Ga naar de inhoud

Stressbuik: hoe komt het en hoe kom je er vanaf?


Wist je dat stress misschien wel de belangrijkste oorzaak is van een te dikke buik? Je lichaam slaat vet op door het stresshormoon cortisol. Dit stresshormoon zorgt ervoor dat suiker (glucose) in het lichaam vrijkomt en wordt afgegeven aan het bloed. Wanneer de suiker niet verbruikt wordt, wordt het – onder invloed van het hormoon insuline – met name rondom de buik als vet opgeslagen. Lees hier alles over een stressbuik.

Lees in dit artikel hoe het zit met stress en buikvet en doe je voordeel met onze 20 tips om buikvet te voorkomen. 

Gevolgen gezondheid en stressbuik

De stresshormonen zorgen er daarnaast voor dat je je aan vreetbuien overgeeft. Door de stress verbruikt je lichaam minder energie dan normaal. Dit kan per dag wel 100 kcal schelen! Wanneer je veel stress hebt kun je sporten en lijnen wat je wilt, maar verlies je amper of weinig gewicht als je de stressfactor niet aanpakt. Een te grote buikomvang is ongezond, het vergroot de kans op diabetes en hart- en vaatziekten en zelfs kanker. Bovendien slaat het coronavirus harder toe bij patiënten met fors overgewicht.

Wanneer te veel buikvet en wanneer is er sprake van een stressbuik?

Je kunt een normaal BMI hebben en toch te veel buikvet hebben. Hoe weet je of je in een risicogroep zit? Neem de buikomtrek als maatstaf om uit te maken of je in een risicogroep zit. Bij vrouwen is er een beperkt verhoogd gezondheidsrisico tussen 80 en 88 centimeter, bij mannen tussen 94 en 102 centimeter. Het is daarbij vooral belangrijk om naar je figuur te kijken, omdat die cijfers natuurlijk persoonsgebonden zijn. En om het nog iets ingewikkelder te maken: zelfs met een gezond gewicht, met een BMI tussen 18 en 25, kun je te veel schadelijk vet hebben. Dat fenomeen heet TOFI: thin outside, fat inside. 

Verschil buikvet man en vrouw

En er is ook een verschil tussen het buikje van een man of vrouw. Het typische bierbuikje voor mannen is gevaarlijker dan voor vrouwen. Hoe komt dat? Vrouwen maken van nature meer oestrogeen aan. Dat hormoon zorgt ervoor dat je meer vet opslaat rond het buikgebied. Het is voor vrouwen iets ‘normaler’ om wat dikker te zijn bij de buik dan voor mannen. Vrouwen in de menopauze moeten aan de andere kant wel weer meer moeite doen om buikvet kwijt te raken. Na verloop van tijd past je lichaam zich wel aan het lagere oestrogeengehalte en is het afvallen weer iets minder lastig. Niet te snel opgeven, die stressbuik.

Waarom hoopt het vet zich rondom de buik op? Alles over de stressbuik

Biologisch zorgt cortisol ervoor dat ons lichaam gevaarlijke en inspannende situaties aankan. Vetreserves dienen ervoor om extra energie te kunnen leveren. Bij chronische stress raakt dit systeem eigenlijk ontregeld. Ons lichaam bouwt reserves op zodat we in leven kunnen blijven, zo is het oorspronkelijk bedoeld. Maar stress ervaringen zijn lang niet altijd levensbedreigend en we hebben die extra vetopslag eigenlijk niet nodig om in leven te blijven. Maar het blijft zich ophopen als een soort graanschuur in tijden van nood.  

Veel mensen gaan veel sporten om af te vallen, maar wist je dat je lichaam daardoor soms juist nog meer cortisol gaat aanmaken? Van je stressbuik afkomen is daarom nog best moeilijk.

Plan van aanpak buikvet met 10 tips

1. 70 procent van de buikvet problematiek is voeding. Eet minder koolhydraten en zetmeelrijke voeding. Eet veel groenten, vezels en plantaardige eiwitten eet. Drink voldoende water, houd je alcoholinname beperkt en eet minder vlees.

2. 30 procent van de aanpak is training. Maak een schema voor jezelf. Zorg voor (minimaal) een halfuur per dag aan beweging.

3.  Maar sport niet langer dan 3 kwartier per keer en laat je lichaam daarna herstellen. Eet na het sporten een bakje fruit met wat yoghurt om je spieren weer aan te sterken;

4. Zet niet teveel druk op jezelf om (te) snel af te willen vallen. Zorgen over je gewicht geeft weer extra stress. Doorbreek dat patroon. Blijf je niet focussen op je oude kast met kleding die op dit moment een paar maten te klein zijn. Koop kleding die nu je beste punten naar voren brengen.

5. Het is aangetoond dat consumptie van voldoende omega 3 vetzuren 3 (EPA/DHA) zorgt voor een verlaging van de hoeveelheid cortisol in je lichaam.

6. Een wondermiddel bij stress is een van de belangrijkste kruiden uit de ayurveda: ashwagandha.  

7. Meditatie: Uit verschillende onderzoeken blijkt dat meditatie stress en cortisol verlaagt. Het verlaagt ook de hartslag en bloeddruk. Waarschijnlijk omdat meditatie een remmend effect heeft op de aanmaak van cortisol.

8. Luister naar ontspannende muziek.

9. Leer om je grenzen aan te geven. Houd toxische situaties zover mogelijk uit je buurt. 

10. Breng een bezoek aan een goede acupunctuur praktijk. Acupunctuur is een hele effectieve manier om blokkades in je lichaam vrij te maken, zodat je lichaam en geest zich weer kunnen ontspannen. Acupunctuur helpt ook bij afvallen. Na een eerste behandeling is het mogelijk dat je soms al 3 kilo afvalt. Daarna is het gemiddeld een kilo per week. Hoe snel het gaat verschilt per persoon.

En nog 10 slimme tips

11. Verwen jezelf en laat je lichaam bij een goede massagesalon masseren

12. Doe dagelijks nek en schouder oefeningen.

13. Masseer bij een opkomend gevoel van stress je hoofdhuid met je vingertoppen door cirkelvormige bewegingen te maken. Het helpt je te relaxen. Nog beter: bouw deze dagelijkse rustpunten dagelijks in. 

14. Doe ademhalingsoefeningen. Dit geeft snel verlichting bij stress. Wanneer je gestrest bent haal je namelijk oppervlakkiger en sneller adem.

15. Maak er een gewoonte van om af en toe weg te dromen en aan fijne herinneringen of situaties en plannen te denken. Leer om je te focussen op positieve zaken. Ook tijdens een stormachtige periode. Bouw de tijd ervoor in. Koop een gratitude journal. Houd een dagboek bij waarin je iedere dag opschrijft wat er positief was aan je dag. Het helpt je om je op het goede te focussen en het piekeren te stoppen. 

16. Schrijf je in voor een cursus dansen, toneel, schilderen of begin een studie korte verhalen schrijven of creatief schrijven.

17. Leer relativeren. Zie de humor (levensles) van gebeurtenissen in en bekijk situaties van een afstandje. Verzet je zinnen en ga ook na die stressvolle situaties iets leuks doen.

18. Krop je emoties niet op. Zet muziek op die je flink aan het huilen maakt en laat je tranen de vrije loop.

19. Breng tijd door met vrienden en familie en geliefden.

20. Knuffel zoveel mogelijk. Knuffelen geeft direct een ontspannende werking op de hersenen.

Meer over: