Ga naar de inhoud

Toch sparen terwijl je eigenlijk geld tekort komt, hoe doe je dat?

Update:
Toch sparen

Het is begrijpelijk dat het moeilijk is om geld opzij te zetten wanneer je inkomen beperkt is en de kosten van levensonderhoud hoog zijn. We geven je waardevolle tips om te helpen met het opbouwen van spaargeld, zelfs als je inkomen niet ruim is.

Een realistisch beeld van je financiën

Voordat je begint met sparen, is het belangrijk om een duidelijk beeld te krijgen van je financiële situatie. Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven.

Het opstellen van een spaarplan

Een spaarplan is ontzettend belangrijk om je spaardoelen te bereiken. Begin met het bepalen van je belangrijkste uitgaven en zet elke maand een vast bedrag opzij op je spaarrekening. Een handige tip is om een automatische overboeking in te stellen op je betaaldatum, zo spaar je zonder er bewust mee bezig te zijn.

Slim budgetteren voor meer spaarmogelijkheden

Het slim beheren van je budget biedt ruimte voor extra spaarmogelijkheden. Overweeg om goedkoper boodschappen te doen door te letten op aanbiedingen en het kopen van huismerkproducten. Bespaar op vrijetijdsactiviteiten door te kiezen voor gratis of goedkopere alternatieven, zoals picknicken in het park in plaats van uit eten gaan. Koop waar mogelijk tweedehands producten, zoals kleding, meubels of elektronica, om geld te besparen.

Zet dagelijks iets opzij

Als je met contant geld betaalt, kun je het wisselgeld bewaren en in een spaarpot doen. Rond bijvoorbeeld je aankoopbedrag naar boven af en bewaar het verschil. 

Of spaar via een app: Er zijn talloze mobiele apps beschikbaar die je helpen om dagelijks kleine bedragen te sparen. Deze apps koppel je aan bankrekening en rondt aankoopbedragen af naar het dichtstbijzijnde hele getal, waarbij het verschil naar je spaarrekening wordt overgeboekt.

Daag jezelf uit en spaar dagelijks een vast bedrag. Bijvoorbeeld, elke dag €1 sparen gedurende een maand.

Extra inkomsten genereren

Naast bezuinigen op uitgaven, is het te proberen om extra inkomsten te genereren. Het internet biedt talloze mogelijkheden om je vaardigheden en talenten in te zetten. Denk aan enquêtes invullen. Of als je niet handig bent met internet kun je bijvoorbeeld tegen een kleine vergoeding oppassen op kleine kinderen, huisdieren of je ongebruikte spullen verkopen. Of het verkopen van zelfgemaakte producten of gerechten. 

10 Tips om te sparen met een geldtekort

  1. Houd een uitgaven dagboek bij om te zien waar je geld naartoe gaat en ontdek potentiële besparingsmogelijkheden.
  2. Maak een lijst van je financiële doelen, zowel op korte als lange termijn, om gericht te sparen.
  3. Zet een vast bedrag opzij zodra je inkomen binnenkomt, nog voordat je andere rekeningen betaalt.
  4. Open een aparte spaarrekening om je spaargeld te scheiden van je reguliere betaalrekening.
  5. Kies voor tweedehands of ruilgoederen en diensten met vrienden en familie om kosten te verlagen.
  6. Onderzoek welke subsidies of financiële steun beschikbaar zijn voor mensen met een laag inkomen.
  7. Gebruik apps en online software om je financiën te beheren en te budgetteren.
  8. Vergelijk regelmatig energie- en verzekeringsaanbieders om te zien of je kunt besparen op vaste lasten.
  9. Organiseer ‘ik-geef-vandaag-niks-uit’ dagen, waarbij je die dag niets koopt maar gebruikt wat je in huis hebt.
  10. Beloon jezelf wanneer je spaardoelen bereikt met iets kleins, maar vermijd overmatige uitgaven die je inspanningen teniet doen.

Met deze tips bespaar je op verschillende manieren geld en creëer je meer ruimte om te sparen, zelfs als je met een beperkt budget te maken hebt. Het belangrijkste is om gedisciplineerd te zijn en consistent te blijven met je spaardoelen. Succes!

Meer over: