Ga naar de inhoud

Seniorenmakelaars helpen stagnerende doorstroming huizenmarkt op gang

Update:
seniorenwoning

De seniorenmakelaars zijn in opmars. Zij helpen ouderen aan een geschikte woning en begeleiden de verhuizing. Daarmee proberen de makelaars de ernstig vastgelopen huizenmarkt vlot te trekken. 

Te weinig geschikte woningen

Ouderen blijven langer in huizen wonen die eigenlijk niet meer bij hun levensfase passen. Te veel kamers, de trap niet meer op kunnen, te veel onderhoud en een te grote tuin om bij te houden. Er zijn te weinig geschikte woningen voor ouderen. Het blokkeert de doorstroming voor jongeren die een huis zoeken. Maar het vinden van een passende woning is niet zo eenvoudig.

Lees ook: woningnood komt niet door doorstroom ouderen.

Doorstroming wordt steeds belangrijker

Woningcorporaties zetten zogenoemde seniorenmakelaars in die senioren helpen te verhuizen. Volgens koepelorganisatie Aedes beschikt inmiddels 70 procent van de corporaties over een seniorenmakelaar.

Senioren aan een passende woning helpen wordt steeds belangrijker. Voor de ouderen zelf, maar ook om zo een woning vrij te maken voor een jong gezin, aldus Aedes.

Lees verder onder video >>

Seniorenmakelaars zorgen voor doorstroomsucces

Provincies, gemeentes en woningcorporaties bevorderen met de seniorenmakelaars de doorstroming op de woningmarkt.

In regio Haaglanden werken 6 seniorenmakelaars voor verschillende woningcorporaties samen. “Senioren kunnen daardoor ook tussen corporaties onderling verhuizen”, zegt de woordvoerder van woningcorporatie Vidomes tegen de NOS. De corporatie beheert zo’n 19.000 woningen in de regio. “Het doorstroomsucces is groot en daardoor hebben we 25 tot 50 procent meer aanbod.”

Seniorenmakelaars bieden maatwerk

Julie Lelieveld en Rebecca zijn seniorenmakelaars in de regio Haaglanden: “Je kijkt met elkaar wat zijn de mogelijkheden en wie daarbij kan helpen. Soms kunnen we elkaar helpen met een woning van een van de andere corporaties in de regio.” 

Lelieveld werkt voor een samenwerkingsverband van de gemeente Delft waarin 3 corporaties actief zijn. Zij vertelt dat ze voor senioren die een grote woning achterlaten maatwerk biedt. “Maar er zijn ook senioren die geen grote woning achterlaten en die echt moeten verhuizen. Het zijn vaak kwetsbare mensen, die tussen wal en schip dreigen te raken.”

Meer betalen voor minder vierkante meters

Geregeld krijgen senioren te horen dat het financieel onvoordelig is om te verhuizen. Ze willen wel verhuizen naar een passende woning, maar moeten vervolgens meer betalen voor minder vierkante meters. Een seniorenmakelaar van woningcorporatie Vidomes zegt dat elke situatie anders is. “Meestal weten mensen niet precies hoe het werkt.”

Huurprijzen aanpassen en huurgarantieregeling

Door huurprijzen aan te passen aan het inkomen zijn ouderen niet of nauwelijks duurder uit. Ook zetten de seniorenmakelaren in de regio Haaglanden een huurgarantieregeling in bij huurders met een hoog inkomen, als ze verwachten dat dit inkomen in de toekomst daalt.

Bronnen: Aedes, NOS
Foto: Kali9 (Canva)

Meer over: