Ga naar de inhoud

Tanken over de grens, waarom benzine goedkoper is in Duitsland


Veel Nederlanders rijden massaal naar Duitsland om te tanken. Brandstof is hier namelijk veel goedkoper. Waarom? De Duitse regering heeft de accijnzen op de brandstof verlaagd. Het is daarom zeker de moeite waard om bij ons buurland te gaan tanken – zelfs als je niet in de buurt van de grens woont. 

Alles over tanken in Duitsland lees je in dit artikel. 

Ruim 50 cent goedkoper dan Nederland

Per 1 juni 2022 heeft de Duitse regering de brandstofaccijnzen maximaal verlaagd tot het laagste niveau dat is toegestaan in de Europese Unie. Door dit besluit is benzine 35 cent per liter goedkoper geworden en diesel 17 cent. Hierdoor kost een liter benzine nu ongeveer €1,85. Dit is wel 50 cent goedkoper dan in Nederland. 

Naar Duitsland rijden voor een tankbeurt

Dit enorme prijsverschil zorgde al snel voor files richting Duitsland. Want elke Nederlander wil toch goedkoop tanken? Voordat je ook naar ons buurland vertrekt, doe je er goed aan om van tevoren uit te rekenen hoeveel geld het jou bespaart. Wanneer je uit Utrecht komt, is het wel voordelig. Maar wanneer je meer landinwaarts woont, is het tanken in Duitsland helaas niet voordelig. 

Optimaal besparen: brandstof meenemen in jerrycans 

De vraag die veel mensen zich nu stellen: hoeveel liter brandstof mag je in een auto vervoeren? Als het zoveel scheelt, is het natuurlijk ontzettend slim om een ruime hoeveelheid mee te nemen. Daar heeft de regering wel wat op bedacht. Als consument mag je in totaal 240 liter extra brandstof vervoeren, in jerrycans van maximaal 60 liter. Klinkt heel simpel – maar er komt nog een aantal regels bij kijken. De jerrycans moeten zijn vastgemaakt, je moet er alles aan hebben gedaan zodat ze niet kunnen lekken. En tot slot: vraag jezelf af of het wel verstandig is. Met zoveel liter extra brandstof ben je in feite een rijdende bom. Een klein ongeluk kan fataal zijn. 

Is het goedkoper om in Duitsland te tanken?

Conclusie: als je dichtbij de Duitse grens woont, is het absoluut aan te raden om in Duitsland te gaan tanken. Maar laat die jerrycans maar thuis!

Meer over: