de unieke voordelen van stoelgymnastiek en voor wie deze vorm van beweging ideaal is.

Bekijk ter inspiratie de verschillende oefeningen in onderstaande video’s. De tekst gaat onder de video’s verder >>

Wat zijn de voordelen van stoelgym?

  1. Toegankelijk: Stoelgymnastiek kan vrijwel overal worden uitgevoerd, van het comfort van je eigen woonkamer tot aan groepslessen in lokale centra. Hierdoor is het een uiterst toegankelijke optie voor iedereen. Je kunt je stoel zelfs mee naar buiten nemen.
  2. Verhoogde veiligheid: Het risico op vallen wordt aanzienlijk verminderd doordat de oefeningen zittend worden uitgevoerd Dit maakt stoelgymnastiek een veilige keuze voor diegenen die zich zorgen maken over evenwicht en stabiliteit.
  3. Verbetering van kracht en flexibiliteit: Zelfs zonder het gebruik van zware gewichten of intensieve trainingen, draaagt stoelgym bij aan een betere spierkracht en flexibiliteit.
  4. Stimulatie van de bloedsomloop: Deze vorm van beweging bevordert de bloedcirculatie en kan een positief effect hebben op de cardiovasculaire gezondheid door het hart op een gematigd niveau te laten werken.
  5. Mentale gezondheid: Net als andere vormen van lichaamsbeweging, stimuleert stoelgym de afgifte van endorfines. Dit helpt bij het verbeteren van de gemoedstoestand en het verminderen van stress en angstgevoelens.

Voor wie is stoelgym geschikt?

Stoelgymnastiek is een inclusieve bewegingsvorm die mensen van alle leeftijden en capaciteiten in staat stelt om actief te blijven en hun gezondheid en welzijn te bevorderen. Het is altijd raadzaam om voorafgaand aan het starten van een nieuw bewegingsprogramma overleg te plegen met een gezondheidsprofessional, vooral als er sprake is van bestaande gezondheidsproblemen. Stoelgym is bij uitstek geschikt voor:

  1. Senioren: Voor ouderen biedt stoelgymnastiek een fantastische manier om actief te blijven. Dit is cruciaal voor het behouden van spiermassa, flexibiliteit en algehele gezondheid.
  2. Personen met beperkte mobiliteit: Mensen die te maken hebben met fysieke beperkingen, chronische pijn of andere uitdagingen die staande oefeningen bemoeilijken, kunnen veel baat hebben bij stoelgymnastiek.
  3. Herstellenden: Voor diegenen die aan het herstellen zijn van bepaalde verwondingen, kan stoelgymnastiek, onder professionele begeleiding, deel uitmaken van een effectief revalidatieplan.
  4. Mensen met overgewicht: Voor personen die kampen met overgewicht en het moeilijk vinden om te beginnen met bewegen, biedt stoelgymnastiek een minder belastende manier om de eerste stappen te zetten.
  5. Kantoormedewerkers: Voor wie lange uren achter een bureau doorbrengt, kunnen korte sessies stoelgymnastiek gedurende de dag helpen om stijfheid tegen te gaan en de circulatie te verbeteren.

Te veel zitten is ook weer niet goed. Probeer binnen jouw mogelijkheden zo veel mogelijk te bewegen. Lees ook ons artikel over de gevaren van zitten.

Foto Sylvia Jansen voor Canva

Meer over: