Draai voor klassieke weergave

Slechthorenden op de fiets, er is een speciale waarschuwingssticker

Ruim 1.6 miljoen Nederlanders zijn slechthorend. Hoor jij de laatste tijd minder goed en ben je veel op de fiets te vinden? Dan is het slim om te kijken naar een waarschuwingsmiddel om de mensen om je heen te laten weten dat je hen niet goed hoort. Vanaf 2022 kan dit dankzij de handige sticker van Jos Thomassen. Lees snel verder!

Minder goed horen op de fiets

Misschien heb je het zelf wel een keer meegemaakt. Je bent aan het fietsen en merkt een wielrenner te laat op, omdat je diegene niet hoorde. “Hoor je de bel niet?” was dan ook de vraag die de 70-jarige Jos Thomassen uit Apeldoorn regelmatig kreeg van zijn vrouw. Toen hij realiseerde dat zijn gehoor achteruit was gegaan, ging hij op zoek naar een oplossing. Al snel kwam hij erachter dat je als slechthorende fietser gebruik kan maken van diverse fietsaccessoires. Denk aan zijspiegels en een opvallend bord met de letters SH (slechthorend). Erg fijn, maar dit zijn niet echt dingen waar de meeste (hippe) senioren op zitten te wachten. 

Jos ontwikkelde daarom zelf een initiatief: een subtiele, maar opvallende sticker. Een kleine, maar effectieve uitvinding: na het plakken van de sticker passeert snelverkeer op het fietspad hem voorzichtiger. Met deze sticker laat je andere weggebruikers weten dat je hen wellicht niet hoort toeteren of bellen als je op de fiets zit. Hierdoor gaan auto’s, fietsers, wielrenners en scootmobielen met een boogje om je heen, zodat je minder snel schrikt. Dit voorkomt onnodige irritaties en vervelende schrikreacties. Met deze speciaal ontwikkelde sticker kan je veilig en ontspannen deelnemen aan het verkeer.

Schaam jij je ook dat je minder goed hoort? Doorbreek het taboe!

Thomassen was zelf overtuigd van zijn geniale uitvinding: op een moderne manier laten zien dat je slechthorend bent. Hij liet verschillende exemplaren maken en deelde deze uit aan zijn vrienden- en kennissenkring. Vaak kreeg hij in eerste instantie te horen dat niemand hem nodig had. Later kwamen ze daar toch op terug. De uitvinding van Thomassen bleek wél heel relevant en handig te zijn.

Om een groot gezelschap te laten weten dat je minder goed hoort, blijkt voor veel senioren nog erg lastig. Uit onderzoek komt naar voren dat veel senioren zich schamen voor dit soort kwalen. Ga maar eens bij jezelf na, vond jij het eng om je naasten te vertellen dat je last kreeg van incontinentie of vergeetachtigheid? Zonde, want ouder worden is niets om je voor te schamen. Juist iets om trots op te zijn!

Zorg voor veiligheid, respect en begrip met de speciale SH-sticker

Binnen een mum van tijd waren de eerste paar gedrukte stickers uitverkocht. Er was zelfs zoveel animo, dat hij besloot om verschillende fietsenwinkels langs te gaan. En daar liggen ze nu, voor maar € 7,50 voor een setje van 2 stickers. Het is een witte sticker, met zwarte letters en rode details. De sticker is verkrijgbaar in verschillende maten, zodat hij altijd op je fiets past. Ook als je niet op de fiets zit, maak je dankzij de hippe klikbare button kenbaar dat je slechthorend bent. Misschien wat voor op je jas of je colbert tijdens een wandeling? 

Bestel snel de stickers op www.slechthorendesticker.nl en maak op een simpele manier jouw slechthorendheid kenbaar!

Lees ook:

Bronnen: Slechthorendesticker.nl, Jos Thomassen, Stichting Hoormij
Auteur: Ilse Bloemendal