Ga naar de inhoud

‘Nieuw tenue Oranje symboliseert onze nationale trots’

Update:
Nederlands elftal 1988

Het Nederlands elftal treedt in een nieuw voetbaltenue op tijdens het EK voetvoetbal in Duitsland. Oranje speelt dan in een volledig oranje thuistenue en een blauw uittenue met geometrische patronen. Om de 2 jaar wordt een nieuwe outfit voor de spelers en speelsters van Oranje ontworpen. Sinds 1996 doet Nike dat.

Het het nieuwe voetbalkostuum betekent een breuk met het vorige thuistenue. Daarbij vielen vooral de lichtoranje strepen op. Die verwezen naar de rug-tatoeage van Memphis Depay: de Nederlandse leeuw. De strepen waren bedoeld als leeuwenmanen.

Het goudvissenshirt

Het succes van het shirt wordt natuurlijk bepaald door de prestaties op het veld. En het laatste ultieme succes voor Oranje is al weer een tijd geleden. In 1988 sleepte Oranje de EK-titel in West-Duitsland in de wacht. Het team van Marco van Basten en Ruud Gullit versloeg West-Duitsland en daarna de voormalige Sovjet-Unie en ging namens Nederland naar huis met de titel. Het shirt kreeg de bijnaam ‘het goudvissenshirt’. “Het allerlelijkste Oranje-tenue ooit, maar ja, beker gewonnen, dus het shirt werd  een (retro) succes”, aldus modejournalist Arno Kantelberg.

‘Statement van minimalisme’

Als de ogen van de wereld op je gericht zijn, maakt het uit wat je draagt. Het nieuwe shirt heeft hier en daar gelijkenissen met het goudvissenshirt van 36 jaar geleden. De ontwerpers van Nike geven het shirt met gebreide patroon en de contrasterende naden een ‘eigentijdse’ uitstraling. “Het is een statement van minimalisme en geometrie, gekenmerkt door drie subtiele tinten blauw”, aldus Nike.

De tekst gaat onder de video verder >>

Trotse nationale identiteit

Het Nederlandse thuisshirt straalt volgens de KNVB met de roemrijke oranje kleur de trotse nationale identiteit uit. De voetbalbond wil met het nieuwe tenue niet naar het gewonnen toernooi in 1988 verwijzen. Maar in de presentatievideo op sociale media met bondscoach Ronald Koeman en Frenkie de Jong wordt overigens wel uitgebreid stilgestaan bij de Europese titel.

De tekst gaat onder de video verder >>

Oranje inspiratiebron voor jongeren

De KNVB hoopt er in elk geval jongeren mee te inspireren. Zo fluisterde Dave Dekker, commercieel directeur KNVB, het designteam van Nike in welke muziek er onder Nederlandse jongeren populair is. “Tijdsgeest is belangrijk”, zegt Dekker. “In de tijd van Arjen Robben op het WK in Brazilië in 2014 moest alles zo strak mogelijk. Nu willen spelers de shirts juist wat losser dragen.”

Geschiedenis en fans

Welk ontwerp ook wordt gedragen, alles staat of valt met één ding: dat Nederland er kampioen in wordt. “Het Oranjeshirt symboliseert niet alleen onze geschiedenis, maar ook onze toekomstige prestaties op het veld”, zegt Oranjecoach Ronald Koeman. “We hopen dat onze fans het met evenveel trots zullen dragen als wij er op het veld mee zullen spelen.”

Debuut tegen Schotland

“Het is fantastisch om op deze manier het nieuwe thuisshirt te ontvangen, vooral op een manier die zoveel betekenis heeft voor de Nederlandse voetbalgeschiedenis”, zegt Frenkie de Jong. De geblesseerde De Jong is er bij het debuut van het Oranjeshirt niet bij, maar hij kijkt ernaar uit om het tijdens het EK te dragen. “Hopelijk komen we tot dezelfde prestaties als in 1988.” Vrijdag draag Nederlands elftal het nieuwe tenue voor het eerst tijdens de oefenwedstrijd thuis tegen Schotland.

Bekijk het programma voor het EK 2024 en alles wat je wilt weten over dit voetbalspektakel.

Bronnen: KNVB, NOS. Hoofdfoto: Nederlands elftal 1988 (Nationaal Archief)

Meer over: