Ga naar de inhoud

Internet Explorer is gestopt: wat betekent dit?


 

Jarenlang was Internet Explorer dé populairste webbrowser. De kans is heel groot dat jij het ook gebruikt (hebt). Na 27 jaar heeft Microsoft de ondersteuning van de meeste versies van zijn browser gestopt. Waarom dit is en wat moet je doen als je deze browser nog gebruikt lees je in dit artikel.

Internet Explorer is met pensioen

Internet Explorer werd in 1995 voor het eerst uitgebracht. Destijds nog als een onderdeel van het Windows 95 besturingssysteem. De browser was gelijk ontzettend populair. Concurrent Netscape werd van de markt geduwd. In 2003 bereikte Internet Explorer zelfs zijn hoogtepunt: de browser had een marktaandeel van 95%. Dit succes was helaas van korte duur. Google Chrome haalde in 2009 Internet Explorer in.

In deze periode begon men – dankzij de opkomende technologie – steeds meer te verwachten van hun webbrowser. Vernieuwingen waren hiervoor noodzakelijk. Omdat Microsoft in het begin hierover aarzelde en hun concurrenten wel met nieuwe toepassingen kwamen – stapten veel mensen over. Het was eigenlijk een verloren zaak, waardoor Microsoft in 2016 besloot te stoppen met de ontwikkeling van nieuwe functies voor Internet Explorer. In plaats daarvan focuste het bedrijf zich op zijn nieuw ontwikkelde browser: Microsoft Edge.

Het aantal gebruikers van Internet Explorer liep dan ook elk jaar aanzienlijk terug. Pas jaren later, op 15 juni jl., besloot Microsoft te stoppen met Internet Explorer. Dit kwam niet als een verrassing: een paar jaar eerder werd bekend dat Internet Explorer onveiliger en onbetrouwbaarder zou zijn dan zijn concurrenten. Waarom? De updates bij de concurrenten gingen automatisch, terwijl je als Internet Explorer gebruiker dit handmatig moest uitvoeren. Een update gebeurde daarom niet, minder vaak of veel later.

Maakte jij nog gebruik van Internet Explorer?

Kan jij maar moeilijk afscheid nemen van je oude vertrouwde webbrowser? Dan is het voor jou slecht nieuws dat Internet Explorer met pensioen is. Misschien had je het al gezien, maar als je Internet Explorer nog probeert te openen, word je doorverwezen naar Microsoft Edge. Dit is de opvolger van Internet Explorer.

Maak jij gebruik van een computer met ouder besturingssysteem als Windows 8.1 en Windows 7? Dan heb je ‘mazzel’, want dit zijn de enige systemen waar Internet Explorer wel (nog) op draait. Let op: Het advies is wel om over te stappen naar de opvolger: Microsoft Edge.

Maak kennis met: Microsoft Edge!

Spannend, zo’n nieuwe browser? Eigenlijk moet je alleen maar blij zijn met deze nieuwe stap. Microsoft Edge is sneller, veiliger én moderner. Omdat deze webbrowser een speciale modus heeft voor oude websites die nog wel de functies van Internet Explorer gebruiken, kun je gegarandeerd al je oude vertrouwde websites bezoeken. Voor sommige misschien even wennen, maar wel de moeite waard om over te stappen!

Lees ook:

 

Meer over: