Ga naar de inhoud

Beste spaarrekeningen én banken met de hoogste rentes op dit moment

Update:
sparen-spaarrekening-bank

Wanneer je besluit om je spaargeld op een spaarrekening te zetten, is het natuurlijk van belang dat je de hoogste spaarrente krijgt. Echter, hoe kom je erachter welke rentetarieven de verschillende banken hanteren?

Het antwoord is simpel: ontdek hier een online vergelijking van aanbieders van spaarrekeningen op basis van rente en voorwaarden. Zo zie je overzichtelijk waar je de hoogste spaarrente ontvangt.

Verschillende soorten spaarrekeningen

Er zijn 2 soorten spaarrekeningen waaruit je kunt kiezen: de gewone spaarrekening en een deposito. Houd er rekening mee dat de aanbieder van een gewone spaarrekening beperkende voorwaarden kan stellen, zoals een verplichte maandelijkse storting. Het is belangrijk om hierop te letten bij het openen van een spaarrekening. In de vergelijking op onze website wordt duidelijk aangegeven of de aanbieder wel of geen voorwaarden stelt. Bij een gewone spaarrekening kun je over het algemeen altijd bij je spaargeld en de rente die je ontvangt staat niet vast en kan zowel omhoog als omlaag worden aangepast.

Bij een deposito kun je je geld niet te allen tijde opnemen. Je spaargeld wordt voor een vooraf afgesproken periode vastgezet, waardoor je vaak een hogere rente krijgt dan bij een gewone spaarrekening. Wil je meer informatie over de verschillende soorten spaarrekeningen? Kijk dan hieronder.

Wanneer je de rentetarieven gaat vergelijken, kies dan voor ‘spaarrekeningen’ voor een overzicht van spaarrekeningen met of zonder beperkende voorwaarden. Als je je spaargeld voor een langere tijd kunt missen en het wilt vastzetten, kies dan voor ‘deposito’s’.

Zo een hoog mogelijk rente: dit is waarom het belangrijk is

Rente is belangrijk bij een spaarrekening omdat het de vergoeding is die je ontvangt voor het aanhouden van geld op je spaarrekening. Als je geld op een spaarrekening stort, leen je als het ware je geld uit aan de bank. In ruil daarvoor betaalt de bank rente over het geld dat op je spaarrekening staat. De hoogte van de rente bepaalt hoeveel extra geld je ontvangt op je spaargeld. Het is van belang om een spaarrekening te kiezen met een zo hoog mogelijke rente, zodat je spaargeld zo veel mogelijk groeit en je financiële doelen kunt behalen. Hieronder een overzicht van de banken met de hoogste spaarrente.

Welke banken geven de beste rentes?

Het afgelopen jaar heeft de Europese Centrale Bank (ECB) in hoog tempo de rente verhoogd. Na jarenlang op 0 procent te hebben gestaan, heeft de ECB de rentestand nu verhoogd naar 3 procent. En daarom hebben sommige banken nu ook die trend gevolgd. Bij deze banken krijg je de hoogste rente krijgen voor je spaargeld, zonder bijzondere voorwaarden:

1. Trade Republic

Bij Trade Republic, een Duits bedrijf dat liever niet als bank wordt gezien, kun je toch een spaarrekening openen. Hier kun je 2 procent rente ontvangen voor je spaargeld, zonder dat er een beperking geldt voor het aantal maanden. Het rentepercentage geldt echter alleen voor spaartegoeden tot 50.000 euro, in tegenstelling tot de 100.000 euro die je vaak ziet bij andere banken. Opmerkelijk is dat je ook bij Trade Republic maandelijks rente ontvangt en er geen beperkingen zijn voor het opnemen van je spaargeld.

2. Openbank

Aan het begin van het jaar was Openbank de meest royale aanbieder van rentetarieven. Maar vanwege een slimme truc om klanten aan te trekken, zijn ze nu een plekje opgeschoven. Bij Openbank ontvang je een zeer hoog rentepercentage van 2 procent. Er is een belangrijk voorbehoud: dit percentage geldt alleen gedurende de eerste 6 maanden dat je spaart bij deze Spaanse bank. Daarna zakt de rente terug naar 1,50 procent, wat Openbank eigenlijk terug zou brengen naar de zevende plaats op deze lijst. Toch is het wel gunstig dat je bij Openbank maandelijks je rente ontvangt.

3. Yapi Kredi

Yapi Kredi is een relatief onbekende bank in Nederland, is van oorsprong Turks en gevestigd in ons land. Bij Yapi Kredi ontvang je een rente van 1,60 procent op al je spaargeld, zonder beperkingen zoals opnamebeperkingen of minimum inleg op je spaarrekening. Bovendien ontvang je de rente op je spaargeld ieder kwartaal. Het openen van een rekening bij Yapi Kredi vergt echter een aanvraag en het kan tot 2 weken duren voordat je aanvraag is behandeld.

4. Bunq

Op nummer 4 vinden we de enige Nederlandse bank in deze lijst, namelijk Bunq. Met een rentetarief van 1,56 procent is de bank net iets hoger gepositioneerd dan Renault en Bigbank. Maandelijks stort de bank de rente over je spaargeld op je rekening. Toch heeft Bunq ook een nadeel: je kunt maximaal tweemaal per maand geld van je rekening afhalen. Desalniettemin biedt de bank een aantal aantrekkelijke voordelen, maar die bespreken we zo meteen.

5. Bigbank

Bigbank heeft sinds het begin van het jaar het rentetarief verhoogd en staat nu op de lijst met een tarief van 1,55 procent, een stijging ten opzichte van de 1,3 procent die ze eerder boden. Bij deze Estse bank kun je onbeperkt geld opnemen en storten, maar er geldt wel een maximum van 100.000 euro, wat bij bijna alle andere banken ook het geval is. Het nadeel is dat de rente pas aan het einde van het jaar wordt uitbetaald. Bovendien duurt het maximaal 3 dagen voordat geld dat je wilt opnemen op je betaalrekening staat.

6. Renault Bank

Renault Bank, gekoppeld aan het automerk Renault, biedt een relatief hoog rentepercentage als je bij hen spaart. Je ontvangt namelijk 1,55 procent rente per jaar, die ook ieder kwartaal op je rekening wordt gestort. Bij Renault Bank zijn er geen vreemde voorwaarden, zoals minimale stortingen of een verbod op het opnemen van je spaargeld. Let op: het sparen bij Renault Bank heeft geen invloed op de prijs van je lease-auto.

7. Nordax Bank

De Zweedse Nordax Bank is al enkele jaren actief in Noord-Europa en biedt momenteel alleen spaarproducten aan in Nederland. De bank biedt een relatief hoog rentepercentage van 1,50 procent op je spaargeld, zonder dat er minimale stortingen vereist zijn.

Net als bij Klarna ontvang je bij Nordax ook ieder kwartaal je rente. Het enige mogelijke risico is dat Nordax niet onder het Nederlandse, maar onder het Zweedse garantiestelsel valt. Dit betekent dat als de bank failliet gaat, de Zweedse centrale bank garant staat voor maximaal 1.050.000 Zweedse kronen op je rekening, wat momenteel iets minder is dan 95.000 euro. Dit is minder dan het bedrag van 100.000 euro dat wordt gegarandeerd door De Nederlandsche Bank in geval van een faillissement van Nederlandse banken.

8. Lloyds Bank

Bij Lloyds Bank ontvang je een rente van 1,25 procent voor je spaargeld. De bank, oorspronkelijk uit Duitsland, geeft aan dat je altijd geld mag opnemen of extra geld mag storten op je rekening, zonder dat dit invloed heeft op de rente die je ontvangt. Een minpunt is dat de rente bij Lloyds pas aan het einde van het kalenderjaar wordt uitbetaald of op de dag dat je de spaarrekening sluit.

9. Klarna

Je hebt misschien al gehoord van Klarna als het bedrijf dat je online aankopen voorschiet, zodat je het product eerst kunt uitproberen voordat je betaalt. Maar Klarna biedt ook spaarrekeningen aan met een hoog rentepercentage en zonder bijzondere voorwaarden. Je ontvangt namelijk 1,25 procent rente op je spaargeld, die ieder kwartaal automatisch op je rekening wordt bijgeschreven.

Welke spaarrekeningen zijn het voordeligst?

Op het moment van schrijven, 5 april 2023, zijn dit de bankrekeningen met de hoogste rentes. De rentes kunnen van het moment van lezen afwijken. Zorg dat je dit altijd nog even nakijkt.

1. Openbank, Welkom spaarrekening – 2,5%

Bij de OpenBank Welkom Spaarrekening krijg je 2,5% rente. Let op, dit gaat alleen op voor de eerste 6 maanden. Dan krijg je 2,50% rente over de eerste € 100.000. Over het saldo boven € 100.000 en t/m € 200.000 ontvang je vanaf dag één 1,50% rente. Voor saldo’s boven € 200.000 is de rente 0,00%. Er is geen minimale inleg. De maximale eerste inleg is 200.000 euro. Deze bank valt onder het Spaanse Garantietelsel.

2. Bunq Easy Savings Spaarrekening – 2,01%

Bij Bunq Easy Savings Spaarrekening krijg je 2,01% rente. Bij aanmelding krijg je een maand gratis ‘easy green’, dit is het uitgebreide abonnement van Bunq (€ 17,99 per maand). Er is geen minimale of maximale inleg. Deze bank valt onder het Nederlandse Garantiestelsel.

3. Trade Republic Spaarrekening – 2%

Bij de Trade Republic Spaarrekening krijg je 2% rente. Er is geen minimale of maximale inleg. Deze bank valt onder het Duitse Garantiestelsel.

4. BIGBANK Flexibel Sparen, Renault Bank Spaarrekening en Banca Progetto Banca Progetto Spaarrekening -1,75%

Bij BIGBANK Flexibel Sparen krijg je 1,75% rente. Er is geen minimale of maximale inleg. Deze bank valt onder het Estlandse Garantiestelsel. Ook bij de Renault Bank Spaarrekening ontvang je 1,75% aan rente. Je minimale inleg is 1 euro, de maximale inleg €100.000. Deze bank valt onder het Franse Garantiestelsel. Tot slot krijg je bij de Banca Progetto Banca Progetto Spaarrekening ook 1,75% rente. Bij deze bank dien je minimaal €10.000 in te leggen en maximaal €100.000.

5. Yapi Kredi Bank Euro-Plus Spaarrekening – 1,6%

Bij Yapi Kredi Bank Euro-Plus Spaarrekening krijg je 1,6% rente. Er is geen minimale of maximale inleg. Deze bank valt onder het Nederlandse Garantiestelsel. Ook bij de Nordax Bank Spaarrekening krijg je 1,6% rente. Er is geen minimale inleg. Maximaal kan je €95.000 inleggen.

TIP: lees ook meer over een kapitaalverzekering of de beste manier om te besparen.

Meer over: