Ga naar de inhoud

Nieuwe vrienden maken als volwassene, 10 handige tips

Update:
Nieuwe vrienden maken als volwassene

Het kan moeilijk zijn om als volwassene nieuwe vrienden te maken. Toch zijn er manieren om mensen te ontmoeten. Je kunt lid worden van sociale clubs in de buurt of groepen die aansluiten bij je interesses, lokale evenementen bijwonen, of zelfs gesprekken beginnen met mensen die je in het dagelijks leven tegenkomt. En er is nog meer!

Lees hoe je dit het beste aanpakt en hoe je mensen leert kennen.

10 tips om nieuwe mensen te leren kennen

Gedeelde interesses helpen bij het maken van nieuwe vrienden. Een eerste stap om nieuwe mensen te leren kennen kan spannend zijn. Niet iedereen durft namelijk iemand zomaar aan te spreken. Doe jij dat wel, dan zal je merken hoe vlot het gaat om nieuwe mensen te ontmoeten.

De eerste keer kan even lastig zijn als je er geen ervaring mee hebt. Probeer het gewoon eens. Nee heb je en ja kun je krijgen! Het belangrijkste is dat je je openstelt voor contacten. Een vriendelijke glimlach en positieve uitdrukking in je gezicht is hierbij een goed begin. Kijk iemand ook recht aan in de ogen als je in gesprek bent. Laat de ander uitpraten en stel open vragen om erachter te komen of jullie dezelfde interesses hebben. Wees niet te bang voor afwijzing. Je kunt tenslotte toch niet met iedereen vrienden zijn.

1. Buurtverbinding: praat met je buren en gebruik Nextdoor

Een goede buur is beter dan een verre vriend. Maak gebruik van buurtapps zoals Nextdoor om mensen in je omgeving te ontmoeten. Nodig ze uit voor een gezellig samenzijn, bak samen een appeltaart, kook een eenvoudig gerecht, of help elkaar bij klusjes.

2. Supermarkt sociaal: oogcontact en luchtige vragen

Maak een praatje met mensen die je regelmatig tegenkomt in lokale winkels. Een vriendelijke lach en oogcontact kunnen leiden tot een gezellig gesprek of een uitnodiging voor koffie. Stel oprechte en luchtige vragen om de interactie te verdiepen.

3. Vrijwilligerswerk: verbinden door te geven

Word vrijwilliger bij organisaties zoals het Rode Kruis, voedselbank, of een dierenasiel. Vrijwilligerswerk brengt gelijkgestemde mensen bij elkaar. Neem contact op met de vrijwilligerscentrale in jouw gemeente om lokale mogelijkheden te ontdekken.

4. Sociale media vrienden: Facebookgroepen en oproepen

Zoek op Facebook naar groepen die aansluiten bij jouw interesses, zoals yoga of fotograferen. Doe een oproep om nieuwe vriendschappen te vinden. Ontdek online gemeenschappen en verbreed je vriendenkring. Als je dezelfde interesses hebt, is de kans groot dat je al een klik hebt.

5. Vrienden op Marktplaats: plaats oproepen of reageer

Marktplaats is niet alleen voor transacties; het is ook een platform om vriendschappen te vinden. Zoek naar ‘vrienden’ en plaats zelf een oproep of reageer op bestaande oproepen.

6. Hondenliefhebbers connectie: maak samen wandelingen

Vind mede-hondenliefhebbers voor gezamenlijke wandelingen. Heb je zelf geen hond? Spreek mensen op straat aan en vraag of je mee mag om hun hond uit te laten. Een gedeelde liefde voor huisdieren kan het begin zijn van een nieuwe vriendschap.

7. Prikbord kansen: oproepen in de supermarkt

Overschat de kracht van prikbordkaartjes niet. Plaats een leuke oproep of reageer op bestaande oproepen. Stel voor om elkaar te ontmoeten voor een drankje in een openbare gelegenheid.

8. Hobbyclubs en sportverenigingen: actief en sociaal

Ontdek lokale hobbyclubs en sportverenigingen via internet. Doe mee aan introductiemomenten en maak kennis met mensen die dezelfde interesses delen.

9. Collega’s als vrienden: nodig ze uit voor lunch of diner

Nodig (oud) collega’s uit voor informele bijeenkomsten bij jou thuis. Gedeelde werkervaringen bieden een goede basis voor vriendschap.

10. Avontuurlijke vriendschappen: ga mee met groepsreizen

Overwin de uitdaging van het vinden van reisgenoten door deel te nemen aan georganiseerde groepsreizen. Ontmoet nieuwe mensen met dezelfde reisintenties.

nieuwe-vrienden
Tips: nieuwe-vrienden maken

Initiatief nemen en bindende factoren: 5 manieren

  1. Neem het initiatief op elke leeftijd: Ondanks leeftijd is het belangrijk om het initiatief te nemen. Een oprechte interesse in anderen wordt vaak als een compliment gezien.
  2. Bestaande netwerk benutten: Kijk naar je huidige netwerk. Potentiële vrienden kunnen zich al in je directe omgeving bevinden. Overwin zelfingenomenheid en angst voor afwijzing.
  3. Bindende factoren ontdekken: Diepgaande gesprekken en actief luisteren naar anderen kunnen bindende factoren onthullen. Zoek naar gedeelde interesses en bouw daarop voort.
  4. Jezelf openstellen: Deel persoonlijke ervaringen met anderen om een diepere connectie te creëren. Vind een balans tussen openheid en dosering om anderen aan te trekken.
  5. Trek niet te snel conclusies: Geef relaties de tijd om te groeien. Soms kan een vage kennis uitgroeien tot een waardevolle vriendschap. Sta open voor verschillen en nieuwe perspectieven.

Wat is een normaal aantal vrienden?

In het echte leven heeft bijna de helft van alle Nederlanders 1 tot 5 vrienden. 28 procent heeft 6 tot 10 vrienden. 10 procent heeft 10 tot 15 vriendschappen en 7 procent ziet meer dan 16 mensen als vriend.

Ga toch naar dat feestje waar je geen zin in hebt

Je kent het misschien wel, je wordt uitgenodigd voor een vaag feestje van een verre nicht, tante of collega en je hebt geen zin. Neem de uitnodiging toch aan en wie weet wordt het een leuke middag of avond.

Een goede manier om nieuwe mensen te leren kennen op een feest, is kletsen met een gemeenschappelijke vriend van iemand met wie je al bevriend bent. Op een feestje praat je vaak snel met de mensen die je al kent, maar het kan juist zo ontzettend leuk zijn om met iemand te praten die je nog niet kent. Die persoon is al bevriend met iemand die je leuk vindt, dat kan het ijs al breken.

Welke vragen stel je bij het zoeken naar nieuwe vriendschappen?

Houd het in eerste instantie simpel. Wees niet te hard voor jezelf: je bent echt niet de enige die moeite heeft een gesprek te starten of op gang te houden. Begin met een compliment: iets wat in positieve zin opvalt aan de ander. Veel mensen vinden het krijgen van een compliment namelijk prettig en stellen zich hierdoor meer open voor de vraag die jij gaat stellen. Dit is misschien wel dé standaardvraag om een gesprek te beginnen: Mag ik je wat vragen? Of deze: Kom je hier uit de omgeving? Stel eenvoudige open vragen.

TIP: Het belangrijkste is om niet alleen interessevragen te stellen, maar vooral ook te luisteren naar het antwoord.

Doe het rustig aan met nieuwe mensen kennen

Lees ook onze blog: jouw nieuwe vrienden volgens jouw sterrenbeeld.

Loop niet meteen de deur plat of stuur geen 30 WhatsApp-berichten na jullie eerste afspraak. Een (hechte) vriendschap heeft tijd nodig. Het is belangrijk dat jullie dezelfde dingen leuk vinden en goed blijven communiceren. Wanneer er een klik of connectie is, zul je zien dat het vanzelf gaat met een vriendschap opbouwen. Zorg dat je niet gedemotiveerd raakt als iemand een keer nee zegt op je uitnodiging. Succes met vriendschappen sluiten!

Meer over: