Ga naar de inhoud

Alexia vandaag 18 jaar, Oranjes vieren volwassen leeftijd prinses

Update:
Alexia 18 jaar

Feestelijke gelegenheid bij de Koninklijke Familie: prinses Alexia is 18 jaar en officieel volwassen! Dit markeert een belangrijke mijlpaal in het leven van de middelste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Na het voltooien van haar studie in Wales staat haar toekomst na de zomer nog open. Je hoort het tieners van deze leeftijd roepen: “Ik ben nu 18 en mag alles zelf bepalen.” Of die vlieger ook opgaat voor deze trendy prinses?

Mag deze trendy prinses nu alles zelf beslissen?

De tekst gaat verder onder de afbeelding >>

Tijdens een gesprek met Nederlandse journalisten, na afloop van het staatsbezoek aan België, gaf Máxima alvast een vooruitblik op de verjaardag van haar dochter, die afgelopen weekend al gevierd werd. Ze uitte de wens dat al haar 3 dochters aanwezig zouden zijn. “Het is al een feest om ze allemaal thuis te hebben,” aldus de koningin. “En hopelijk vieren we deze speciale gelegenheid samen met peetouders, haar grootmoeder en natuurlijk enkele vrienden.”

5 belangrijke veranderingen nu Alexia 18 jaar is geworden:

  • Wanneer je 18 jaar bent mag je zonder toestemming van je ouders met iemand trouwen.
  • Mag je zonder begeleider autorijden.
  • Mag je stemmen.
  • Mag je een zetel innemen in de gemeenteraad.
  • Je mag zelfs – onder bepaalde voorwaarden – je voor- of achternaam veranderen.

Maar voor een prinses van Oranje zijn dat natuurlijk niet de regels die ze vanaf vandaag zomaar even kan toepassen. Daar gelden toch andere protocollen

Wat weten we eigenlijk over prinses Alexia?

Studie

De studietijd van prinses Alexia in het Verenigd Koninkrijk is voorbij. Alexia is geslaagd. Ze studeerde aan een prestigieuze kostschool in Wales, waar ze zich heeft ondergedompeld in een internationale leeromgeving. De jonge vrouw heeft haar middelbare school afgerond en keert terug naar Nederland voor de volgende fase van haar leven.

Er wordt gefluisterd dat Alexia na de zomervakantie gaat studeren in Groningen. Ze is daarmee niet de eerste royal die voor deze studentenstad kiest. Haar tante Laurentien studeerde geschiedenis in Groningen, en Prins Maurits en Marilène hebben elkaar daar ontmoet, toen ze achter de bar van Café Soestdijk werkten, meldt Story.

Schuilnamen

De naam Alexandra Huber zal je waarschijnlijk niets zeggen. Toen prinses Alexia haar been brak tijdens een vakantie, werd ze in het Oostenrijkse ziekenhuis onder deze onopvallende naam geregistreerd. Op deze manier konden haar ouders gemakkelijk nieuwsgierige blikken op afstand houden. De naam Alexandra was natuurlijk niet zo moeilijk te achterhalen. Maar wie is Huber eigenlijk?

Dit was niet de eerste keer dat Alexia een pseudoniem gebruikte. Eerder had ze zich al ingeschreven voor een wedstrijd onder de naam Alexia Marcela. Marcela is de naam van een van de zussen van haar moeder, koningin Máxima. Deze zus bezit een prachtige bed and breakfast op La Estancia Pilpilcura in Bariloche, Argentinië, dat eigendom is van het koninklijk paar.

Alexia heeft deze truc niet van een vreemde. Herinner je je nog dat haar vader, Willem Alexander, in 1986 meedeed aan de Elfstedentocht? Niemand had door dat ook een zekere W.A. van Buren mee-schaatste, totdat een slimme persoon opmerkte dat dit onze koning zelf was.

Social media

Ja, ook prinsessen zijn actief op TikTok. Prinses Alexia heeft een account op dit populaire socialemediaplatform en deelt af en toe leuke momenten uit haar leven. Het is geweldig om te zien dat ze opgroeit in een tijd waarin technologie en sociale media zo’n belangrijke rol spelen.

Prinses Alexia heeft haar creatieve kant laten zien door dans- en zangvideo’s te delen op sociale media. Hoewel deze video’s onschuldig waren, zorgden ze voor wat opschudding in de media, waarbij sommigen haar ‘rebels’ noemden. Maar laten we eerlijk zijn, wie houdt er niet van om plezier te hebben en creatief te zijn?

De tekst gaat onder de video verder >>

Een vaasje voor haar 18e verjaardag

Prinses Alexia ontving een speciaal Oranjevaasje voor haar achttiende verjaardag. Royal Leerdam Crystal besloot om ter ere van deze gelegenheid een nieuw vaasje te creëren. Sinds 1927 is het een traditie om belangrijke gebeurtenissen binnen de koninklijke familie of van nationaal belang te vieren met een Oranjevaasje. Hoewel de activiteiten van Royal Leerdam tegenwoordig plaatsvinden in Delft, worden deze vaasjes nog steeds gemaakt in de glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum in Leerdam.

Dit keer is modeontwerper Tess van Zalinge verantwoordelijk voor het ontwerp. Haar Oranjevaasje is geïnspireerd op een silhouet uit haar ‘Porceleyne Fles’ couturecollectie, waarin haar liefde voor Hollandse ambachten duidelijk naar voren komt. Een beperkte oplage van het Oranjevaasje is beschikbaar via de website van Royal Leerdam Crystal. Van het vorige Oranjevaasje, ter ere van het 350-jarig jubileum van de Oude Hollandse Waterlinie.

Tweede plaats op Nederlandse troonopvolging

Zolang haar zus, prinses Amalia, geen kinderen heeft, staat Alexia op de tweede plaats in de Nederlandse troonopvolging. Ze wordt beschouwd als de reserve, of zoals de Britse prins Harry het noemde, de ‘spare’. In vroegere tijden was het motto bij koningshuizen ‘Heir and a spare’ – een troonopvolger en een reserve. Dit was essentieel voor het behoud van de monarchie, gezien de hoge kindersterfte destijds. Er moesten voldoende troonopvolgers ‘geproduceerd’ worden.

Hoewel ons land al lang een constitutionele monarchie is, bestaan er nog steeds regels voor erfopvolging. In Nederland zijn deze regels vastgelegd in artikel 24 i tot en met 31 i van de Grondwet. Mocht er ooit iets met prinses Amalia gebeuren, zal Amalia de troon overnemen.

Alexia blij dat ze geen directe opvolger is

Prinses Alexia is blij dat ze niet de kroonprinses is binnen de koninklijke familie. In een aflevering van de podcast ‘Door de ogen van de Koning’, waarin koning Willem-Alexander zijn verhaal deelt, wordt duidelijk dat Alexia helemaal niet teleurgesteld is over haar toekomst.

Tijdens het gesprek met podcasthost Edwin Evers benadrukt koning Willem-Alexander dat er absoluut geen rivaliteit is tussen de 2 zussen. Alexia is vooral blij en heeft verklaard dat ze haar zus Amalia in alles zal ondersteunen, maar vooral opgelucht is dat ze niet de verantwoordelijkheid van de troonopvolging op zich hoeft te nemen.

Het begrijpelijk dat Alexia zo denkt. Haar zus, prinses Amalia, ervaart voortdurende bedreigingen en leeft in constante angst voor aanslagen. Ze kan nauwelijks normaal over straat en is altijd afhankelijk van beveiliging. Het is een situatie waar we niet eens aan willen denken. Amalia moest zelfs haar studie in Amsterdam opgeven en vanuit huis verder studeren, vanwege veiligheidsredenen. In tegenstelling tot haar zus, geniet Alexia van meer vrijheid tijdens haar studie aan een prestigieuze school in Wales.

Liever haar eigen ding doen

“Ik ben blij dat ik in de toekomst dingen kan doen die aansluiten bij mijn eigen interesses,” zei ze eerder. En nu geniet ze al van veel leuke activiteiten, zoals een avondje uitgaan met vriendinnen. Het was geweldig toen ze tijdens de kerstvakantie werd gezien in Club Tequila in Buenos Aires. Deze trendy nachtclub net buiten het centrum bood haar, ondanks de altijd aanwezige Argentijnse paparazzi, een onvergetelijke avond.

Op 26 juni wordt Alexia 18 jaar, wat betekent dat ze volwassen wordt en nog meer vrijheid heeft om haar eigen keuzes te maken. Haar peetmoeder, koningin Mathilde van België, zei bij Alexia’s doop in 2005: “Ik hoop dat je opgroeit tot een warme en gulle persoonlijkheid.” En dat is zeker gelukt!

Meer weten over prinses Alexia?

In een speciale aflevering van het EO-royaltyprogramma Blauw Bloed, genaamd ‘Alexia 18 jaar, de schaduwprinses uitgelicht’, wordt het leven van deze prinses tot nu toe onderzocht. Presentator Anne-Mar Zwart gaat op onderzoek uit en praat met bekende royaltywatchers en fans van prinses Alexia. Ze bespreekt met hen onder andere de stijl en outfits van Alexia, evenals de overeenkomsten tussen haar en koningin Máxima. Er wordt gezegd dat Alexia het meest op haar moeder lijkt, maar waar blijkt dat precies uit?

Als tweede dochter van het koningspaar staat Alexia op de tweede plaats in de lijn van troonopvolging. Wat betekent dit voor haar rol binnen het gezin? Anne-Mar gaat hierover in gesprek met psychologe Cocky Drost. Ook spreekt ze met bekende YouTube-vlogger Enzo Knol, die tijdens de bijzondere Koningsdag van 2020 de kans kreeg om met prinses Alexia en koningin Máxima te praten. Hoe was het voor hem om zo’n kijkje te nemen in het leven van de prinses?

Daarnaast spreekt Anne-Mar met de Argentijnse journalist Rodolfo Vera Calderón. Ze onderzoekt hoe er in het thuisland van koningin Máxima, Argentinië, naar het Nederlandse koningshuis wordt gekeken en wat ze daar van prinses Alexia vinden. Naast de experts en bekende gezichten ontmoet Anne-Mar ook fans van de prinses in het Oranjemuseum in het vestingstadje Buren.

‘Alexia 18 jaar, de schaduwprinses uitgelicht’ is te zien op 25 juni om 18.05 uur op NPO 2 en op NPO Start.

Bron: Story, AD, koninklijkhuis.nl., EO. Foto: RVD.

Meer over: