Ga naar de inhoud

Seizoensgroenten en -fruit voor november: herfstfeest op je bord

seizoensgroenten november Bron: © Canva. Bezoek de lokale markt en ontdek alle groenten en fruit van dit seizoen.  

De bladeren kleuren op straat rood, bruin en goud, de herfst is in volle gang. Het is het perfecte moment om te genieten van de overvloed aan seizoensgroenten en -fruit die november te bieden heeft. Ja je leest het goed: er is overvloed. Maak er een feestje van in dit seizoen.

Pompoen en courgette zijn de hoofdrolspelers

Halloween is vrijdag 31 oktober en daar kennen we natuurlijk de pompoenen het beste van. Die met dat uitgesneden, gemeen lachende gezicht. Maar je weet dat pompoen ook heel zacht is van binnen en je er de lekkerste gerechten van maakt. Het is rijk aan vezels, vitamine A en antioxidanten.

Nog een veel geziene groente in november is de courgette. Doet niet mee met Halloween, voor zover we weten. Weet je dat courgette eigenlijk een onrijpe vrucht is van de sierpompoen? Onze redacteur Gaby Tenda deelt een aantal heerlijke najaarsgerechten waarmee je elke dag een ander feestmaal op tafel zet.

Lees ook: Pompoenen en courgette tijd, bijzondere najaarsgerechten.

Appels en peren nu op hun zoetst

Peren en appels zijn nu op hun zoetst. Deze vruchten zitten boordevol vitamines en vezels die je weerstand op pijl houden in de herfst.

Ze zijn perfect om vers te eten of om te verwerken in gerechten. Maak een herfstfeest met appeltaarten, perencompotes of zelfgemaakte appelmoes. Heb je veel appels in huis, die je niet op kunt? Dit zijn 10 lekkere recepten met appels.

  • TIP: Heb je de Tessa appel al geprobeerd? Een aanrader!

Andere fruitsoorten die je nog lokaal oogst in november zijn: meloenen en druiven.

Allerlei soorten knollen, penen en kolen

Er is in november een overvloed aan kool. Deze groenten zitten boordevol vitamines en mineralen. Beetje een saaie groente, vinden veel mensen maar toch kun je ze op gevarieerde manieren bereiden. Probeer eens een boerenkoolsalade met citroendressing of gefermenteerde rode kool voor wat probiotische kracht. Dit zijn de knollen, penen en kolen die je in de maand november aantreft in de winkels:

  • Rode kool
  • Savooikool
  • Chinese kool
  • Aardappel
  • Aardpeer
  • Bloemkool
  • Boerenkool
  • Broccoli
  • Knolselderij
  • Koolraap
  • Pastinaak
  • Rode biet
  • Rammenas
  • Raap
  • Schorseneer
  • Spruiten
  • Ui
  • Prei
  • Venkel
  • Witlof
  • Wortel

Waterkers oogst je het hele jaar door, dus ook in november

Waterkers oogt heel zomers en dat is het ook, maar het groeit het hele jaar. Het is een groene bladgroente die bekend staat om zijn pittige smaak en indrukwekkende voedingswaarde. Het bevat vitamine C, K, A, calcium en ijzer, en heeft antioxidanten zoals beta-caroteen en luteïne.

Deze voedingsstoffen dragen bij aan een sterk immuunsysteem, gezonde botten en ogen. Het is een goede ontstekingsremmer. Waterkers wordt vaak gebruikt in salades, soepen, smoothies en sandwiches, waardoor het een veelzijdige aanvulling op gerechten is in de herfst.

Eet waterkers: het zit bomvol vitamines en mineralen voor versterking immuunsysteem.

Wel eens gehoord van warmoes?

In november is het de tijd voor warmoes, meer bekend als snijbiet of zilversteel. Deze bladgroente is een voedzaam en veelzijdig ingrediënt dat in de herfst op zijn best is. Warmoes zit net als waterkers boordevol vitamines en mineralen, waaronder vitamine K, vitamine A, vitamine C, magnesium en ijzer. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor een sterk immuunsysteem, gezonde botten en ogen.

De smaak van warmoes is mild en aards, en het past goed in verschillende gerechten. Voeg het toe aan soepen, stoofschotels, roerbakgerechten of salades voor een smaakvolle en gezonde twist.

Met groenten van het seizoen meer bewustzijn creëren

Breng eens een bezoek aan lokale boerenmarkten. Daar zie je de verscheidenheid aan seizoensproducten. Het ondersteunen van lokale boeren kan je gemeenschap versterken en je helpen verbinding te maken met de bron van je voedsel.

November biedt een overvloed aan gezonde, smaakvolle opties. Dus waar wacht je nog op? Duik de keuken in en laat je creativiteit de vrije loop en experimenteer met de seizoensgroenten en – fruit van november.

Investeer in je gezondheid en eet smakelijk!

Bronnen:

Foto’s: Canva.

Meer over: