Ga naar de inhoud

Onkruid bestrijden: 12 tips tegen onkruid in de tuin

Update:
Onkruid bestrijden 12 tips

Onkruid in je tuin is vervelend: deze ongewenste planten overwoekeren andere planten en laten ze zelfs doodgaan. De hoeveelheid gevallen regen, de laatste tijd, heeft het groeien flink doen stijgen. Wat zijn de beste tips?

Onkruid ziet er niet altijd fleurig uit en helaas verwijder je het niet voor eeuwig. Gelukkig is er wel degelijk wat tegen te doen. Met deze 12 tips voorkom én verwijder je onkruid

Wanneer is het onkruid?

In de natuur wordt alle grond optimaal benut, het staat vol met verschillende planten. Als er een open plek in de beplanting ontstaat, groeit er vanzelf een plant. In je tuin zijn dit vaak ongewenste planten en andere woekerplanten. Wat voor de één een ongewenste plant is, ziet de ander graag groeien in de tuin. Een definitie van onkruid is daarom lastig.

Er zijn wel verschillende planten die de meeste mensen als onkruid zien. Denk aan paardenbloemen, klaver en straatgras. Het groeit overal: tussen de rozen, in het gazon of in je moestuin. Ook verspreidt het zich razendsnel. Voordat je het doorhebt, zit je tuin vol.

Veel voorkomende soorten (klein) onkruid

  1. Brandnetel
  2. Distel
  3. Paardenbloem
  4. Kleefkruid
  5. Pluimgras
  6. Heermoes
  7. Vogelmuur
  8. Klavers
  9. Varkensgras
  10. Boterbloem
  11. Zuring
  12. Ganzenvoet

De tekst loopt door onder de afbeeldingen >>

2 soorten: zaad- en wortelonkruiden

Er zijn 2 soorten onkruid: zaadonkruiden en wortelonkruiden.

  • Zaadonkruiden zijn vaak eenjarige planten die zich snel verspreiden via zaad. Ze zijn vaak makkelijk te verwijderen.
  • Wortelonkruiden, ook wel vast onkruid genoemd, breidt zich uit via de wortels. Vanwege het hardnekkige wortelstelsel is dit wat lastiger te verwijderen.

Onkruid bestrijden: 12 tips

Tip 1: Zorg voor goede handschoenen

Het meeste onkruid verwijder je met de hand. Zorg altijd voor goede tuinhandschoenen, want het kan de huid irriteren. Je kunt er zelfs brandwonden van krijgen!

Tip 2: Probeer eerst te schoffelen en te wieden

Er zijn verschillende manieren om het te verwijderen. De meest effectieve manier om onkruid te verwijderen, is schoffelen. Met een schoffel maak je het onkruid los uit de grond, waardoor het niet kan wortelen en het uitdroogt. Onkruid tussen tegels of stenen krab je met een mes uit.

Aanrader: schoffel altijd in het voorjaar en in het begin van de winter. Zo rem je de groei af. Tussendoor kan natuurlijk ook nooit kwaad.

Tip 3: Bestrijdt onkruid met hitte

Een milieuvriendelijke manier om er vanaf af te komen, is het gebruik van hitte. Als je kokend water over het onkruid giet, knappen de cellen door de hitte. Na 3 tot 6 keer gieten gaat de plant dood. Je kunt ook een onkruidbrander gebruiken. Hier komt hete lucht uit, waarmee je de wortels van het onkruid vernietigt. Dag, ongewenste planten!

Tip 4: Wees er zo snel mogelijk bij

Onkruid groeit als kool, voordat je het weet heb je een tuin vol onkruid. Om de groei zoveel mogelijk te beperken, moet je er zo snel mogelijk bij zijn. Zie je onkruid groeien, verwijder het dan direct.

Tip 5: Gebruik geen huismiddeltjes

Gebruik het liefst geen huismiddeltjes zoals schoonmaakazijn, chloor of (strooi)zout. Bij verkeerd gebruik verontreinigen ze de grond en andere planten en dat is ook gevaarlijk voor de eigen gezondheid. 

Tip 6: Geef je tuin regelmatig een opknapbeurt

Houd je tuin goed schoon. Verwijder dode bladeren van andere planten en bloemen. Deze dode plantenresten dragen namelijk bij aan de voeding in de bodem, waardoor je onkruid meer kans geeft.

Tip 7: Kies een juist bestrijdingsmiddel

Bij hardnekkig onkruid biedt een bestrijdingsmiddel op de korte termijn een uitkomst. Je hebt verschillende soorten, vraag in een tuincentrum naar het juiste middel en kies indien mogelijk voor een natuurlijk middel. Bestrijdingsmiddel werkt snel, het heeft na een paar uur al resultaat!

Tip 8: Kies voor een goede bodembedekker

Bedek de bodem van je tuin met boomschors, houtsnippers of cacaodoppen. Hierop kan het niet groeien. Dit is een natuurlijke, slimme en makkelijke manier om van je onkruid af te komen. Pas op: cacaodoppen zijn niet goed voor huisdieren.

Tip 9: Verticuteer je gazon 2 keer per jaar

Om onkruid tegen te gaan in het gazon, moet je je grasveld 2 keer per jaar verticuteren en maaien. Doe dit het liefst in maart en augustus. Zo kan jouw gras weer ademen!

Tip 10: Verwijder elk worteltje, ook kleine

Ga je aan de slag met het wortelonkruid? Zorg er dan voor dat je alle wortels verwijdert. Ook kleine wortels kunnen weer gaan uitlopen, zorg dat je deze ook weghaalt.

Tip 11: Veeg regelmatig de bestrating

Zand en aarde dat op tegels blijft liggen is een voedingsbodem voor ongewenste planten en mos. Veeg daarom regelmatig je tegels goed schoon. Daarnaast ziet een schone bestrating er ook erg mooi en verzorgd uit.

Tip 12: Plant sterke planten met grote bladeren

Plant sterke planten met grote bladeren, zoals aardappels, om het aanwezige onkruid te verzwakken.

Hoe voorkom je onkruid in de tuin?

Hoe verwijder je het onkruid grondig dat het langere termijn wegblijft? Het verwijderen van onkruid neemt aardig wat tijd in beslag. Voorkomen is daarom beter dan genezen. Je kunt de bodem beplanten bijvoorbeeld met een bodembedekker beplanten. Hierdoor krijgt onkruid geen ruimte. Moet je tuin nog worden aangelegd? Gebruik dan ook worteldoek op plekken waar beplanting niet gewenst is. Dat is doek waar het niet doorheen dringt.

Meer over: