Ga naar de inhoud

North Sea Jazz festival: meer dan 150 optredens op 16 podia

Update:
NorthSeaJazzFestival

Op North Sea Jazz staan je dit jaar meer dan 150 optredens te wachten, verdeeld over 16 podia. Het festival vindt plaats op 7, 8 en 9 juli in en om Rotterdam Ahoy.

Omdat het dit jaar 150 jaar is geleden is dat de slavernij in de toenmalige Nederlandse koloniën werd afgeschaft heeft NSJ het festival heeft het thema Sounds of Diversity – A Shared Musical Heritage meegegeven. 

Er is hiermee speciale aandacht voor de diversiteit van mensen en muziek die de geschiedenis van Nederland opleverde. Op vrijdag wordt ‘The Diaspora Suite’ uitgevoerd door het Metropole Orkest Nationale en internationale artiesten. Schrijvers en musici samen vertellen met het orkest in woord en klank het diasporaverhaal. Zondags brengt het Metropole Orkest met gastartiesten een hommage aan de Curaçaose componisten Jacobo ‘Coco’ Palm en zijn familie en Rudy Plaate.

Grote namen op North Sea Jazz festival

Grote namen maken tijdens het jazzweekend hun opwachting in de Maasstad. Een willekeurige greep uit de line-up: Lizzo, Stormzy en Tom Jones hun opwac,  Buddy Guy, Gabriels, Jacob Banks, Jill Scott, Little Simz, Loyle Carner, The Teskey Brothers, Van Morrison, Wynton Marsalis en Pat Metheny Side-Eye. Wil je je alvast wat verdiepen in de artiesten en weten wie je op welke dag kunt verwachten? Bekijk dan het bekende NSJ blokkenschema.

Het festival biedt muzikale bezoekers ook de mogelijkheid om het publiek te laten horen wat zij zelf muzikaal in huis hebben, tijdens de sessies op de Open Stage.

Tickets in alle soorten en maten 

Je hebt de keus uit een breed assortiment toegangsbewijzen. Voor 125 euro scoor je een dagkaart. Met CJP korting ben je 109 euro kwijt. Een Group Ticket kost je voor 10 personen 910 euro, een Junior Ticket 30 euro. Dan is er het Ticket de Luxe met onder andere eigen ingang, toegang tot het Ticket de Luxe Deck met VIP bar en onbeperkt wijn, bier en frisdranken.

Een dagje North Sea Jazz kan je ook combineren met een viergangendiner verzorgd door tweesterren-chef Erik van Loo van restaurant Parkheuvel. Daar betaal je 288 euro voor. Tot slot is er een Birdland VIP Arrangement met onder andere een VIP parkeerkaart, toegang tot de VIP-Lounge, culinaire hoogstandjes en onbeperkt gebruik van de bar. Kosten? 450 euro per persoon.  

Je eigen festivalprogramma op je mobiel

Wil je tijdens het festival het programma raadplegen op je smartphone? Ga naar northseajazz.com, daar vind je de laatste informatie. Je kunt ook de North Sea Jazz-app in de app store downloaden. Je maakt daarin makkelijk je eigen programma, zodat je een seintje krijgt wanneer jouw favoriete artiest start en maak je een persoonlijke route door het festival!

North Sea Jazz op Spotify

Beleef North Sea Jazz nu al op elk moment van de dag met een van de speciale Spotify playlisten. Je kunt kiezen uit algemene playlisten. Of ga terug in de tijd met een playlist van een specifieke festivaleditie. De playlisten zijn zo compleet  mogelijk gemaakt, maar het kan zijn dat het jaar dat je zoekt niet beschikbaar is.

Meer North Sea Jazz muziek ontdekken.

Compositieopdracht voor Yannick Hiwat

Elk jaar is er een vrije compositieopdracht voor een veelbelovend Nederlandse jazzcomponist. Dit jaar is de keus gevallen op jazzviolist en componist Yannick Hiwat. ‘Hiwat verbreedt met zijn nieuwe geluid en eigen signatuur het Nederlandse canon’, aldus de jury. ‘Hij toont lef door wegen te bewandelen die in Nederland nog niet zijn platgetreden. De première van Hiwats compositie ‘Frimangron’ is op vrijdag 7 juli. 

Meer dan alleen jazzmuziek

Naast muziek is op het festival – zoals elk jaar – een prominente plaats ingeruimd voor beeldende kunst in uiteenlopende vormen. Zo is er een kunstbeurs met ruim 14 galeries uit Nederland en België waaronder onder:

  • Rademakers Gallery
  • Project 2.0
  • Gallery Untitled
  • Caption Photo Gallery
  • Nono Gallery
  • SinArts Gallery
  • Galerie Wilms
  • Galerie Mia Joosten
  • Root Gallery
  • Galerie 10a

En er is werk te zien van onder meer Hans van Bentem, Studio Irma, Chris Rijk, Anne Mei Poppe, Maayke Schuitema, Sangmin Oh, Bas Meeuws en Sebastiaan Spit. Ook is er aandacht voor design met presentaties van Woth Gallery en Priveekollektie Contemporary Art | Design. Verder is er een jazzfototentoonstelling van het ANP, toont het festival street art (straatkunst) van Mr. Maestro, Digital Does en Mr. June en presenteert Het Mauritshuis zijn muzikale project ‘Bekijk Het Mauritshuis Met Je Oren’.

Genoeg te zien, luisteren en bewonderen!

Diana Ross op Nort Sea Jazz festival 2022

Meer over: