Ga naar de inhoud

Reeks nieuwe wetten en regels in 2024

Update:
Nieuwe wetten en regels

In het nieuwe jaar staat ons een reeks nieuwe wetten en regels te wachten waaraan we ons moeten houden. Zo wordt dierenmishandeling per 1 januari 2024 harder aangepakt. Voor ouders is het mogelijk om hun kind een dubbele achternaam te geven. Maar er komt meer op je af. En waag je niet aan ‘doxing’, want dat wordt strafbaar.

De mogelijkheden om bedrijven te sluiten als het welzijn van dieren wordt bedreigd worden verruimd. Bij ernstige dierenmishandeling en -verwaarlozing kan aan iemand zelfs een verbod op het houden van dieren worden opgelegd. De straf voor dierenmishandeling wordt verhoogd naar 5 jaar.

‘Doxing’ of het misbruik van persoonsgegevens

Per 1 januari 2024 treden ook verschillende wetten in werking op het terrein van Justitie en Veiligheid. Het gebruik van persoonsgegevens van een ander met de bedoeling personen te intimideren – ‘doxing’ genoemd – is vanaf 1 januari strafbaar.

Doxing komt tegenwoordig veel voor. Persoonlijke gegevens, zoals adressen en telefoonnummers, maar ook privéinformatie over gezinsleden, worden verspreid in appgroepen en worden gebruikt om iemand angst aan te jagen. Vaak zijn het hulpverleners, politieagenten, journalisten en politici die slachtoffer worden van doxing. Maar ook wetenschappers, opiniemakers of medewerkers van gemeenten krijgen ermee te maken.

Kind met 2 achternamen

1 januari 2024 verandert het ‘naamrecht’. Tot nu toe kunnen ouders voor hun kind 1 achternaam kiezen: de achternaam van de moeder, de vader of de duomoeder (de vrouwelijke partner van de biologische moeder). Ouders kunnen hun kind straks ook een combinatie van die achternamen geven. Het kind krijgt dan een dubbele achternaam. Oftewel de achternamen van beide ouders. Veel gezinnen geeft dit het gevoel dat je bij elkaar hoort.

Ondernemer: houd je eigen straatje schoon

Ook ondernemers krijgen vanaf 1 januari te maken met nieuwe wetten, wetswijzigingen en regels. Zo komt er een wettelijk minimumloon per uur en zijn plastic bestek en wegwerpservies verboden in de horeca. 

Je gemeente kan vanaf 1 januari 2024 bepalen wat je moet doen om de omgeving van je bedrijf schoon te houden. Zo kan de gemeente beter inspelen op lokale problemen met zwerfafval. 

Voor 2032 moeten gemeenten met nieuwe regels komen. Totdat je gemeente nieuwe regels heeft gemaakt, ben je verplicht zwerfafval in een straal van 25 meter rond je bedrijf op te ruimen. Dat geldt alleen voor afval van producten die je verkoopt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan etensresten en verpakkingen.

Hoger minimumloon en per uur

Het wettelijk minimumloon per maand verandert naar een minimumloon per uur. Daardoor is het minimumuurloon in 2024 voor alle werknemers gelijk. Het minimumloon gaat ook omhoog ten opzichte van 2023.

In 2023 wordt het minimumloon nog per maand berekend. Een werknemer van 21 jaar of ouder die voltijd werkt, heeft recht op een minimumloon van 1.995 euro. Hoeveel uur werk per week voltijd is, is afhankelijk van de CAO: 36,  38 of 40 uur. Een werknemer die voltijd 40 uur per week werkt, krijgt daardoor een lager minimumloon per uur.

In 2024 is dat minimumloon per uur voor iedereen gelijk. Hoe meer uur je werkt, hoe hoger je maandloon.

Verbod op e-sigaretten met smaakje

De verkoop van e-sigaretten met smaakjes (behalve tabakssmaak) is vanaf 1 januari 2024 verboden. Eerder was het al verboden die smaakjes te produceren of in te kopen. Winkeliers mogen nog wel tot het einde van dit jaar hun voorraden verkopen.

Veiligheidscoördinator verplicht in bouw

Bij bouw- en sloopwerkzaamheden moet voortaan een Veiligheidscoördinator Directe Omgeving aanwezig zijn. Ondernemers in de bouw zijn dat verplicht. De coördinator moet ongelukken op de bouwplaats voorkomen. 

Kinderopvang in Duits, Engels of Frans

Bij de kinderopvang mogen medewerkers vanaf 1 februari 2024 voortaan ook Frans, Duits of Engels spreken tegen kinderen tot 4 jaar. Dat mag per dag de helft van de tijd dat je een kind opvangt. Voorbeeld: als je een kind 8 uur per dag opvangt, mag je maximaal 4 uur in een andere taal aanbieden. In de Wet Kinderopvang staat nu dat je alleen Nederlands mag spreken.

Bronnen: KvK, Rijksoverheid. Foto: Pixelshot by Canva

Meer over: