Ga naar de inhoud

Rimpels rond je mond voorkomen doe je zó!


Rimpels rond de mond is een veel voorkomend probleem bij veel mensen. Ze zijn onderdeel van het leven naarmate we ouder worden, er zijn manieren om het verschijnen ervan te vertragen en te voorkomen. Wat zijn precies de oorzaken van deze rimpels en hoe voorkom je ze? Je leest het hier.

3 soorten rimpels – rimpels voorkomen

Onze mond is vaak de eerste plaats waar we rimpels en plooien opmerken. Of je nu rimpels op het voorhoofd, onder je ogen of rond de mond hebt, het is belangrijk om te begrijpen met wat voor soort rimpel je te maken hebt. Er zijn 3 verschillende soorten rimpels rond de mond: 

  1. Dynamische rimpels; dit zijn rimpels die alleen zichtbaar zijn tijdens mimische bewegingen van delen van het gezicht. Bijvoorbeeld wanneer je je wenkbrouwen fronst of glimlacht met je mond. Rimpels die tijdens het lachen verschijnen tussen de neusvleugels en de mondhoeken. Naarmate je ouder wordt, worden die groeven dieper en tekenen ze de huid. Lachrimpels staan ook bekend als nasolabiale plooien, dit zijn de 2 plooien die lopen van de zijkanten van je neus naar je mondhoeken (ook wel neus-lippenplooi genoemd).   
  2. Rimpels rondom de lippen noemen we rokerslijntjes. Bij mensen die roken, of hebben gerookt, komen de rimpels namelijk het vaakst voor. Bij het langdurig tuiten van de lippen tijdens het roken kunnen er diepe rimpels ontstaan. Ook mensen die nooit hebben gerookt kunnen last hebben van rokerslijntjes.  
  3. Marionet lijnen; dit zijn verticale plooien die van je mondhoeken naar je kaaklijn lopen.  Als deze erg diep zijn lijkt het net alsof je mondhoeken hangen. En dat maakt je uitstraling minder vrolijk.

Oorzaak rimpels

Al deze rimpels worden veroorzaakt door veroudering als gevolg van een afname van de collageen- en elastine productie in de huid. Of door herhaalde gezichtsuitdrukkingen zoals glimlachen en fronsen. Frons rimpels of ‘glabella lijnen’ zijn verticale plooien die tussen de wenkbrauwen ontstaan, deze vallen onder de categorie dynamische rimpels. Dagelijks gebruiken we onze mond ontzettend veel tijdens het praten, eten, drinken en voor sommigen: het roken. Bij iedere persoon verschilt het hoe krachtig de kringspier rond de mond wordt aangespannen tijdens deze momenten van beweging. Hoe krachtiger de beweging, hoe meer de lip zal rimpelen. Naarmate we ouder worden, veranderen de verhoudingen van de huid van onze lippen en worden de lippen vanzelf dunner.

6 tips om rimpels tegen te gaan:

Een goede verzorging en onderhoud van je lichaam draagt bij aan een gezonde huid. Deze tips kun je opvolgen:

  1. Gebruik dagelijks een dagcrème met een beschermingsfactor van minimaal spf 30. Bij blootstelling aan felle zon, gebruik een factor met een spf 50  
  2. Zorg dat je huid gehydrateerd blijft door voldoende water te drinken  
  3. Het (laten) masseren van ons gezicht bevordert de doorbloeding van onze huid. Het slikken van collageen supplementen of collageen poeder helpt de stevigheid van de huid te herstellen  
  4. Beperk alcohol- en tabaksgebruik, aangezien dit invloed kan hebben op je huid  
  5. Vermijd het gebruik van cosmetica met een hoge concentratie aan alcohol en chemische stoffen. Dit kun je lezen op de verpakking.   
  6. Pas je dieet aan. Een gezond dieet met veel voedingsstoffen zoals vitamine C, E en antioxidanten is ideaal om je huid zo gezond mogelijk te houden

Vrouwen hebben meer last van rimpels

Met name vrouwen hebben veel last van rimpeltjes in het gebied rond de mond. In tegenstelling tot mannen. De reden is omdat het gebied rondom de mond bij vrouwen van nature slechter doorbloed is. Je kunt veranderingen doorvoeren in je levensstijl, zoals stoppen met roken en het beschermen van de huid tegen de zon. Er zijn ook plaatselijke behandelingen die kunnen worden gebruikt om rimpels te verminderen, zoals retinoïden, vitamine C en hyaluronzuur. In sommige gevallen kunnen lasertherapie of injecteerbare fillers worden gebruikt om diepe rimpels te behandelen. Je kunt ook overwegen om te investeren in een goede vochtinbrengende crème of serum speciaal voor rimpels die antioxidanten en retinol bevatten. 

Rimpels voorkomen is beter dan genezen

Tot slot is het ook belangrijk om producten te gebruiken die speciaal zijn ontwikkeld om de rimpels rond je mond te verminderen. Dit betekent dat je producten moet zoeken die collageen, elastine en hyaluronzuur bevatten. Als je al deze stappen volgt, dan ben je goed op weg om rimpels rond je mond te voorkomen. Vergeet niet om elke dag je huid goed te verzorgen en naar een dermatoloog of huidtherapeut te gaan als je vragen hebt.

Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Meer over: