Ga naar de inhoud

Inspiratiebron Misja Beijers (70): “Het leven houdt niet op als je 65 bent”


Fotografe en blogger Misja Beijers (‘Misja B’) (70) herken je aan haar kleurrijke outfits, opvallende bril en fotocamera. Op straat – van Amsterdam tot Kopenhagen, New York tot Parijs – fotografeert ze iets oudere hippe mannen en vrouwen die een gedurfde, eigen stijl hebben. Ze maakt haar foto’s in opdracht en deelt ze op haar eigen blog misjab.nl, haar Instagram account, én in haar maandelijkse column in Zin Magazine. Wat is haar drive?

“Ik verbaasde me er vaak over dat we als vijftigers niet zo zichtbaar zijn in de maatschappij.”

Doorzetten

“Ik geniet van ontmoetingen met bijzondere en kleurrijke mensen. Ik vraag ze de meest persoonlijke dingen”, zegt Beijers. Ze komt net terug van zwemmen. “Het was wel een beetje koud met dit weer, maar als je jezelf eenmaal overwonnen hebt is het zo’n lekker gevoel dat je weer doorgezet hebt.” 
Op haar 61e werd ze na een reorganisatie bij Sanoma overbodig verklaard. Ze werkte als redactie assistente bij Zin Magazine. In dezelfde periode werd ze door haar beide dochters geattendeerd op de blog The Sartorialist. Op deze website plaatst fotograaf Scott Schuman foto’s van jonge, modieuze mensen die hij op straat fotografeert. Beijers was gefascineerd door de foto’s van Schuman en deelde zijn mening dat de mode op straat veel interessanter is dan die op de catwalk geshowd wordt. “Het is veel interessanter wanneer mensen hun eigen stijl dragen en hun eigen draai aan het modebeeld geven.” Misja Beijers kwam op al snel op het idee om een blog te beginnen met straatmode, waarin ze zich op haar eigen doelgroep richt. “Het leven houdt niet op als je 65 bent”, vindt ze. Dit project was een uitgelezen kans om dat te laten zien. 

Works of art

Beijers had al langer een liefde voor kleding, vormgeving en styling, maar geen enkele ervaring met fotografie en bloggen. Ze schreef zich in voor een cursus fotografie, kocht een boek over het maken van een website en vroeg een vriendin of ze visitekaartjes voor haar kon maken. Het motto voor haar blog was snel gevonden. Een quote van Eleanor Roosevelt: “Beautiful young people are accidents of nature, but beautiful old people are works of art.” (mooie jonge mensen zijn een wonder uit de natuur, maar mooie mensen op latere leeftijd zijn echte kunstwerken).

MisjaBeijers

Buiten de lijntjes kleuren

Het was haar eerste ervaring met ondernemen als freelancer, maar ze twijfelde geen moment. “Het is heel bijzonder dat ik op latere leeftijd nog mijn passie gevonden heb. Ik geniet ervan om nieuwe contacten te leggen in binnen- en buitenland. Ik ontfutsel gouden tips bij mensen, fotografeer, heb veel tweedehands winkels en adressen op mijn website vermeld. Het is precies waar ik zijn wil. Mensen zoeken die buiten de lijntjes kleuren.”

Oog voor Stijl

In 2019 gaf ze haar eigen styling boek uit, nadat ze door een uitgever benaderd was met het idee. Zij had haar op internet gevonden. Beijers: ‘Oog voor stijl’, boordevol inspiratie, tips en adressen voor die enige echte eigen stijl van- en voor 50-plussers. Ik heb al een tijd mijn eigen rubriek in Zin Magazine, waarin ik een “uitgesproken man of vrouw” fotografeer en interview. Die is inmiddels uitgebreid tot 2 pagina’s per maand. En ik ben benaderd om mee te werken aan exposities. Hoe? Via mijn blog, die goed gelezen wordt en blijkbaar goed te vinden is op Google.” Ze krijgt veel positieve reacties van lezers, die haar regelmatig om stylingtips vragen.

50plus (foto)modellen

Beijers vindt het een belangrijke ontwikkeling dat er steeds vaker oudere modellen op de catwalk en in reclamecampagnes te zien zijn. “Het is een ontwikkeling die langzaam gaat, maar heel langzaam gebeurt er iets. In Nederland maken vooral de magazines Margriet en Zin Magazine gebruik van oudere modellen. Het is goed dat vijftigers zo langzamerhand wat meer zichtbaar worden in de media. Toen ik zelf in de 50 was verbaasde ik me er vaak over dat we als vijftigers niet zo zichtbaar zijn in de maatschappij. Dat is nergens voor nodig. We mogen gezien worden en doen er nog toe.”

Bron en foto’s: Misja Beijers

Meer over: