Ga naar de inhoud

Alles over TikTok: wat is het en hoe werkt het?

Update:

Het is de populairste app in de wereld op dit moment: TikTok. Misschien heb je er in je omgeving al iets over gehoord en begin je toch nieuwsgierig te worden. Geen zorgen, wij leggen je graag uit wat je moet weten over dit videoplatform.

Maar pas op: het werk verslavend!

TikTok: wat is dat?

‘TikTok, dat is toch die app met al die dansfilmpjes van kinderen?’, is misschien het eerste wat je in je opkomt als je aan TikTok denkt. Hoewel de app zo wel begonnen is – en nog steeds wordt er hier en daar gedanst – is het inmiddels uitgegroeid tot veel meer. TikTok is inderdaad een social mediaplatform dat enkel gebruikmaakt van video’s. Deze zijn kort: van een paar seconden tot 3 minuten lang. Voor elke interesse en leeftijdscategorie worden er inmiddels video’s gemaakt: van koken tot boeken, van sporten tot humor, van historie tot zingen. En tja, soms gaan de video’s ook helemaal nergens over.

Krijg je dit dan allemaal te zien wanneer je TikTok gebruikt? In het begin wel, want dan weet de app natuurlijk nog niet wat je leuk vindt. Maar wanneer jij bepaalde video’s langer kijkt of een ‘like’ geeft, begint de app door te krijgen wat jij interessant vindt. Zo krijg jij een steeds preciezer aanbod van video’s die aansluiten bij jouw interesses.

Hoe werkt de app?

Wanneer je TikTok downloadt, wordt je gevraagd om een account aan te maken. Vanaf dat moment kun je meteen bladeren (scrollen) door de video’s . De app bestaat uit 2 onderdelen: de ‘voor jou’ (fyp) en ‘Volgend’. Op de fyp worden je video’s aangeboden waarvan TikTok denkt dat je ze interessant vindt. Dit zijn video’s van over de hele wereld (al krijg je altijd meer te zien uit je eigen land), deze zijn niet per se van mensen die je volgt. Via ‘volgend’ krijg je wel enkel video’s te zien van mensen die je volgt. 

Verder werkt de app zoals veel andere social mediaplatformen: je kunt video’s ‘liken’, erop reageren, de video’s opslaan of ze delen. Ook is er een chatfunctie, waarin je video’s kunt delen met je vrienden. Je kunt alleen chatten met vrienden, dus mensen die jij volgt en die jou ook volgen.

Zelf video’s maken

Uiteraard hoeft het niet te blijven bij het bekijken van video’s van anderen, je kunt ook zelf aan de slag! Je kunt video’s op jouw eigen profiel plaatsen. Je kunt deze openbaar plaatsen, waardoor ze dus ook op de fyp kunnen komen en aan vreemden getoond kunnen worden, of je kunt ze voor ‘alleen vrienden’ plaatsen.

Veel mensen die video’s op TikTok plaatsen, doen dit in de hoop om ‘viral’ te gaan. Dit houdt in dat de video door veel mensen over de hele wereld bekeken wordt. Je kunt een video viral noemen vanaf ongeveer 50.000 weergaven, maar er zijn op TikTok video’s met wel miljoenen weergaven. Het interessante is dat je niet veel volgers hoeft te hebben om dit te bereiken, het kan zomaar gebeuren. Dit maakt TikTok interessant voor mensen die graag online meer bekendheid willen vergaren.

Verslavend

Zijn er dan ook nadelen aan de app? Ja, zeker. De app is namelijk ontzettend verslavend en niet heel goed voor je. Voor je het weet zit je urenlang op de app. Je brein zegt namelijk al snel ‘ach, nog een video dan’, waardoor stoppen lastig wordt. Ook zijn wetenschappers bang dat TikTok ons concentratievermogen verlaagt. TikTok bestaat namelijk voornamelijk uit korte video’s van een paar seconden. Zo wordt je brein elke paar seconden blootgesteld aan iets nieuws. Het raakt daaraan gewend en kan zich daarna nog moeilijk concentreren op iets dat minder prikkels heeft, zoals een boek of een lange video. Dat is dus zeker iets om voor op te passen.

Verslaving voorkomen? Deze tips kunnen helpen:

  1. Zet een timer op je telefoon, bijvoorbeeld 10 minuten. Wanneer deze afgaat, sluit je TikTok.
  2. Gebruik de app bewust, en niet op loze momenten gedurende de dag.
  3. Verwijder de app (tijdelijk) wanneer je merkt dat je er te veel tijd aan spendeert.

Meer over: