Ga naar de inhoud

Stamboom achterhalen, hoe doe je dat?

Update:

Je stamboom achterhalen; een klus die moeite en tijd vergt, maar uiteindelijk een heleboel nieuwe inzichten oplevert. Ben je nieuwsgierig naar waar je voorouders vandaan komen? Waar je achternaam is ontstaan? En of je toevallig een nakomeling bent van een beroemdheid? Zo onderzoek je je voorgeslacht.

Jaren geleden moest je op reis gaan om uit te zoeken hoe je persoonlijke stamboom in elkaar steekt. De reis begint in het gemeentehuis van de plaats waar je (groot)ouders zijn geboren, om vervolgens te achterhalen welke personen verder weg staan in de familiestamboom. De één hoeft daar niet zoveel kilometers voor af te leggen, terwijl de ander een vliegticket nodig heeft om enigszins in de buurt van voorouders te komen. Nu kun je online al een heel eind komen voor het achterhalen van je stamboom.

1. Wat wil je precies weten?

Waar ben je naar op zoek? Wil je een compleet overzicht van wie er allemaal tot dezelfde familie behoren of wil je alleen specifieke informatie over je overgrootmoeder opsporen? Als je in kaart brengt wat je te weten wilt komen, wordt de zoektocht een stuk makkelijker. Kijk allereerst naar informatie die al beschikbaar is. Vraag familieleden wat ze weten, speur oude fotoalbums af en probeer ongeveer 100 jaar terug te gaan in de tijd. Breng dit alvast in kaart in een overzicht of mindmap. 

2. Hoe kun je informatie opvragen?

Ga naar WieWasWie, online archieven per provincie of het Centrum voor familiegeschiedenis (CBG). Hier kun je geboorteaktes, huwelijksaktes en overlijdensberichten vinden van personen met jouw familienaam. Als je de database hebt afgezocht en benieuwd bent of er nog achtergebleven brieven, foto’s of krantenknipsels zijn, kan je via CBG een familiedossier aanvragen. Dit soort specifieke informatie is vaak nog niet online te vinden. Om het dossier in te zien, maak je een afspraak bij het Nationaal Archief in Den Haag. En als je niet verder komt, kijken de medewerkers graag met je naar alternatieven waar het misschien wel te vinden is. 

3. Wat doe je als je niet verder komt?

Vind je tussen alle zoekopdrachten geen weg meer naar nieuwe informatie? Ga eens naar de bibliotheek om meer te lezen over stamboomonderzoek. Er zijn verschillende boeken die jou weer nieuwe inzichten kunnen geven. Als je geen bibliotheekpas hebt of er geen boeken over stamboomonderzoek beschikbaar zijn, kun je bij een boekhandel informeren of op de site van de Nederlandse Vereniging voor Genealogie (NVG) kijken. Bedenk dat het kan voorkomen dat dossiers nog niet online staan, omdat er een minimale periode is waarin deze openbaar worden gemaakt. Voor geboorte is dat vanaf 100 jaar, voor huwelijk vanaf 75 jaar en voor overlijden vanaf 50 jaar. 

10 tips bij het online achterhalen van je stamboom

  1. Controleer of je de namen en initialen goed schrijft;
    Elke typefout kan jou naar een compleet andere familiestamboom leiden
  2. Controleer de woonplaats;
    En of dit gaat om de geboorteplaats of de plaats op het moment van overlijden
  3. Houd er rekening mee dat er fouten kunnen zitten in databases;
    Controleer bij data een aantal dagen rondom de betreffende datum
  4. Maak gebruik van de juiste bronnen;
    De stamboom van een gemeentearchief is betrouwbaarder 
  5. Controleer handtekeningen onderaan dossiers 
  6. Bewaar al het bewijsmateriaal dat je tegenkomt
  7. Maak een mappenstructuur in je bestanden aan om het overzicht te behouden
  8. Onderzoek in buitenlands archief als je een persoon in het binnenland niet kunt vinden;
    Wellicht is een voorouder geëmigreerd 
  9. Controleer het politieregister, soms is je voorgeschiedenis anders dan je hoopt
  10. Dwaal niet af en blijf bij de informatie waar je echt naar op zoek bent;
    Anders wordt het heel ingewikkeld

4. Hoe krijg je de smaak te pakken?

Wil je eerst even afkijken? In het televisieprogramma Verborgen Verleden gaan bekende Nederlanders op zoek naar hun familiegeschiedenis. Dat leidt tot ontmoetingen met nieuw ontdekte familieleden en bijzondere onthullingen over voorouders. Voor je het weet ben je in de stemming om zelf het archief in te duiken. Als dat zover is, kun je een hulpmiddel als Geneanet of MyHeritage gebruiken om gratis een stamboom te maken. Stuur het resultaat door naar je familieleden en zorg ervoor dat de informatie niet verloren gaat. Wat een geschiedenis!

Lees ook:

Meer over: