Ga naar de inhoud

Top 20 boeken over het Britse Koningshuis

Update:
Koninklijke-boeken

Als je een fascinatie hebt voor het Britse Koningshuis, mag je deze 20 boeken absoluut niet missen. Deze werpen niet alleen een boeiende blik op de levens van de Britse royals, maar bieden ook inzicht in de geschiedenis en het erfgoed van de monarchie.

Elke auteur werpt op zijn eigen manier licht op de unieke aspecten van het koninklijke leven, waardoor deze boeken een waardevolle toevoeging zijn aan elke koninklijke boekenplank.

1. De Palace Papers: Het onthullende verhaal van de Windsors – Tina Brown

Na de tragische dood van prinses Diana werd ‘Dit nooit meer’ het levensmotto van koningin Elizabeth II. Journalist Tina Brown, voormalig hoofdredacteur van Vanity Fair en The New Yorker, onthult in ‘De Palace Papers’ hoe de koningin de regie over haar familie trachtte te behouden.

Brown belicht de wederopstanding van Camilla, de opkomst van Kate en de spraakmakende entree van Meghan. Met oog voor detail beschrijft ze het keurslijf waarin Charles, Andrew, William en Harry werden grootgebracht, en de recente affaire rond prins Andrew bewijst dat niemand boven ‘The Firm’ staat. ‘De Palace Papers’ biedt een diepgaand en onthullend portret van de meest bekende koninklijke familie ter wereld.

2. Charles III: New King. New Court. The Inside Story – Robert Hardman

Ontdek het echte verhaal van Koning Charles’ nieuwe bewind in dit boek van koninklijk expert Robert Hardman. Verken de prestaties en uitdagingen van de moderne monarchie, en krijg een kijkje achter de schermen bij de nieuwe hofhouding van Koning Charles III.

3. Koningin Elizabeth II: De biografie – Sally Bedell Smith

Sally Bedell Smith, puttend uit talloze privédocumenten en ongepubliceerde interviews, schildert een intiem portret van koningin Elizabeth II. Het boek werpt licht op haar 7 decennia durende heerschappij en onthult hoe ze de Britse monarchie toekomstbestendig maakte. Smith laat zien hoe Elizabeth balanceerde tussen traditie en moderniteit, werk en familie, en biedt een unieke inkijk in het leven van de langst regerende vorstin ter wereld.

4. Reserve – Prins Harry, Hertog van Sussex

Een aangrijpend boek dat diep ingaat op de gevoelens en gedachten van de 2 prinsen, Harry en William, na de dood van hun moeder, prinses Diana. Met rauwe eerlijkheid biedt het inzichten, onthullingen en wijsheid over het overwinnen van verdriet met liefde. Zeker een van onze favoriete boeken over het Britse Koningshuis.

5. Unruly: A History of England’s Kings and Queens – David Mitchell

In ‘Unruly’ neemt David Mitchell lezers mee terug naar het post-Romeinse Engeland en onthult hij hoe de vroege koningen en koninginnen, verre van de formele heersers, eigenlijk grillige personages waren. Met humor en diepgang verkent Mitchell hoe de Britse monarchie evolueerde, van het stelen van gewassen tot het betalen van belastingen aan een goddelijk gezalfde koning. Een grappig boek dat geschiedenis serieus neemt.

6. George VI en Elizabeth: Het huwelijk dat de Britse monarchie redde – Sally Bedell Smith

Sally Bedell Smith werpt licht op het ware liefdesverhaal van koning George VI en koningin Elizabeth, ouders van koningin Elizabeth II. Het boek biedt nieuwe inzichten in hun toegewijde huwelijk, dat Groot-Brittannië door de Tweede Wereldoorlog loodste en het vertrouwen in de monarchie herstelde. Een onthullend werk over een cruciale periode in de 20e-eeuwse Europese geschiedenis.

7. De Laatste Koningin: Het ware verhaal van de Queen en de sleutelfiguren achter de Kroon – Jo de Poorter

Op het moment dat Elizabeth II 70 jaar op de troon zat, bood ‘De Laatste Koningin’ antwoorden op cruciale vragen rond haar record-brekende koningschap. Met inzichten uit 30 jaar verslaggeving en gesprekken met paleismedewerkers, schetst Jo De Poorter het verhaal van het bekendste vorstenhuis ter wereld.

8. God Save the Queen – verschillende schrijvers

Meer dan 65 jaar op de troon, Queen Elizabeth is geliefd en onverwoestbaar. Dit boek, geschreven door 10 vrouwen, werpt een unieke blik op haar rol in recente Europese geschiedenis. Van politieke beslissingen tot persoonlijke keuzes, ontdek wat Queen Elizabeth ons leert en waarom ze een rolmodel blijft.

9. Diana – Op zoek naar liefde – Andrew Morton, Ger & Boer, Edith & Vroon

Dit boek verkent het leven van prinses Diana, van haar zoektocht naar liefde tot haar scheiding van prins Charles. Een intiem portret van een vrouw die bewust haar verhaal deelde en de wereld liet zien wat er werkelijk binnen de koninklijke familie afspeelde.

10. Harry & Meghan: The Royal Wedding Book – Halima Sadat

Duik in het verhaal van hoe prins Harry en Meghan Markle elkaar ontmoetten en verliefd werden. Ondanks hun verschillende achtergronden en carrières, delen ze een toewijding aan liefdadigheid en elkaar. Het boek dient als een koninklijk souvenir ter herdenking van hun speciale dag.

11. The Crown: The Official Companion, Volume 1 – Robert Lacey

Als je hebt genoten van de populaire tv-serie ‘The Crown’, dan is dit boek een must-read. Historicus Robert Lacey, ook een adviseur voor de serie, biedt inzichten in de historische gebeurtenissen en de creatieve keuzes achter de schermen.

12. Elizabeth the Queen: The Life of a Modern Monarch – Sally Bedell Smith

Dit boek werpt een licht op het buitengewone leven van koningin Elizabeth II. Sally Bedell Smith brengt het verhaal van haar jeugd tot haar lange en indrukwekkende koningschap, waarbij ze gebruikmaakt van uitgebreid onderzoek en exclusieve interviews.

13. The Diana Chronicles – Tina Brown

Tina Brown schrijft een meeslepend portret van prinses Diana, waarbij ze zowel het persoonlijke leven als de publieke invloed van deze geliefde prinses onderzoekt. Het boek werpt ook licht op de impact die ze had op de koninklijke familie en de maatschappij.

14. Prince Philip: The Turbulent Early Life of the Man Who Married Queen Elizabeth II – Philip Eade

Dit boek richt zich op het vroege leven van prins Philip, de hertog van Edinburgh, en zijn reis naar het huwelijk met koningin Elizabeth II. Het biedt een diepgaande kijk op de man die decennialang naast de koningin stond.

15. The Gown: A Novel of the Royal Wedding – Jennifer Robson

Hoewel een roman, verdient dit boek een plekje op de lijst. Het neemt je mee achter de schermen van de creatie van de trouwjurk van prinses Elizabeth in 1947, en het weeft fictie en historische feiten op een meeslepende manier samen.

16. My Life So Far – Jane Fonda

Terwijl dit boek voornamelijk de memoires van Jane Fonda zijn, biedt het ook een uniek inzicht in haar relatie met prinses Margaret. De 2 deelden een opmerkelijke vriendschap, en Fonda werpt licht op de menselijke kant van de koninklijke familie.

17. Prince Charles: The Passions and Paradoxes of an Improbable Life – Sally Bedell Smith

Sally Bedell Smith duikt opnieuw in het leven van een lid van het Britse Koningshuis. Deze keer in het leven van prins Charles. Het boek onderzoekt zijn leven, passies en uitdagingen, waardoor lezers een dieper begrip krijgen van de troonopvolger.

18. The Real Wallis Simpson: A New History of the American Divorcee Who Became the Duchess of Windsor– Anna Pasternak

Anna Pasternak werpt licht op het controversiële leven van Wallis Simpson, de Amerikaanse vrouw voor wie koning Edward VIII aftrad. Het boek verkent de complexiteit van hun relatie en de impact ervan op het Britse Koningshuis.

19. The Queen: The Forgotten Life Behind an American Myth – Josh Levin

Dit boek richt zich op de legendarische ‘Queen of Welfare’, Linda Taylor, die vaak onterecht werd vergeleken met koningin Elizabeth II. Het is een boeiend verhaal dat de grens tussen realiteit en mythe verkent.

20. Harry: Life, Loss, and Love – Katie Nicholl

Journalist Katie Nicholl onderzoekt het leven van prins Harry in dit boek. Het belicht zijn jeugd, zijn dienst in het leger, zijn liefdadigheidswerk en zijn zoektocht naar liefde, en biedt een uitgebreid portret van de hertog van Sussex.

Benieuwd naar de boeken over het Nederlandse Koningshuis? Bekijk dan ook deze Startpagina top 20.

Meer over: