Ga naar de inhoud

Het Rijksmuseum viert 17e-eeuwse meester Frans Hals met bijzondere tentoonstelling

Update:
Rijksmuseum toont Frans Hals collectie

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft zijn deuren geopend voor een unieke tentoonstelling rondom het werk van Frans Hals, de meester van portretschilderkunst uit de 17e eeuw. Liefhebbers van Nederlandse kunst kunnen genieten van een dozijn werken van de virtuoze Hals, aangevuld met 6 stukken van zijn tijdgenoten.

Wie is Frans Hals

Frans Hals: een naam die synoniem is met Nederlandse kunsttraditie. Geboren in 1582, was Hals één van de belangrijkste schilders van de hoogtijdagen van Nederland, de Gouden Eeuw.

Hij was bijna muzikaal als het ging om het vastleggen van de menselijke conditie. Zijn borstelstreken dansen van het doek, de persoonlijkheden van zijn modellen stralen als sterren in de nacht.

Hij was de portretschilder van het volk, en zijn werk werd al snel een gewilde aankoop voor de welvarende burgerij.

Tentoonstelling Rijksmuseum: Metgezellen van het doek

Vandaag de dag is het Rijksmuseum de trotse gastheer van de grootste collectie van de meester. Deze tentoonstelling draait echter niet alleen om Hals. Zijn werk wordt vergezeld door stukken van tijdgenoten uit verschillende Nederlandse musea, waaronder het Mauritshuis, het Stedelijk Museum Alkmaar en het Frans Hals Museum.

Het doel? Om bezoekers een fijnzinnig beeld te geven van het artistieke klimaat waarin Hals floreerde, om de context te onthullen van het oeuvre van de kunstenaar.

Een vreugdevolle revolutie

Het is fascinerend om te zien hoe Hals zich onderscheidde van zijn tijdgenoten. Terwijl anderen zich hielden aan formele, geposeerde portretten, bracht Hals een revolutie teweeg met zijn levendige, informele stijl.

Zijn modellen brachten hij tot leven met een open, expressieve blik, vaak gevangen op het moment dat ze klaar leken om te praten of te lachen. Hierdoor voelt elke blik op zijn schilderijen alsof je deelneemt aan een persoonlijk gesprek met het onderwerp zelf.

Hals en zijn erfenis

De tentoonstelling in het Rijksmuseum is een unieke kans om het werk van Hals en zijn tijdgenoten te ervaren. Het toont niet alleen de individualiteit van Hals als kunstenaar, maar ook hoe hij andere schilders van zijn tijd inspireerde. Het toont de impact van Hals, op zijn metgezellen van het doek en op de generaties daarna.

Waarom Frans Hals een echte Hollandse Meester is

De tekst gaat onder de video verder >>

Meer dan alleen het Rijksmuseum

Nederland heeft natuurlijk veel meer te bieden dan alleen het Rijksmuseum. Of het nu de slaapkamer van Van Gogh is in het Van Gogh Museum, de Rembrandts in het Mauritshuis, of het dagboek van Anne Frank in het Anne Frank Huis, de Nederlandse musea hebben een breed scala aan onvergetelijke ervaringen. Als het gaat om culturele uitjes, is er genoeg te zien en te doen in onze musea.

Persvoorbezichting in het Rijksmuseum

Bron: bd
Beeldmateriaal: The Everett Collecttion (Canva)

Meer over: