Ga naar de inhoud

Last van opgeblazen buik? 10 redenen en tips

Update:
Opgeblazen buik of gevoel, oorzaken en oplossingen

Een opgeblazen buik, ook wel bekend als een opgeblazen gevoel, wordt veroorzaakt door verschillende factoren. Sommige voedingsmiddelen staan er om bekend om een opgeblazen buik te verminderen. Wil je weten wat je kunt doen en waar dit ongemakkelijke gevoel vandaan komt?

Wij geven je 10 redenen waardoor een opgeblazen buik ontstaat én 12 tips om er vanaf te komen:

Opgezette buik of opgeblazen gevoel oorzaken

Een opgeblazen buik kan zowel een bron van fysiek ongemak als van zelfbewustzijn zijn. Of het nu het gevolg is van gasvorming, voedselintolerantie, stress of andere oorzaken. Het kan een negatieve invloed hebben op je algehele welzijn.

Het verminderen van een opgeblazen buik kan sterk afhankelijk zijn van de oorzaak ervan. Dit zijn de mogelijke oorzaken:

  1. Gasvorming: Een veelvoorkomende oorzaak van een opgeblazen buik is de ophoping van gas in het spijsverteringsstelsel. Dit treedt op als gevolg van het inslikken van lucht tijdens het eten of drinken. Maar ook bij het eten van gasvormende voedingsmiddelen (zoals bonen, kool, uien en koolzuurhoudende dranken). Of door een verstoorde spijsvertering.
  2. Voedselintolerantie: Sommige mensen ervaren een opgeblazen gevoel als ze bepaalde voedingsmiddelen eten waar ze intolerant voor zijn, zoals lactose-intolerantie (melkproducten), fructose-intolerantie (fruitsuiker), of glutenintolerantie (coeliakie).
  3. Constipatie: Verstopping kan leiden tot een opgeblazen buik omdat onverteerd voedsel en ontlasting zich in de darmen kunnen ophopen, waardoor het buikvolume toeneemt.
  4. Overmatig eten: Grote maaltijden of te snel eten kunnen de maag uitrekken en leiden tot een gevoel van opgeblazenheid.
  5. Gastro-intestinale aandoeningen: Sommige aandoeningen, zoals het prikkelbare darmsyndroom (PDS), de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en gastro-oesofageale refluxziekte (GERD), kunnen een opgeblazen gevoel veroorzaken.
  6. Lucht inslikken: Het onbewust inslikken van lucht tijdens het praten, eten of drinken kan leiden tot een opgeblazen gevoel.
  7. Stress en angst: Stress en angst kunnen de spijsvertering beïnvloeden en leiden tot een opgeblazen buik.
  8. Hormonale veranderingen: Sommige vrouwen ervaren een opgeblazen buik als gevolg van hormonale schommelingen, zoals tijdens de menstruatie of tijdens de menopauze.
  9. Medicatie: Bepaalde medicijnen, zoals antibiotica, laxeermiddelen en pijnstillers, kunnen een opgeblazen gevoel als bijwerking hebben.
  10. Ziekte: Ernstige aandoeningen, zoals darmobstructie of bepaalde darminfecties, kunnen een opgeblazen buik veroorzaken.

Als je regelmatig last hebt van een opgeblazen buik of een opgeblazen gevoel in de buik, en het je dagelijks leven negatief beïnvloed, is het verstandig om een arts te raadplegen. Een medisch professional kan helpen de onderliggende oorzaak vast te stellen en een geschikte behandeling voor te stellen. Ga hiervoor even langs je huisarts of een orthomoleculair arts (alternatieve geneeswijze).

12 Tips tegen een opgezwollen buik 

Nu weet je wat de mogelijke oorzaken van een opgeblazen gevoel of oorzaken van een opgezette buik kunnen zijn. Hier zijn enkele voedingsmiddelen en tips die je kunnen helpen verlichting te vinden wanneer je last van een opgeblazen buik hebt:

  1. Pepermuntthee: Pepermuntthee kan helpen bij het ontspannen van de spieren in de darmen, waardoor gas en een opgeblazen gevoel verminderd kunnen worden.
  2. Gember: Gember heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij de spijsvertering. Het drinken van gemberthee of het toevoegen van verse gember aan je maaltijden kan verlichting bieden.
  3. Probiotische voedingsmiddelen: Voedingsmiddelen die probiotica bevatten, zoals yoghurt, kefir, kimchi en gefermenteerde zuurkool, kunnen de darmgezondheid bevorderen en een opgeblazen buik verminderen.
  4. Papaja en ananas: Deze vruchten bevatten enzymen, zoals papaine en bromelaïne, die de spijsvertering kunnen verbeteren en gasvorming verminderen.
  5. Venkel: Venkelzaad of venkelthee staat bekend om zijn vermogen om een opgeblazen gevoel te verminderen en de spijsvertering te bevorderen.
  6. Kamillethee: Kamillethee heeft ontstekingsremmende en kalmerende eigenschappen die de maag en darmen kalmeren.
  7. Vezelrijke voedingsmiddelen: Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan oplosbare vezels, zoals haver, bonen, linzen, en bepaalde groenten en fruit, om constipatie te voorkomen.
  8. Hydratatie: Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt om gehydrateerd te blijven. Uitdroging kan leiden tot een opgeblazen gevoel.
  9. Beperk gasvormende voedingsmiddelen: Vermijd voedingsmiddelen die vaak gasvorming veroorzaken, zoals kool, uien, bonen, spruitjes en koolzuurhoudende dranken.
  10. Eet langzaam en kauw goed: Neem de tijd om te eten, kauw je voedsel grondig en vermijd te snel eten om lucht inslikken te minimaliseren.
  11. Vermijd veel zout: Overmatige zoutinname kan leiden tot vochtophoping en een opgeblazen gevoel. Probeer de zoutinname te beperken.
  12. Beweging: Maak na het eten een rustige wandeling om de spijsvertering te stimuleren. Het kan helpen bij het voorkomen van een opgeblazen gevoel.

Ontdek ook alle gezondheidsvoordelen van kurkuma.

Het is belangrijk op te merken dat wat voor de ene persoon werkt, mogelijk niet voor de andere geldt. De oorzaak van een opgeblazen buik kan namelijk sterk variëren. Als je regelmatig last hebt van een opgeblazen buik en het probleem aanhoudt, raadpleeg dan een arts om de onderliggende oorzaak te achterhalen en een passend behandelplan op te stellen.

Video met tips tegen een opgezwollen buik

@vivianreijs 4 TIPS BIJ EEN OPGEBLAZEN BUIK Ben jij één van die vrouwen die elke avond weer denkt: mijn broek moet echt een beetje losser want ik heb wéér een pijnlijke opgeblazen buik? 🙆‍♀️ 😣 Ziet je buik er regelmatig opgezwollen uit en voelt je buik hard en pijnlijk aan? Of heb je zelfs krampen, stekende pijn, obstipatie, diarree brandend maagzuur, of misselijkheid? Ik kan je vertellen: Je bent zeker niet de enige, want ontzettend veel vrouwen hebben hier last van! We krijgen hier regelmatig vragen over van jullie. In deze video geef ik je 4 tips! 🌿 Wij hebben ook sinds deze week een nieuw supplement ontwikkeld, speciaal voor dames met spijsverteringsklachten en een opgeblazen buik: Belly Support 💊 Dit supplement bevat chroom, wat je stofwisseling ondersteunt. Daarnaast bevat het enzymen die allemaal een belangrijke rol spelen bij de spijsvertering en helpen het lichaam om voedingsstoffen uit verschillende voedselgroepen efficiënt op te nemen. Heb je een keer lekker gezondigd, of iets te vet gegeten, bijvoorbeeld uit eten of op vakantie? Dan is dit supplement ook geschikt voor jou! Shop nu via de link in bio op [vivhealthy.nl](http://vivhealthy.nl "‌") \#opgeblazenbuik #bellysupport #vivhealthy #vivonline #opgeblazengevoel #spijsverteringsklachten ♬ origineel geluid – Vivian Reijs

Disclaimer: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Meer over: