Ga naar de inhoud

Wagenziek? 12 tips tegen reisziekte

Update:

Heb je standaard een plastic zakje in je tas zitten voor onderweg en word je misselijk als je al even op je mobiel zit in de auto? Dan heb je misschien wel last van reisziekte. Zo herken en voorkom je reisziekte.

Wat is reisziekte, waar komt het vandaan en hoe kan je het voorkomen?

Reisziekte; ook wel wagenziekte, zeeziekte of luchtziekte genoemd, ontstaat op het moment dat je evenwichtsorgaan verstoord raakt. Dit orgaan stuurt bepaalde informatie naar je hersenen. Op het moment dat deze informatie verschilt van de informatie die je zintuigen naar je hersenen sturen, krijg je last van reisziekte. 

Hoe dit komt? Stel je voor dat je op een boot zit. De boot schommelt en je evenwichtsorgaan meldt een schommelende beweging naar je hersenen. Omdat je stil zit en de horizon ook stil blijft liggen, melden je zintuigen dat je stil zit. Omdat je hersenen niet goed in staat zijn om tegenstrijdige prikkels te verwerken, raakt je brein in de war. 

Wagenziekte treedt dan ook meestal op als je lichaam een constante, passieve beweging maakt. Vaak is dit in een bewegend voertuig, bijvoorbeeld een auto, boot, vliegtuig, trein of bus. Wanneer je erg gevoelig bent, kan je ook klachten krijgen in de lift of tijdens het kijken met een VR-bril op.

Reisziekte voorkomen kan helaas niet. Je hebt het, of je hebt het niet. Sommige mensen lijken gevoeliger te zijn voor reisziekte dan anderen. Dit zijn meestal kinderen en vrouwen. Er is gelukkig een aantal dingen die je kunt doen waardoor je je minder snel misselijk voelt of last hebt van de onderstaande symptomen. 

Symptonen reisziekte

  • Misselijkheid
  • Duizeligheid
  • Overgeven
  • Toename van hoeveelheid speeksel in je mond
  • Hoofdpijn
  • Overmatig zweten
  • Bleekheid
  • Gapen
  • Moe zijn
  • Draaierig
  • Duizeligheid

12 tips bij reisziekte 

1. Ga op een slimme plek zitten

Weet je dat je snel misselijk wordt tijdens het reizen? Kies dan de juiste plaats. Als je met de auto reist, ga dan naast de chauffeur zitten of in het midden van de achterbank. Reis je met de trein? Zorg er dan altijd voor dat je met je neus naar voren zit en focus op de horizon. Zo kan je de weg makkelijker meevolgen en word je minder snel misselijk. Kijk zoveel mogelijk naar buiten. Kies voor een plekje bij het raam (het liefst boven de vleugels) indien je met het vliegtuig reist.

2. Rij zelf en rustig 

De kans is groot dat je zelf geen vliegtuig of trein kan besturen, maar een auto waarschijnlijk wel. Je hebt het misschien al gemerkt: als je zelf rijdt, word je minder snel ziek. Dit komt omdat je zelf ziet en bepaalt wat er gaat gebeuren. Hierdoor blijft je evenwichtsorgaan beter in balans. Nu je toch zelf aan het rijden bent, zorg voor een rustige rijstijl. Dit verlicht de symptomen van wagenziekte. Neem die krappe bocht wat rustiger, rem wat minder snel af en vermijd onverharde wegen. 

3. Probeer zoveel mogelijk te slapen 

Probeer zo snel mogelijk in slaap te vallen. Zo maak je minder van de reis mee en heb je minder snel last van wagenziekte. Je onderdrukt op deze manier het gevoel van reisziekte. 

Heb je kinderen op de achterbank zitten? Probeer dan te rijden als het donker is, het liefst in de nacht. Zo gaan je kinderen sneller slapen en worden ze minder snel misselijk. 

4. Vermijd sterke geuren 

De geur van fastfood: je bent er dol op of je kan er slecht tegen. Zorg dat je sterke (etens)geuren vermijdt, omdat deze je nog misselijker maken. Wil je medereiziger toch zijn broodje pindakaas eten? Zet dan even een raampje open of beter: stop de auto, pauzeer en eet het broodje buiten op. 

5. Zorg voor zoveel mogelijk afleiding

Het klinkt gek, maar afleiding helpt als je last hebt van wagenziekte. Praten helpt. Begin een gesprek over de hond van je buurvrouw of ontdek samen de zin van het leven. Wil je het wat luchtiger aanpakken? Doe dan een simpel spelletje als ik-zie-ik-zie-wat-jij-niet-ziet. Zie jij het al?

6. Neem zoveel mogelijk pauze en beweeg

Het is begrijpelijk dat je die lange rit zo snel mogelijk achter de rug wilt hebben, maar als je last hebt van reisziekte is dit niet verstandig. Probeer zoveel mogelijk pauze te nemen. Strek de benen en adem even frisse lucht in. Je merkt dat je je gelijk een stuk beter voelt.

7. Frisse lucht 

Als je niet in staat bent om regelmatig pauze te nemen, zorg dan voor zoveel mogelijk frisse lucht. Reis je met de auto? Zet dan een raampje open, zet de verwarming laag en de airco zachtjes aan. Wanneer je met de trein reist is het slim om zo dicht mogelijk bij de uitgang te zitten. Tijdens een boottrip is het slim om even een frisse neus te halen op het dek. Adem in en adem uit.

8. Kijk naar buiten of naar voren 

Lezen, op je mobiel zitten, spelletjes spelen of de sproeten van je partner tellen kan allemaal reuze interessant zijn tijdens een lange rit, maar je wordt er sneller reisziek van. Kijk zoveel mogelijk naar buiten en ontspan je. 

9. Ga voor lichte maaltijden 

Voordat je gaat reizen ben je misschien geneigd om een complete maaltijd naar binnen te schuiven. Of dit nou een uitgebreid ontbijt is of een drie-gangen-diner: doe het niet. Probeer een lichte maaltijd te nemen en vermijd een vette hap, frisdrank, alcohol en koffie. 

10. Reistablet

Als de bovenstaande tips niet helpen, heb je het waarschijnlijk altijd erg zwaar tijdens het reizen. Wil je dit keer je kots-tas thuislaten (neem hem voor de zekerheid toch maar mee), kan je medicijnen proberen. Je hebt speciale pillen voor reisziekte. Als je deze een uur van tevoren inneemt, wordt je evenwichtssysteem minder gevoelig en voorkom je misselijkheid. Let wel op: je kan suf worden door deze pillen. Moet je rijden, neem dan een reistablet als laatste redmiddel. 

Er zijn gelukkig nog een heleboel andere pillen die je kan proberen. Voorbeelden van antihistaminica zijn cinnarizine, cyclizine en meclozine. Deze tabletten worden meestal ook gebruikt als je ergens allergisch voor bent. Misschien heb je ze al in huis!

11. 2 magische trucjes bij vaak wagenziek 

Bij de apotheek zijn speciale polsbandjes die reisziekte verminderen of zelfs tegengaan. Dit komt door het principe van de acupressuur. Deze armbandjes hebben een speciaal knopje dat lichtjes op een drukpunt van je pols duwt, waardoor je misselijkheid kunt voorkomen of verminderen. Draag ze aan beide polsen zolang het nodig is. Ze zijn te koop bij de lokale drogist of online webshop. 

Je hebt ook speciale pleisters die helpen tegen reisziekte. In deze scopolamine pleisters
zit een middeltje dat helpt tegen de misselijkheid. Deze pleisters zijn alleen te krijgen op doktersrecept bij de huisarts. Dit wondermiddel helpt vooral bij lange zeereizen. 

12. Ga uitgerust op reis 

Het is eindelijk zover. Na een paar drukke werkmaanden is het eindelijk tijd om naar Italië te gaan. Stap niet gelijk de auto in, maar rust even goed uit. Je bent gevoeliger voor reisziekte als je moe bent. 

Let op: Startpagina.nl geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts

Meer over: