Ga naar de inhoud

Berichten screenshotten: krijgt de verzender daar een melding van?

Update:

Soms krijg je een berichtje op social media en dat moét je gewoon even met een ander delen. Krijgt de verzender een melding als je een screenshot van dit bericht maakt? We leggen uit in welke apps je hiervoor moet oppassen.

Je wil niet altijd dat de ander doorheeft dat je zijn of haar bericht doorstuurt.

Bericht screenen op WhatsApp

Op WhatsApp kun je alle berichten naar hartenlust screenen zonder dat de verzender van het bericht hier een melding van krijgt. Ook foto’s en video’s kun je zonder zorgen doorsturen naar een ander. In 2 situaties moet je echter wél oppassen:

  • WhatsApp heeft een relatief nieuwe functie waarbij foto’s verzonden kunnen worden die maar tijdelijk of eenmalig te zien zijn, vergelijkbaar met Snapchat. Als iemand gebruikmaakt van deze functie, krijgt diegene wél een melding als er een screenshot van de foto wordt gemaakt.
  • Als je gebruikmaakt van de WhatsAppfunctie ‘doorsturen’, bij tekst of foto’s, ziet de ander dit ook. Je kunt dus beter een screenshot maken.

Berichten screenshotten op Facebook

Berichten op de Facebooktijdlijn kun je altijd screenen zonder dat de plaatser van het bericht hier een melding van krijgt. Dat geldt ook voor Facebook Stories. Ook in de Messenger chat van Facebook kun je tekstberichten stiekem screenshotten. Alleen bij verdwijnende berichten krijgt de verzender, net zoals bij WhatsApp, wel een melding als dit bericht gescreenshot wordt.

DM screenshotten op Instagram

Op Instagram geldt in de chat hetzelfde als bij WhatsApp en Facebook. De verzender van het bericht krijgt geen melding als je een screenshot maakt, tenzij het gaat om een tijdelijke foto. Ook is er een tijd lang onduidelijkheid geweest of Instagram het laat weten aan mensen of er een screenshot van hun story is gemaakt. Die functie was er in 2018 inderdaad tijdelijk, daar waren mensen zo boos over dat dit later weer is weggehaald. Je kunt dus ook story’s screenshotten zonder dat de plaatser dat doorheeft.

Foto screenen op Snapchat

Snapchat is de app die als eerste met de functie van tijdelijk beschikbare berichten, foto’s en video’s kwam. Zoiets werkt natuurlijk alleen goed als deze foto’s niet gescreenshot kunnen worden en daardoor alsnog eeuwig blijven bestaan. Snapchat verstuurt daarom wel notificaties naar iemand als hun bericht wordt gescreenshot. Dit kun je op Snapchat dus beter niet stiekem doen!

Meer over: