Ga naar de inhoud

Nieuwe sporten op Olympische Spelen: Breakdance, surfen, klimmen en skateboarden

Update:
Breakdance tijdens Olympische Spelen

Tijdens de Olympische Spelen in Parijs komende zomer staan er 4 nieuwe sporten op het programma. Breakdancing, surfen, klimmen en skateboarden zijn definitief toegevoegd aan alle Olympische sporten. Want het moet volgens de organisatie allemaal wat ‘artistieker’.

Surfen, klimmen en skateboarden zijn al in 2021 in Japan toegevoegd als nieuwe sport. Eind 2020 heeft het IOC de beslissing genomen om de sporten definitief deel uit te laten maken van de OS 2024. Tony Estanguet, hoofd van het organisatiecomité van Parijs 2024, geeft aan dat breakdancing de Spelen “kunstvoller” maakt.

De tekst gaat onder video verder >>>

Olympische Spelen 1924

Wat de Spelen in Parijs bijzonder maakt is dat het precies 100 jaar geleden is dat de Spelen ook al plaats vonden in de Franse hoofdstad.

De tekst gaat onder video verder >>>

Wanneer zijn de Olympische Spelen 2024?

Tussen 26 juli en 11 augustus 2024 transformeert de stad aan de Seine. De openings- en sluitingsceremonie vinden plaats in Stade de France.

Van de 38 geselecteerde wedstrijdlocaties voor de OS 2024, worden er 2 geheel nieuw gebouwd. Deze krijgen na de Spelen een publieke functie krijgen.

  1. Het Aquatics Centre ligt dicht bij het Stade de France en wordt gebruikt voor alle zwemsporten. De capaciteit ligt rond de 15.000 mensen.
  2. De andere nieuw locatie is de Paris Arena II, een sporthal met een capaciteit van 8000 zitplekken.

Iconische locaties, nieuwe stadions

Diverse iconische plekken in de stad worden ingezet als wedstrijd locatie.

  • Paardrijwedstrijden vinden plaats in de beroemde tuinen van het Kasteel van Versailles. 
  • De wielerwedstrijden zijn rondom de Champs-Elysées.
  • In de Seine wordt de triatlon gezwommen, die trouwens ook onder de Eiffeltoren door rent.
  • Voor het tennissen, boksen, rolstoel-basketball, rolstoel-tennis en rolstoel-rugby wijken de sporters uit naar de Roland-Garros stadions.

Minder leuk is dat door de wedstrijden op de Seine de iconische toeristenwinkeltjes met souvenirs langs de kant het veld tijdelijk moeten ruimen. Dit tot onvrede bij de verkopers.

Olympische Spelen medailles

Bij het maken zijn er stukjes Eiffeltoren aan toegevoegd.

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Prijzen bijwonen Olympische Spelen

Ben je nu van plan af te reizen naar Parijs om de atleten in actie te zien, schrik dan niet van de prijzen. Een ticket voor één van de halve finales zwemmen kost je tussen de 125 en 980 euro. Voor een goede plek bij de finales atletiek ben 690 euro kwijt. 

Bronnen: Olympische Spelen Parijs, Vogue, TeamML, RT

Meer over: