Ga naar de inhoud

Wat kun je doen met appeloverschot? Dit zijn 10 gerechten met appels


Het Nederlandse klimaat is zeer geschikt voor de teelt van appels. Elk jaar groeit er dan ook in Nederland ongeveer 300 miljoen kilo aan appels. Vanaf september tot en met half oktober worden de meeste appels geplukt. Er blijkt een groot overschot aan appels te zijn dit jaar. Zonde! Wat kunnen we met het appeloverschot doen?

Het grote voordeel is dat de prijs van appels dalen of in grotere portie worden aangeboden. Als je appels hebt die beginnen te bederven, of als te veel appels hebt ingekocht in de supermarkt of tijdens je laatste tripje naar de appelboomgaard, maak je dan geen zorgen – er zijn genoeg recepten waarmee je je appeloverschot opmaakt! Appels zijn gezond!

Appels, wat kan je hiermee doen? – recepten appels

Een kilo appels is veel fruit. Je kunt ze allemaal zelf opeten, of je kunt ze delen met vrienden. Je kunt ook een klassieke appeltaart maken, appelchips, appelmoes, appelflappen of een aantal andere dingen. Appels zijn heerlijk en gezond. Wanneer je teveel appeltjes hebt of een appeloverschot, zijn hier een paar ideeën. 

Dit zijn 10 recepten met appels erin:

1. Appelcrisp – Dit klassieke dessert is gemakkelijk te maken en altijd een hit. Meng gewoon wat appelblokjes, suiker, kaneel en een paar andere ingrediënten, doe er een knapperige havertopping op en bak in de koekenpan.

2. Appel-notencrumble – heerlijk met een bolletje ijs! Een mixje van appels, bloem en noten doe je 20-25 minuutjes in de oven. Grote voordeel is dat het niet zo netjes hoeft. 

3. Appelmoes – Dit is een geweldige manier om veel appels tegelijk te gebruiken. Kook wat appels in met (optioneel) suiker, citroen en kruiden (kaneel) en pureer ze tot een gladde saus. Serveer zo of gebruik het in andere recepten.

4. Bladerdeeg appeltaartjes – Een snelle manier om van je appels af te komen. Snijd wat appels in blokjes en voeg suiker, kaneel toe. Leg de vulling op een velletje bladerdeeg en bestrooi met amandelschaafsel. Vouw de bladerdeeg dicht en bestrijk deze met wat eigeel. Bak de snelle appeltaartjes in 25 tot 35 minuten goudbruin en gaar. Verwarm de abrikozenjam en smeer het op de appeltaartjes. 

5. Appelmoes cake – Deze cake is lekker smeuig en smaakvol.

6. Gefrituurde appel. Lekker bij een stukje vlees: dun gesneden gefrituurde appel met gewone frietjes of als dessert bij een bol vanille ijs.

7. Appelspoom. Een fris nagerecht met appel en prosecco. Garneer met een schijfje appel. (Granny Smith appel)

8. Appel-walnootchutney. Doe de chutney in doorzichtig potten, het blijft erg lang houdbaar. 

9. Appelstroop maken. Appels met een deukje kun je hiervoor prima gebruiken. Voor een ‘chique’ appelstroop kun je ook druiven, dadels of kaneel toevoegen. 

10. Hele appels uit de oven. Het beste verwijder je het klokhuis met een appelboor. Stop de appels daarna in een mooie ovenschaal. Vul de appels daarna met iets lekkers bijvoorbeeld gehakte walnoten en crème fraîche.

TIPS: om een appelboom te snoeien

Appelcider-maken

Zelf appelcider maken?

Zelf appelcider maken is een eenvoudig proces dat je thuis kunt doen met slechts een paar ingrediënten. Wat je nodig hebt is een schone glazen pot, afdekdoek, water, suiker en appels. De eerste stap is het wassen van de appels en ze in kleine stukjes snijden. Doe vervolgens de suiker en het water in de pot en roer het geheel door elkaar. Doe dan de appelstukjes in de pot en sluit hem goed af met bijvoorbeeld kaasdoek, de natuurlijke appelgisten hebben veel zuurstof nodig. Bewaar de pot op een donkere, koele plaats gedurende 2-3 weken om te fermenteren en roer af en toe. Zit er een bruin laagje op je cider? Dit is een teken dat je cider klaar is om te bottelen (in flessen). Je kunt daarna of een snelle, zoete cider maken (1-2 dagen) of droge cider met alcohol (1-3 maanden laten fermenteren).

Wat kan je doen met groene appeltjes?

Groene appels zijn zuur en knapperig. Ze worden gebruikt in taarten, appelmoes, salades (met bijvoorbeeld geitenkaas) en desserts. Friszure appels zijn bijvoorbeeld elstar, jonagold of kanzi appels.

Wat kan je doen met zoete appels? – recepten appels

Er zijn veel dingen die je met zoete appels kunt doen. Je kunt ze eten als snack, in een taart of crumble verwerken of er cider van maken. Voorbeelden van zoetere appels zijn breaburn, royal gala, fuji, of cox appels.

Kan appel in de diepvries?

Je kunt appels in de vriezer bewaren, maar ze worden papperig als ze ontdooid worden.

Gedroogde appels?

Gedroogde appels zijn erg smakelijk. Hoe maak je dit? Bereidingswijze: in dunne plakjes te snijden, ze even te besprenkelen met citroensap, ze dan in suikerwater te dompelen en dan op een bakpapier drogen in de oven.

Hoeveel manieren kun je appels bereiden? – recepten appels

De mogelijkheden met appels zijn eindeloos. Er zijn vele manieren om appels te bereiden. Enkele populaire methoden zijn bakken, koken, frituren en stoven. Eet smakelijk! 

Meer over: