Ga naar de inhoud

Dit is het vermogen van ons koningshuis én andere royals

Update:
vermogen koningshuis

Het is algemeen bekend dat de leden van de Nederlandse koninklijke familie zeer vermogend zijn. Volgens de schattingen van de Quote 500 bedraagt het vermogen van het koningshuis ongeveer 1,2 miljard euro.

Dat klinkt als heel veel hè? Toch als je het vergelijkt met andere Royals valt dit enorm mee. Zo heeft de koninklijke familie van Saudi-Arabië, een geschat vermogen van 1.500 miljard euro. Lees hier hoeveel vermogen de familieleden van ons koningshuis hebben en hoe dat zit met de andere koningshuizen.

Het vermogen van ons koningshuis

1. Prinses Mabel van Oranje-Nassau – 880 miljoen euro

Deze prinses heeft in 2018 dankzij haar aandelenbelang in betaalbedrijf Adyen de Quote 500 gehaald. Haar exacte vermogen is onbekend, maar geschat wordt dat het rond de 880 miljoen euro ligt. In 2020 was haar vermogen nog geschat op 560 miljoen euro.

2. Prins Bernhard junior – 125 miljoen euro

Bernard heeft veel geld verdiend in de ICT-wereld en vooral in het Amsterdamse vastgoed. Hij is mede-eigenaar van het circuit van Zandvoort en wordt gezien als de meest ondernemende van alle Oranje-prinsen. Zijn exacte vermogen is niet bekend, maar het is minder dan de nummer 500 in de Quote 500. Volgens eerdere bronnen die het vermogen van ons koningshuis onder de loep nam, is zijn vermogen ongeveer 125 miljoen euro.

3. Prinses Beatrix – onbekend vermogen

Beatrix heeft in 2013 afstand gedaan van de troon, maar maakt nog steeds deel uit van het koningshuis en ontvangt een jaarlijks salaris. In 2021 was dit nog 560.000 euro, belastingvrij. Daarnaast ontvangt ze ook een onkostenvergoeding van 1,1 miljoen euro per jaar. Haar totale vermogen is moeilijk te schatten. Laten we er het op houden dat het ontzettend veel is.

4. Willem-Alexander en Máxima – 47 miljoen euro

Het koningspaar van Nederland, Willem-Alexander en Máxima, heeft een geschat totaal vermogen van ongeveer 47 miljoen euro. Dit hebben ze onder andere opgebouwd door vastgoed, investeringen en aandelen in Shell. Op Prinsjesdag 2022 werd bekend dat ze volgend jaar een grondwettelijke uitkering van ruim 6,4 miljoen euro ontvangen. Dit zorgde voor verontwaardiging bij sommige mensen, omdat de kosten voor de gewone burger steeds hoger worden.

5. Prins Constantijn en prinses Laurentien – 699.000 euro

Dit 2-tal heeft geen vast inkomen, zoals het geval is bij het koningspaar. Ze hebben allebei een eigen consultancy-firma. Het vermogen van Laurentien Brinkhorst wordt geschat op ongeveer €155.000 en dat van prins Constantijn op ongeveer €544.000.

6. Amalia – paar miljoen euro

De kroonprinses van Nederland, heeft naast haar inkomen van €307.000 vanaf 2023 recht op een uitkering van 1,7 miljoen euro. Ze heeft er echter voor gekozen om hier vooralsnog vanaf te zien, omdat ze zich ‘ongemakkelijk voelde zolang ze geen tegenprestatie kon leveren’. Haar vermogen is niet bekend.

7. Gravin Eloise van Oranje – onbekend vermogen

Deze influencer heeft een onbekend vermogen, maar verdient geld met haar populaire socialmediakanalen op Instagram en TikTok. Het gerucht gaat dat ze voor haar 18e verjaardag een cadeau van 1 miljoen euro heeft gekregen van haar grootmoeder, prinses Beatrix.

Top 10 rijkste koninklijke families ter wereld

1. De koninklijke familie van Saudi-Arabië – 1.500 miljard euro

Op nummer 1 van de lijst staat het Huis van Saoed, de koninklijke familie van Saudi-Arabië, met een geschat vermogen van 1.500 miljard euro. Het fortuin is te danken aan de oliehandel, waarbij Saudi-Arabië uitgroeide tot de grootste olieproducent ter wereld. Het geld komt direct naar de familie, die uit wel 5.000 leden zou bestaan, waarvan prins Al-Waleed het rijkste lid is. Nou, dan valt het vermogen van ons koningshuis nog wel mee.

2. De koninklijke familie Koeweit – 314 miljard euro

Sjeik Sabah IV Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah staat aan het hoofd van Koeweit en de koninklijke familie heeft een vermogen van 314 miljard euro vergaard, voornamelijk door aandelen in grote Amerikaanse bedrijven. Dit bedrag is verviervoudigd sinds de jaren ’90.

3. De koninklijke familie van Qatar – 292 miljard euro

Het Huis van Al Thani staat aan de macht in Qatar, met als huidige heerser sjeik Tamim bin Hamad Al Thani. De familie beheert het staatsfonds van Qatar ter waarde van zo’n 292 miljard euro, met aandelen in veel belangrijke gebouwen en grote bedrijven, zoals de Shard-wolkenkrabber in Londen, de Empire State Building in New York, Barclays, Volkswagen en Tiffany & Co.

4. De koninklijke familie Abu Dhabi – 131 miljard euro

Het Huis van Nahyan, onder leiding van sjeik Khalifa Al Nahyan, regeert over Abu Dhabi en heeft een vermogen van 131 miljard euro vergaard uit de oliehandel. De meeste inkomsten zijn in de jaren ’70 gegenereerd toen de royals de olie-inkomsten wegsluisden naar hun eigen rekeningen.

5. De koninklijke familie van Thailand – 52,4 miljard euro

Het vermogen van de koninklijke familie van Thailand wordt geschat op zo’n 52,4 miljard euro, wat voornamelijk afkomstig is van waardevol vastgoed in Bangkok en grote aandelen in Thaise bedrijven. Koning Maha Vajiralongkorn, ook wel bekend als koning Rama X, staat aan het hoofd van de familie en is een bijzonder figuur vanwege zijn openlijke relaties met meerdere minnaressen en zijn geliefde poedel die hij ooit tot luchtmaarschalk benoemde. Toen zijn geliefde hond stierf, kondigde hij 4 dagen van nationale rouw af.

6. De koninklijke familie van Brunei – 26,2 miljard euro

Het Huis van Bolkiah heerst sinds de 14e eeuw over Brunei en staat momenteel onder leiding van sultan Hassanal Bolkiah. Hun vermogen van 26,2 miljard euro hebben ze te danken aan de enorme olievoorraden in het land. De sultan heeft een persoonlijk vermogen van 17 miljard euro en staat bekend om zijn extravagante uitgaven, zoals het bouwen van een paleis met meer dan 1.800 kamers voor meer dan 1,2 miljard euro en het uitgeven van 18.000 euro aan een kappersbezoek.

7. Koninklijke familie van Marokko – 17,5 miljard euro

De Alaoui-dynastie heerst al sinds de 13e eeuw over Marokko en momenteel is koning Mohammed VI aan de macht. De familie bezit een vermogen van ongeveer 17,5 miljard euro, afkomstig uit verschillende investeringen en ondernemingen. Daarnaast ontvangt de familie jaarlijks ongeveer 175 miljoen euro van de overheid.

8. Koninklijke familie van Dubai – 16,6 miljard euro

Het Huis al Maktoum regeert over Dubai en de royals van deze oliestaat beschikken over een vermogen van ongeveer 16,6 miljard euro. Sjeik Mohammed bin Rasjid Al Maktoum is het hoofd van de familie en tevens het rijkste lid. Zijn fortuin van meer dan 14 miljard euro is voornamelijk afkomstig van investeringsfonds Dubai Holdings. Hij staat bekend om zijn extravagante uitgaven, zoals een huwelijk dat hem 87 miljoen kostte, maar schenkt ook miljarden aan goede doelen.

9. Koninklijke familie van Liechtenstein – 10,5 miljard euro

De familie van het Huis Liechtenstein is een van de oudste adellijke families van Europa en beschikt over een vermogen van 10,5 miljard euro. Prins Hans-Adam II is de heersende monarch en wordt na zijn overlijden opgevolgd door zijn zoon Alois. Het grootste deel van hun fortuin komt van de privébank van de familie, de LTG Group, waarover ze geen belasting hoeven te betalen.

10. Koninklijke familie van Bahrein – 3,5 miljard euro

Sinds 1766 heerst het Huis van Khalifa over Bahrein en nog steeds is het de machtigste familie in het land. Koning Hamad bin Isa Al Khalifa is sinds 2002 aan de macht. De ontdekking van oliebronnen in 1932 bracht veel geld in het laatje, waarbij de koninklijke familie tot 1973 een 3e van alle olie-inkomsten ontving. Momenteel bezit de familie een vermogen van ongeveer 3,5 miljard euro. Dit bedrag kan echter nog hoger liggen door hun bezittingen in buitenlands vastgoed.

Meer over: