Ga naar de inhoud

Explosies in woonwijken lopen de spuigaten uit: kinderen ontvluchten huis

Update:
Explosies

Het aantal explosies in Nederland is het afgelopen jaar bijna verdrievoudigd. De teller stond vorige week op 622. In heel 2022 waren dat er 228. Het gaat om explosies bij huizen, auto’s en bedrijfspanden. De angst onder de bevolking is groot.

Vooral het aantal ontploffingen in en rond Rotterdam loopt inmiddels de spuigaten uit. Onschuldige burgers zijn bang en raken gedupeerd: kinderen slapen niet meer en mensen durven hun hond niet meer op straat uit te laten. Burgemeesters bundelen samen met politie en justitie de krachten om het geweld een halt toe te roepen. 

Brand in woning na explosie

De afgelopen dagen was het weer goed raak in de regio Rotterdam. Er waren explosies bij een kapperszaak in Barendrecht, waarbij ruiten werden vernield, bij een woning in Rotterdam-Vreewijk en een ontploffing bij een woning in Papendrecht, waarna brand uitbrak in de woning. De bewoners bleven ongedeerd. Een kat kwam om het leven. Vorige week waren maar liefst 6 explosies bij 1 en hetzelfde loodgietersbedrijf in Vlaardingen.

Kinderen ontvluchten hun huis

“Het loopt de spuigaten uit”, zegt burgemeester Bert Wijbenga van Vlaardingen in de talkshow Khalid en Sophie. “De explosies houden de stad in hun greep. Heel Vlaardingen staat op zijn kop.” De kinderen van de loodgieter zijn hun huis ontvlucht. Zijn moeder is volgens Wijbenga ergens anders gaan wonen. Het bedrijf heeft schade opgelopen. “En niemand weet wat de aanleiding is. Omwonenden zijn het spuugzat.”

Het begon met een handgranaat

NRC misdaadverslaggever Jan Meeus: “Over het algemeen gebeurt dit in het criminele circuit waar mensen boos op elkaar zijn. Maar dit heeft een ongekende omvang aangenomen. Het begon 10 jaar geleden met een handgranaat bij een Amsterdamse coffeeshop. De gemeente Amsterdam besloot toen zaken te zullen sluiten, waar dit soort incidenten zich zouden voordoen.”

Handgranaten vervangen door vuurwerk

Criminelen kregen door dat zo’n bestuurlijke maatregel, om een zaak te sluiten, een middel was om mensen af te persen. Meeus vertelt dat 3 jaar geleden werd begonnen met het in elkaar knutselen van bommen met cobra-vuurwerk. Handgranaten waren niet langer nodig, waardoor het maken en plaatsen van explosieven laagdrempeliger werd.

Kinderen via sociale media geronseld

Voor de explosies in de regio Rotterdam zijn al 186 jongeren opgepakt. “Kinderen vanaf 13 jaar worden via sociale media geronseld om een paar centen te verdienen, maar ze weten niet wat ze aanrichten”, zegt Wijbenga. Ze riskeren forse gevangenisstraffen van 1 tot 3 jaar. “We zullen jongeren beter moeten bijbrengen dat het een ontzettend stomme keuze is. Ze spelen met hun toekomst. Maar ergens stuurt iemand dit op afstand aan. Daar moeten we achteraan.”

Mankracht en tools ontbreken

De politie heeft tot nu toe nog weinig grip op de explosies. Mankracht en tools ontbreken. Politie en justitie geven volgens Wijbenga aan dat de rechtstaat met de ontploffingen wordt aangetast. Ze willen samen met de burgemeesters rond Rotterdam extra inspanningen leveren om daders op te sporen. “Het gaat hier om een strijd die we niet mogen verliezen”, aldus de Vlaardingse burgemeester.

Bronnen: Khalid en Sophie, NOS

Meer over: