Ga naar de inhoud

Hoe echt is de serie Máxima? Dit klopt er allemaal wel (en niet)

Update:
Serie Maxima

In de spraakmakende serie ‘Máxima’ worden cruciale momenten uit het leven van onze koningin belicht. Van haar vroege jaren in Argentinië en New York tot haar ontmoeting met koning Willem-Alexander en haar toekomst als koningin van Nederland. Hoeveel van wat we zien is werkelijkheid en hoeveel is verzonnen door de makers?

Het verhaal van Máxima

De serie, die momenteel de harten van velen verovert op Videoland, geeft een inkijkje in het leven van een jonge Máxima (vertolkt door de Argentijnse Delfina Chaves) die eind jaren 90 in New York woont en werkt. Tijdens een feest in Sevilla kruist haar pad met dat van de charmante prins Willem-Alexander (gespeeld door Martijn Lakemeier). Daar begint hun liefdesleven in de serie.

Feiten versus fictie: een grijze zone?

De serie wordt door Videoland zelf omschreven als ‘geïnspireerd op echte gebeurtenissen, vermengd met fictieve elementen en dramatisering.’ Hoewel de hoofdlijnen van het verhaal naar alle waarschijnlijkheid overeenkomen met de werkelijkheid, zijn sommige details mogelijk geromantiseerd en overdreven om de serie nog meeslepender te maken.

Op veel details gelet

Zo zie je in de serie dat Máxima een foto maakt van Willem en zijn gezelschap, waarop Willem haar aanspreekt dat het niet zo netjes is. Je ziet Máxima in de serie schrikken en vervolgens lachen: “Wie denk je wel niet dat je bent.” Dat is ook in het echt gebeurd, want dit heeft de Koningin ooit vertelt in een interview met NOS toen ze 50 werd, op 17 mei 2021. Ze vertelde toen tegen Matthijs van Nieuwkerk dat ze Willem zijn reactie maar gek vond.

Ook ging de eerste kennismaking met de Nederlandse pers niet van een leien dakje voor Máxima. Ze werd constant belaagd door de pers en had het hier maar lastig mee. Dat zie je ook terug in de serie.

Wat zeggen de experts?

De kledingkeuzes in de serie krijgen lof van Josine Droogendijk, een expert op het gebied van mode bij de royals. Ze merkt op dat de kleding van Máxima in de serie accuraat is en goed laat zien dat ze destijds nog geen koninklijk budget had.

De expert op het gebied van koninklijke mode, wijst erop dat de makers van de serie nauwlettend naar echte beelden hebben gekeken voor inspiratie. Ze benadrukt dat bijvoorbeeld een moment waarop Máxima in een donker broekpak naar buiten kwam, met een haarclip nonchalant aan haar blazer, zorgvuldig is gereproduceerd in de serie. Dit toont volgens haar de aandacht voor detail van de makers.

Wat zegt Máxima er zelf over?

Koningin Máxima heeft geen plannen om naar de serie te kijken, zo vertelde ze onlangs aan RTL Boulevard. Ze uit haar respect voor de makers en erkent dat de serie waarschijnlijk van hoge kwaliteit is, maar ze vindt het gewoon vreemd om over zichzelf te lezen.

Niet allemaal waar

Maar niet alles klopt. Royaltydeskundige Jeroen Snel benadrukt verschillende onjuistheden in de serie. Zoals het vertrek van Máxima uit Brussel terug naar Argentinië, wat volgens Snel nooit op die manier is gebeurd. In de serie zie je dat Máxima op een gegeven moment plotseling van Brussel naar Argentinië vertrekt. Ze wil daar blijven, om alle drukte te ontvluchten. Het wordt haar allemaal een beetje te veel. In de serie gaat het veel vlugger, om het verhaal wat vlotter te maken. Dit kan een vertekend beeld geven.

Bepaalde elementen zijn in de tijd verplaatst

Ook wijst hij erop dat enkele scènes in de serie niet historisch accuraat zijn. Zo wordt Máxima niet correct afgebeeld met een zwarte pruik in het Brusselse nachtleven. Hoewel ze eerder een pruik heeft gedragen, was dat al nadat ze zich in Nederland had gevestigd. Bovendien wordt in de serie getoond dat Máxima een spelletje speelt met Thomas Wagenaar. In werkelijkheid werd dit spelletje met Flip Maarschalkerweerd gespeeld. Op dat moment woonde ze al in Nederland en was ze getrouwd met Willem-Alexander. Hoewel bepaalde elementen in de tijd zijn verplaatst, blijft de serie trouw aan het karakter van Máxima en haar passie voor films.

Een boek als leidraad

De serie is deels gebaseerd op het boek ‘Máxima Zorreguieta: moederland’ van Marcia Luyten. Luyten heeft uitgebreid onderzoek gedaan door met familie, vrienden en collega’s van Máxima te spreken. Veel van deze leuke feitjes en uitspraken zijn verwerkt in de serie. Zoals Máxima’s liefde voor het Argentijnse gerecht dulce de leche en haar vroegere kanarie die vrij in huis rondvloog en overal poepte.

Regisseur Saskia Diesing en haar team hebben ook aanvullend onderzoek gedaan. Maar sommige gesprekken blijven een mysterie, en die zijn ingevuld met de verbeeldingskracht van de schrijvers. De exacte details blijven dus een raadsel en zijn alleen bekend bij de Royals koningin Máxima en koning Willem-Alexander zelf.

Bekijk hier de trailer

Ga jij ook kijken?

Foto: Stephane Cardinale – Corbis 

Meer over: